Notícia

Els premis Antoni Carné guardonen un programa radiofònic, una mallorquina i les entitats d’un barri de Barcelona

L’associacionisme català celebra la primera edició d'uns guardons que volen visibilitzar els valors de la cultura popular

Que el de l’associacionisme cultural és un dels mons més en forma de Catalunya és indiscutible. Però que mobilitzar totes les milers de persones que l’integren –o almenys els seus representants– vol temps, també. Així, sense fallar als seus principis –amb un èxit rotund d’assistència i 25 minuts de retard–, va ser com va començar aquest dimarts la primera edició dels Premis Antoni Carné de l’associacionisme cultural català.

"Aquests premis han de servir per projectar, de portes enfora, la feina de totes les persones implicades"

 – Ja es veu que això tindrà èxit!, deien a les primeres files de l’auditori de l’antiga Fàbrica d’Estrella Damm.

Molts llavis carmesí entre el públic, corbates nuades. Hi havia nervis per conèixer els premiats, sí. Però sobretot il·lusió, entre les més de 300 persones que s'havien desplaçat –i mudat– en aquest mític emplaçament barceloní. I és que aquesta va ser una gala inèdita en la història centenària de l’associacionisme cultural català que, des que va començar a rebrotar amb la Renaixença, no havia premiat encara els seus integrants.  

“[Aquests guardons] han de servir per reconèixer, de portes endins, l’esforç individual i col·lectiu de l’associacionisme cultural català i projectar, de portes enfora, la feina de totes les persones implicades”, apuntava la periodista i coordinadora de Tornaveu Gemma Aguilera.

Músics, diables, sardanistes, cantaires, ballarins i moltes d'altres modalitats de la cultura popular. L’Ens de l’Associacionisme Cultural aglutina 28 federacions, més de 3.700 entitats i gairebé 300.000 associats.

“Una societat culta és aquella conscient, lliure i responsable”

Molts d'ells van voler ser-hi ahir al vespre, però cap hagués contradit les paraules d'Aguilera. 

– I és que la cultura popular enganxa, carai!, diu una senyora mentre s'acomoda a la cadira.

– I tant que enganxa!, li respon un home que, sense aixecar-se del seient, es gira cap a ella. 

La cultura és un “recurs nacional estratègic”, havia dit Jordi Busquet, director general de Previsora General, uns minuts abans. I havia sentenciat, seguidament, que “una societat culta és aquella conscient, lliure i responsable”.

Un dels apunts solemnes d'una gala distesa que va estar marcada per l'humor i les actuacions de l'actor còmic Toni Albà –i tots els seus personatges–, el cor sOns, el sextet Rumblin' Jazz i el grup teatral Filagarsa. 

Els premiats: un programa radiofònic, una mallorquina i les entitats d’un barri de Barcelona

En la categoria Premi de les Mutualitats i Cooperatives al Mitjà de Comunicació de l’Associacionisme Cultural Català, va ser reconeguda la trajectòria del programa radiofònic Fes ta Festa, dirigit i presentat per Jesús Ventura i Amadeu Carbó.  Durant més de 2000 programes i 27 anys d’experiència, Fes ta Festa ha difós les iniciatives impulsades per les entitats de cultura popular.

Per la seva banda, Antònia Serra Soler es va endur el premi el Premi a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català “per la seva excel·lent tasca continuada en la promoció i la conservació del patrimoni cultural immaterial del cant pagès mallorquí”. Des de fa 20 anys, Serra transmet el seu coneixement a l’Escola de sa Ximbomba.

Finalment, el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català va caure a les mans de la coordinadora d’entitats del Poble Sec (CEPS). El jurat va valorar la seva “capacitat d’aglutinar nombroses entitats de caire divers en un mateix espai de treball, que contribueixen a dinamitzar el teixit social d’un barri, així com a enfortir les relacions veïnals”. Fundada el 1989, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec està formada per més de 100 associacions i entitats adherides.

Els més joves de la nit

En una vetllada amb poques cares joves, els ballarins de l'esbart Marboleny de Les Preses van fer baixar la mitjana d'edat. No els va sorprendre, però. L'Àlex Alsina, un dels més petits de la platea –sinó el que més–, diu que ja s'ho esperava, que "costa trobar jovent en actes així".

"L'associacionisme m'ha permès viatjar molt i veure que hi ha gent que s'està perdent moltes coses per vergonya"

Amb tot, va assegurar que les entitats estan plenes de gent de la seva generació. I, conscient o no, va fer una crida als que encara no s'acaben de decidir: "formar part de l'associacionisme cultural m'ha fet aprendre com es ballava antigament, també m'ha permès viatjar molt i veure que hi ha gent que s'està perdent moltes coses per vergonya a no fer el pas". 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.285.486 missatges
  • 220.691 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat