Notícia

Els socialistes volen impulsar la immersió lingüística a l'administració espanyola

La normativa també preveu una creació del Consell de les Llengües d'Espanya

El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha presentat avui una proposició de llei orgànica pel reconeixement de les llengües cooficials de l'estat espanyol. Hernando ha entregat la proposta de la nova normativa juntament amb Meritxell Batet (Barcelona), Javier Lasarte (Àlaba), Pere Joan Pons (Illes Balears) i Lola Galovart (Galícia). 

La proposta busca que qualsevol ciutadà es pugui dirigir a les administracions de l'estat espanyol amb la llengua que vulgui. Segons han anunciat els socialistes, aquesta proposta inclou el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, la Casa Reial o el Defensor del Poble. 

Segons detalla El Español, la llei obligaria a omplir l'estat espanyol de traductors de les diferents llengües: català, euskera i gallec. La normativa també proposta polítiques exteriors per promocionar aquestes llengües mitjançant l'Institut Cervantes. 

Els socialistes volen que aquesta llei arribi a tots els sectors, no només al públic, i proposen algunes vies per a la difusió de les llengües a través del cinema y RTVE o una discriminació positiva per aquells estrangers que coneguin aquests idiomes. 

A més a més, la llei també permetrà, de ser aprovada, que els documents oficials emesos per l'estat espanyol (com el DNI, el passaport o el carnet de conduir) puguin tenir les traduccions d'altres llengües oficials, a part de l'espanyola.

La normativa preveu una creació del Consell de les Llengües d'Espanya, en el que, en teoria, haurien de participar el govern de l'estat espanyol i el de les comunitats autònomes. Amb aquest departament, els socialistes buscarien vigilar i protegir l'ús de les diferents llengües cooficials. 

Segons la diputada per Barcelona, Meritxell Batet, aquesta proposició de llei és clau, ja que reconeix característiques de la normativa vigents respecte a les llengües oficials, però també "amplia aspectes que ens semblen imprescindibles". 
 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.089.444 missatges
  • 214.050 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums