Notícia

'No vaig cridar res d'allò que m'acusen, només vaig cantar l'himne d'Els Segadors'

Racó Català parla amb Marc Ferré, l'aficionat del Nàstic que s'enfronta a una multa de 3.000 euros per cantar l'himne nacional de Catalunya

Foto: EFE/Alberto Estévez
Foto: EFE/Alberto Estévez

El 19 de desembre de 2013, a València, abans d'un partit de futbol entre el Nàstic i el València, un agent de la Policia Nacional espanyola va identificar dos aficionats del Nàstic per, suposadament, cridar "puta Espanya" i "puta València" quan es trobaven fent cua a les portes de l'estadi.

Marc Ferré, aficionat del Nàstic"Va ser molt surrealista", avisa Marc Ferré, un dels dos joves denunciats. Els dos aficionats van baixar de l'autocar i es van posar a la cua, que estava a escassos 10 metres del vehicle.

"Hi havia unes 1.000 persones esperant per entrar a l'estadi, i, de sobte, un agent ens va identificar". Segons explica el jove, els va acusar d'incitar a l'odi. "L'agent no estava davant! No podia saber què havíem o no havíem cridat!", explica.

Aquest agent va avisar dos policies més, que van encarregar-se de portar els dos joves a una de les furgonetes que hi havia a pocs metres. Van recollir les desdes personals dels joves, i després d'això van poder marxar. 

Denuncia i multa de 3.000 euros

El 4 de febrer del 2014, dos mesos després, els va arribar la denúncia. Els acusaven d'incitar a l'odi. La denúncia s'emparava en una llei del 2007, que considera que proferir crits violents, racistes o xenòfobs és un acte greu d'intolerància sancionat amb multes d'entre 3.000 i 60.000 euros.

Tenien dues opcions: o pagar-la abans de 15 dies o presentar al·legacions. 

Després de presentar alguns recursos, el segon denunciat va decidir pagar. Va demanar de fer-ho fraccionadament i està abonant prop de 100 euros cada mes. Ferré explica que ell va decidir continuar i lluitar fins al final. "No vaig cridar res de tot el que m'acusen, només vaig cantar l'himne d'Els Segadors", assegura.

Tot i que en un principi tenia un advocat privat, va decidir agafar un d'ofici, ja que, "si perdia el cas, hauria de pagar la multa més els seus honoraris", explica Ferré.

Un judici amb poques preguntes

Aquest dimarts, 18 de març, s'ha celebrat el judici. Ferré explica que ha durat poc més de 30 minuts. "Ni el jutge ni l'advocat de l'estat, que representa els agents, m'han preguntat res".

Tots els testimonis presentats durant el judici han estat seus. "Me'n van deixar portar dos, i amb prou feines els hi van fer una pregunta", alerta Ferré. "De fet, segons la meva advocada, hem tingut sort que en poguéssim portar algun. Em denegaven qualsevol prova que hem volgut aportar".

El jove de Catllar explica que ni tan sols han vingut els agents que el van denunciar. "Sembla que la seva paraula val més que la meva. Només amb el seu testimoni per escrit ja valia", explica. Ahir el cas va quedar vist per sentència, que suposadament es publicarà en unes setmanes o mesos. "Crec que hem fet tot el que hem pogut", explica Ferré.

Una multa que no podria pagar

Ferré ha rebut el suport de diferents col·lectius. L'ANC, per exemple, es va interessar pel cas i li va assegurar que l'intentaria ajudar amb tot el que pogués.

Si la sentència finalment el condemna a pagar la multa de 3.000 €, Ferré no sap com la pagarà. "Ara torno a estar a l'atur. En cas que aconsegueixi trobar una feina, suposo que m'ho anirien treien de la nòmina".

Ferré s'ha plantejat, fins i tot, crear un crowdfunding per poder pagar la possible multa. El que té clar és que si ha de pagar 3.000 euros, haurà de demanar ajuda. I és que mai cantar l'himne d'Els Segadors havia resultat tant car.


Opina

Configuració
 • __23791__ 7.114 9 👍 2.430
  Tot el meu suport. Molts ànims i molta força, de tot cor.  Malauradament sabent com és la justícia d'aquest país, i més en aquests casos, costa ser optimista... També és molt trist que des dels mitjans catalans no se n'hagi fet ni de bon tros la mateixa difusió que s'ha fet en altres casos semblants. Per exemple en el cas de l'aficionat de la Penya que va ser detingut per portar una estelada en un partit. En situacions com la d'ells la pressió social pot fer molt, i en aquesta ocasió sembla que els mitjans se n'han desentès totalment.
 • grinfild Usuari sumador 24.706 14 45 👍 3.425
  Hem de marxar d'Espanya un estat franquista
 • Solidari 2.802 7 670 👍 1.271
  Aquest cas és una vergonya. Entre el club i altres entitats haurien d'ajudar-lo q pagar la multa. Tot el suport. 
 • estepario 4.543 2 👍 723
  Per cantar els segadors no, per vexar greument a Espanya i València.
  • Aquest missatge ha estat esborrat
 • __23791__ 7.114 9 👍 2.430
  Per cantar els Segadors, sí. Les acusacions són falses. Un episodi més de catalanofòbia dins el CNP. Tenen un historial d'allò més extens.
 • onofre 7.835 11 274 👍 913
  A quin país et refereixes quan parles d"aquest país?
 • esclatasangs 5.078 11 425 👍 571
  Merda de país és Escanya! Enlloc amb ells.
 • estepario 4.543 2 👍 723
  I? Sempre hi ha hagut gent xenòfoba i ignorant repleta d'odi, a hores d'ara escandalitza poc.
  • Rigel 58.516 10 8 👍 26.800
   El problema és que al vostre país en sou legió i, a més a més podeu arribar a policies. Sou tots una colla de nazis.
  • Nikolai 1.512 2 987 👍 1.921
   Tens un greu problema de percepció mental. Dubto molt que hi hagi un país a Europa on un Estat oprimeixi gent que insulta al seu "propi" país. D'altra banda, multes en sentit contrari, PER INSULTS CONTRA CATALUNYA O CONTRA CATALANS NO HE VIST MAI NI UNA SOLA NOTÍCIA, COSA QUE POSA DE MANIFEST EL VOSTRE APARELL DE REPRESSIÓ FEIXISTA. Sou els únics que teniu l'última colònia a Europa i esteu a punt de perdre-la, i tracteu als catalans com súbdits "Castella miserable desprecia cuanto ignora", multes repressives contra catalans inofensius, perquè ens odieu, cosa que no feu amb els alemanys, italians o francesos que se us caguen a la vostra cara i al vostre país i no dieu ni mu. L'altra dia vau quedar com el cul a la retransmissió d'un partit europeu, a la tv alemanya i a la britànica qualifiquen la vostra policia pròpia de dictadura repressiva, fotent tortassos a la cara de gent que no estava fent res però tu ho negaràs perquè formes part del problema. Un estòmag agraït d'un Estat repressiu preterdemocràtic, i el teu pensament totalment opac i cec, una evidència de la manca de sentit ètic i crític pròpia de la vostra inquisitorial màquina de propaganda d'estat feixista.
 • IGNASIcat 15.910 10 112 👍 2.127
  Què més es pot esperar dels tarats fills de mala mare de la "policia" Nazionà, i les sangoneres dels fiscals i jutges escanyols.
 • Nikolai 1.512 2 987 👍 1.921
  Tens un greu problema de percepció mental. Dubto molt que hi hagi un país a Europa on un Estat oprimeixi gent que insulta al seu "propi" país. Sou els únics que teniu l'última colònia a Europa i esteu a punt de perdre-la, "Castella miserable desprecia cuanto ignora", multes repressives contra catalans inofensius, perquè ens odieu, cosa que no feu amb els alemanys, italians o francesos que se us caguen a la vostra cara i al vostre país i no dieu ni mu. L'altra dia vau quedar com el cul a la retransmissió d'un partit europeu, a la tv alemanya i a la britànica qualifiquen la vostra policia pròpia de dictadura repressiva, fotent tortassos a la cara de gent que no estava fent res però tu ho negaràs perquè formes part del problema. Un estòmag agraït d'un Estat repressiu preterdemocràtic, i el teu pensament totalment opac i cec, una evidència de la manca de sentit ètic i crític pròpia de la vostra inquisitorial màquina de propaganda d'estat feixista.
 • AviVicenç 14.694 5 131 👍 1.757
  Com pasa en aquets casos, davant la discrepancia entre acusat i acusador , la versió del "representant de les forces del ordre" serà la que a ulls del jutge tirarà endavant.  De totes maneres i al meu parer a dia d'avui, malgrat que un te tot el dret a fer-ho, de ser només un o dos em guardaria molt de fer quelcom que pugui considerar-se provocació, perque portaria totes les de perdre.
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.109.623 missatges
 • 214.693 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums