Notícia

Localitzats cossos dels 200 republicans que van fugir d'una de les presons més segures de Franco

Els franquistes van assassinar els presos mentre intentaven fugar-se i els van enterrar a una fossa comuna

A finals de maig de 1938, 795 presos republicans van protagonitzar la fuga penitenciària més sonada de la història de l'estat espanyol i una de les més nombroses a nivell europeu.

Ara, gairebé 80 anys després, i gràcies a testimonis que aleshores eren criatures, les autoritats navarres han localitzat la fossa comuna on van ser enterrats aquells que van morir en l'intent. Encara no se n'ha pogut determinar la xifra exacta de cossos que apareixeran. La determinaran les tasques d'exhumació que començaran aquesta mateixa setmana.

Tant la localització com l'exhumació de la fossa van a càrrec de la Societat de Ciències Aranzadi, el col·lectiu que més fosses franquistes ha obert a tot l'estat espanyol. 

Els presos estaven tancats al Fort de Sant Cristòbal (Navarra), un dels centres més segurs de la zona franquista, però això no els va fer desistir. Dels 2.500 presos, 795 van fugir de la presó aquell dia. Més de 200 van ser assassinats en l'intent, només 3 van aconseguir passar a França i la resta van ser detinguts. 

On és la fossa? 

La fossa on es troben els cossos dels republicans assassinats és a Burutain, al municipi navarrès d'Anuè. Segons expliquen de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els 3 presos que van arribar a França van reconèixer més tard que no estaven suficientment preparats per a la fuga, però que la fam i les males condicions els van empènyer a fugir. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.239.139 missatges
  • 219.061 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat