Notícia

L'estat espanyol impedeix pagar impostos en català per 'raons econòmiques'

L'Agència Tributària ha suprimit aquesta llengua dels formularis de declaració de l'IVA

L'Agència Tributària no permet realitzar la declaració de l'IVA en català "per raons econòmiques". De fet, la versió en aquesta llengua no està disponible des de l'any 2014 i l'Agència no té intenció de tornar a incorporar-la. 

Així ho ha explicat la pròpia Agència Tributària a un ciutadà de Tarragona a qui, fa 3 anys, se li va denegar el formulari en català. La carta de resposta de l'organisme estatal ho diu ben clar: "raons d'economia i oportunitat van portar a suprimir les traduccions a les llengües autonòmiques oficials".

L'administració espanyola també lamenta en el text no poder "oferir una data concreta de represa de les tasques de traducció" dels models 303 i 309 de l'IVA.

Tal i com es pot comprovar, el web de l'Agència Tributària espanyola sí que té versió en català, però no contempla la possibilitat d'emplenar els dos models d'autoliquidació en català. 

Quines lleis s'estan infringint? 

Davant d'aquest cas, la Plataforma per la Llengua ha denunciat que impedir l'ús d'aquesta llengua en un procediment administratiu, com el pagament d'aquest impost, infringeix la llei 39/2015 que "consagra en l'article 13 el dret d'utilitzar el català allà on és oficial en les relacions amb l'Administració de l'Estat". 

L'ONG del català també adverteix que el reial decret espanyol 1465/1999 i, a nivell europeu, l'article 10 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritària també estableixen que s'hauria d'incloure una versió en català dels documents d'autoliquidació.  

"Aquest fet demostra, novament, que l'Estat espanyol és contrari als interessos dels ciutadans que parlen llengües diferents del castellà i no mostra cap indici de voler adaptar-se a les seves necessitats", lamenten des de la plataforma en defensa del català. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.109.626 missatges
  • 214.693 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums