Notícia

Wikipedia 'veta' els col·laboradors de la Fundació Francisco Franco

L'organització va intentar modificar aquelles parts on es titllava de "dictador" a Franco

La Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF) va emetre un comunicat durant el mes de març alertant que Wikipedia no els deixa, segons els seus responsables, "poder accedir, modificar i nodrir la informació de la pàgina de l'enciclopèdia digital dedicada a l'organització" feixista. 

Segons informa la FNFF, Wikipedia ha "accedit a bloquejar els col·laboradors de l'entitat quan aquests han volgut incorporar més informació". Concretament, la FNFF va intentar modificar aquelles parts on es titllava de "dictador" a Franco i com a "filla del dictador" a Carmen Franco Polo. 

Segons explica l'organització en el comunicat, ho volien canviar perquè consideren que està escrit "en to despectiu" i que són "qualificatius d'opinió que no aporten informació a Wikipedia". 

La FNFF ha avisat que "Wikipedia podria estar vulnerant l'article 14 de la Constitució Espanyola", que declara que tots els espanyols "són iguals davant la llei i que no poden ser discriminats per raó d'opinió", entre d'altres coses.


Opina

Configuració
 • mikibc 10.445 13 201 👍 4
  Les viquipèdies van per llengües no per països, que cony diuen de la constitució? 
   
  I encara que fos del país, i què?
   
  La gent critica molt la Viquipèdia perquè tothom pot editar i canviar el contingut, no és veritat, i aquí està la prova. Som molts els que patrullem (a part dels programes informàtics que ja hi ha) que evitem que gent com aquesta manipuli qualsevol tema. 
 • txevi 29.746 11 29 👍 920
  Obrir el Racó i trobar-te una foto a tota pàgina de l'home que va morir per la democràcia a espanya! 
 • Hades 26.308 8 40 👍 17.501
  Sempre va estar parasitada per feixistes, no sé si de la fundació aquesta no.
 • Carousel 3.393 2 590 👍 3.056
  És igual, si de facto ja controlen indirectament la Wikipedia castellana...
 • tio_cuc 1.515 12 983 👍 287
  Ells controlen la wikipedia castellana i algú els ha plantat cara. El tema és que la Wikipedia no és negci d'Espanya i per tant no ha de complir lleis d'un país concret. El que pot passar és que un jutge de la seua corda puga donar l'ordre de bloquejar l'IP de la Wikipedia a Espanya igual que passa a la Xina amb alguns webs...
 • tio_cuc 1.515 12 983 👍 287
  Ells controlen la wikipedia castellana i algú els ha plantat cara. El tema és que la Wikipedia no és negoci d'Espanya i per tant no ha de complir lleis d'un país concret. El que pot passar és que un jutge de la seua corda puga donar l'ordre de bloquejar l'IP de la Wikipedia a Espanya igual que passa a la Xina amb alguns webs...
 • eestlaasedcatalà 9.524 2 223 👍 1.955
  La wikipedia espanyola? Si. Si fins i tot tradueien els noms.
 • Brauli 83 7
  Tot recordant el nostre estimat amic Agustí Chalaux (1911-2006), que fou gran amic i col·laborador amb en Lluís Maria Xirinacs (1932-2007), emprant la terminologia inequívoca que vol aplicar el primer en l'àmbit de les ciències socials, hem de recordar que Francisco Franco no fou un «dictador» en el sentit etimològic del teme.

  Segons l'Agustí Chalaux, un «dictador» és un polític que és escollit com a cap d'Estat, amb poders extraordinaris, per un temps molt limitat, que pot anar de tres a sis mesos, per afrontar situacions d'emergència. Un cop aquest màxim responsable ha finalitzat el seu mandat, és automàticament jutjat i és l'únic cas dins del «Sistema General» de l'Agustí en que es contempla la possibilitat en que, fruit d'aquesta sentència, una persona sigui condemnada a mort.

  Quins qulificatius més precisos utilitza en Chalaux per definir a una persona com Francisco Franco? Doncs com Franco va ser un militar colpista que va assumir el control del seu Estat mitjançant un aixecament armat victoriós i, fruit d'això, va exercir el poder sense cap mena de rendiment de comptes, alternança ni oposició, les paraules «tirà» i «dèspota» són els termes més escaients.

  Per conèixer una mica més la trajectòria de l'Agustí Chalaux, podeu llegir les seves Notes Autobiogràfiques dins del lloc web del Centre d'Estudis Joan Bardina a: http://www.bardina.org/agusct01.htm
 • Indiclm 1.457 1 998 👍 425
  En la meva opinió que espero que no vulneri l'article 14, que els follin a tots
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.090.193 missatges
 • 214.074 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums