Notícia

Acord històric per la llengua i la cultura als Països Catalans

La Declaració de Palma suposa un pas endavant en les relacions bilaterals entre Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià han signat un acord inèdit en la història recent dels Països Catalans. L'han anomenada Declaració de Palma i suposarà un pas endavant en les relacions bilaterals entre aquests territoris en matèria de llengua i cultura. Es tracta d'una col·laboració per reforçar el mercat interior cultural dels tres territoris. 

Han escenificat aquest pacte històric la consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà.

Amb la signatura de la Declaració al Museu de Mallorca, els tres representants polítics s'han compromès a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú dels tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura. Arriba, diuen, en un "moment històric favorable" per a les tres administracions.

Vila ha dit que la Declaració de Palma és una “oportunitat per definir com ens interrelacionem culturalment” i ha apostat per seguir potenciant l’Institut Ramon Llull com a “eina per internacionalitzar els nostres autors i creadors més enllà dels nostres territoris”. De fet, l'acord contempla la consolidació de l'Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior i internacionalització de la llengua i la cultura catalanes.

Per la seva banda, el conseller Marzà ha defensat que l'acord suposa "la primera pedra per a construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural".

Efectes pràctics de la Declaració de Palma

L'acord contempla la creació de circuits d’arts escèniques, visuals, música, literatura, audiovisual i cultura popular o tradicional que pivotin sobre els tres territoris. Han apuntat que, entre d'altres, s'establiran criteris de participació conjunta a fires i festivals, i es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d’intercanvi d’autors.

En matèria lingüística, la Declaració de Palma projecta assolir un sistema d'acreditacions de coneixements de la llengua "compartit" i "compatible" als tres territoris. Els tres consellers han signat, també, impulsar "iniciatives conjuntes envers les polítiques estatals lesives" respecte la llengua compartida. 

 


Opina

Configuració
 • foraviler 1.476 12 991 👍 1.513


  Espero que es doni un gran impuls a l'Institut Ramon Llull amb aquest acord. 
 • UsuariV 11.111 4 187 👍 6.683
  A La Declaració de Palma no s'hi fa cap referència als "països catalans". Ni tan sols es refereix a la "llengua compartida" amb el nom de "català" ni una sola vegada. Si voleu dinamitar la necessària i convenient unió dels tres països per objectius comuns, sobre tot en l'àmbit lingüistico-cultural, aneu per bon cami.

  La transcric sencera:

  A la ciutat de Palma, el 20 de febrer de 2017

  La consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu i Vinent; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila i Vicente, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà i Ibáñez, manifesten la voluntat d’iniciar una nova etapa de relacions per enfortir els lligams històrics i culturals i la col·laboració pel benefici comú dels tres territoris.

  En aquest sentit, les tres parts destaquen la necessitat de consolidar un mercat en l’àmbit dels tres territoris per garantir la viabilitat dels projectes dels creadors i les indústries culturals balears, catalanes i valencianes, i fomentar l’ampliació i l’interès dels públics.

  Al mateix temps, s’estableix la voluntat d’impulsar una nova etapa en què les administracions públiques acompanyin els seus creadors i les indústries culturals fomentant i facilitant la implantació i circulació pels tres territoris, amb l’objectiu de crear un teixit cultural sòlid dins els àmbits creatiu i empresarial.

  Per tot això es fa necessari fomentar el reforç d’un mercat interior cultural entre els tres territoris impulsant circuits d’arts escèniques i visuals, música, literatura, audiovisuals i cultura popular i tradicional per facilitar a les indústries culturals i els creadors la circulació dels seus projectes dins l’àmbit dels tres territoris.

  També cal reforçar els treballs conjunts per garantir la coherència, la transparència i la màxima informació pública pel que fa al sistema d’acreditacions de llengua dels tres territoris, amb l’objectiu d’assolir un sistema d’acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, entre altres iniciatives compartides en política lingüística.

  En el mateix marc d’impuls d’aquesta nova relació, es consolida el compromís amb l’Institut Ramon Llull (IRL) com a organisme de promoció exterior i internacionalització de la llengua i la cultura. Aquest compromís ja ha tingut dues concrecions, amb el reingrés del Govern de les Illes Balears a l’IRL i la incorporació al Pla Estratègic Cultural de la Generalitat Valenciana “Fes Cultura” de la col·laboració amb l’IRL com a mecanisme d’internacionalització i promoció cultural.

  Finalment, per tal d’assolir tots els objectius proposats, s’impulsaran grups de treball conjunts:

  En l’àmbit de les indústries culturals en els sectors de la música i les arts visuals i escèniques, s’establiran criteris de participació conjunta a fires i festivals; s’impulsarà la creació de circuits per compartir exposicions, i es crearà un catàleg de música en viu.

  En l’àmbit de la promoció de la creació literària i la indústria editorial, es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d’intercanvi d’autors.

  En l’àmbit de la política lingüística, s’impulsaran i coordinaran els recursos públics per treballar cap a una versió comuna de les traduccions de la legislació estatal i altres textos de caràcter legal i administratiu; es coordinaran les polítiques de foment de la llengua en diferents àmbits, i s’impulsaran iniciatives comunes envers les polítiques estatals lesives per a la llengua compartida.

  En l’àmbit de la cultura popular i tradicional, es treballarà conjuntament en la incorporació de continguts en repositoris digitals i en el reforç de la xarxa de centres, instituts d’estudis i associacions de recerca local i comarcal, i es coordinarà la gestió d’ajudes a la recerca i l’edició.

  En patrimoni, es desenvoluparà el thesaurus d’inventari i documentació del patrimoni cultural; s’impulsaran rutes i itineraris culturals conjunts, i s’articularan itineràncies i/o coproduccions d’exposicions temporals entre els principals museus i centres.

  I en l’àmbit de les biblioteques, s’impulsarà la coordinació del catàleg de préstec digital de llibres compartit; es desenvoluparà el catàleg comú d’escriptors a les biblioteques; s’impulsarà un pla de formació dels professionals de biblioteques, així com estratègies de coordinació de biblioteques públiques i universitàries, i es fomentarà el préstec bibliotecari"


 • Lleidatans 2.188 11 795 👍 881
  Malgrat llurs indignes representats.
 • onofre 7.879 12 271 👍 938
  Vols voler dir representants?
 • Lo iaio putu 2.134 3 809 👍 1.130
  Allò que el PP trencà, entre tots ho tornem a fer trempar.
 • Marcos41247 4.141 2 512 👍 2.808
  M'acabo d'adonar que la Catalunya Nord, Andorra, Franja de Ponent i l'Alguer s'han quedat fora.
  Ja hi ha nordcatalans queixant-se al Twitter.
 • FrancescCiuta 10.609 14 201 👍 9
  Per si us interessa, enllaç aquí la nota de Més per Menorca, que lidera la conselleria de cultura del govern de IB. El començament fa referència al canvi que hi ha hagut. No hem d'oblidar que fa no res el Parlament amb majoria de Bauzá va declarar la inexistència dels PPCC. Feim passes mesurades i decidides per enfortir la nostra cultura i la nostra consciència.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.239.364 missatges
 • 219.067 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat