Notícia

Els lleidatans volen que sigui Ros qui agafi 'escala i tornavís'

Lleida viu aquest dissabte una gran manifestació per exigir la retirada de les plaques franquistes que encara romanen a Lleida

Sota el lema 'Justícia, memòria, dignitat: Lleida Lliure de Franquisme', els lleidatans sortiran al carrer aquest dissabte per exigir la retirada de les plaques franquistes que encara romanen a Lleida. 

La plataforma Lleida Lliure de Franquisme va convocar la manifestació després de les darreres declaracions de l'alcalde Ros en què convidava els ciutadans a agafar "escala i tornavís" per "descargolar" les plaques. 

En concret, la plataforma demana que sigui el consistori qui despengi els rètols dels 8 carrers dedicats a personalitats franquistes de la ciutat (alcalde Recasens, alcalde Areny, Carmelo Fenech, Casimiro Sangenís, Casimiro Sangenís Bertran, Miquel Montaña, Germans Recasens i Lluis Besa) en compliment de la llei 52/2007 de Memòria Històrica i la moció 9/XI del Parlament.

Una condemna, concerts i Jordi Borràs

La manifestació començarà a les 6 de la tarda i es desenvoluparà en dues parts: una primera en què la capçalera comptarà amb històrics antifranquistes i antics militants del PSUC, i una segona en què prendran el relleu de la primera fila els més joves.

La marxa començarà a l'avinguda Alcalde Areny, una de les figures franquistes que encara conserva el nomenclàtor lleidetà. Allà mateix, s'escenificarà un judici simbòlic en què se'l condemnarà.

Segons han informat fonts de la plataforma, serà el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, qui "actuarà de fiscal" i actors com Ferran Aixalà els que representaran l'acusació. De fet, avui mateix la Plataforma Lleida Lliure de Franquisme, en un gest simbòlic, ha entregat una instància a l'ajuntament de la ciutat citant Àngel Ros a declarar. 

Més endavant, la marxa també passarà pel carrer de Lluís Besa -que els manifestants també clamaran perquè sigui retirat- i la Paeria. El final del recorregut s'ha establert a la plaça Sant Joan. Diverses personalitats com el fotoperiodista i expert en els moviments d'ultradreta, Jordi Borràs, intervindran en l'acte final. Borràs va escriure les següents línies aquest dimarts: 

"A casa em va ensenyar que a la gent que no coneixes mai se li ha de tutejar. És una qüestió de respecte, però tu Àngel Ros, no me'n mereixes cap: De què vas? Com pots tenir la cara dura de dir que no penses destinar diners a fer complir la llei que el teu propi partit va impulsar al Congrés espanyol? Com se t'acut caure tan baix i deixar en mans d'una cadena de benzineres —bravo per ells— la retirada de les plaques que hauries de treure tu, amb les ungles nues, mentre demanes perdó? Com pots tenir la poca vergonya de pixar-te a la memòria dels assassinats, torturats i empresonats pel franquisme? Com tens la indecència, encara, de fer-te dir socialista?". 

La lluita continua

Des de la Crida-CUP de Lleida critiquen l’actitud de l’executiu d’Àngel Ros perquè "segueix ignorant totes les reivindicacions que exigeixen la retirada de plaques i, 42 anys després de la mort de Franco, els carrers segueixen homenatjant el règim i la dictadura".

Tot i que la Paeria va informar que comunicarà als veïns que viuen en habitatges on hi ha plaques del Ministerio de la Vivienda amb el jou i les llances de la Falange que en breu seran retirades, la Plataforma Lleida Lliure de Franquisme insisteix en què la ''qüestió més greu'' és la pervivència al nomenclàtor d'alts càrrecs del règim franquista.

La Crida per Lleida-CUP demana a Àngel Ros que acati "immediatament" la moció que va aprovar el Parlament de Catalunya sobre la memòria històrica i la presència de simbologia i nomenclatura franquista en els espais públics. Des de la formació recorden que aquesta moció demana "a tots els ajuntaments de Catalunya que substitueixin tots els noms del nomenclàtor municipal relacionats amb personatges o fets lligats al cop d'estat de 1936, el feixisme o la dictadura franquista". 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.088.225 missatges
  • 214.014 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums