Notícia

La identitat catalana, carta de presentació de l'Alguer en la seva lluita per esdevenir capital de la cultura a Itàlia

Un jurat decidirà si l'anomenada 'Barceloneta' italiana supera la resta de candidatures finalistes i es proclama vencedora

L'Alguer podria convertir-se en la capital italiana de la cultura de l'any 2018. En la lluita per guanyar la capitalitat, l'Alguer està fent especial èmfasi en la identitat catalana que la caracteritza. Aquesta setmana, una delegació ha anat a Roma a defensar la candidatura davant d'un jurat que haurà de dictaminar si l'Alguer venç la resta de finalistes, entre els quals hi ha ciutats com Parlem o Trento. La representació ha apostat per "l'esperit mediterrani que condensa ciutat" pels catalans i la sorprenent supervivència de la llengua catalana a l'illa, tot i els segles de separació i aïllament.

La candidatura ha destacat també els lligams diplomàtics vigents amb els Països Catalans: la ciutat té fins a 70 delegacions i agermanaments amb poblacions com Tarragona, Palma o Andorra. I també la rellevància de les institucions amb què compta al seu territori, com l'Espai Llull o la representació de la Generalitat de Catalunya a l'illa.

Així mateix, la delegació ha ressaltat els esforços que està fent la ciutat per la recuperació de la llengua pròpia de l'Alguer que està introduint a l'escola gràcies al projecte CUELDA per a la formació lingüística de professors. 

Més a prop de la capitalitat
Després del període d'acceptació de candidatures, l'Alguer va ser escollit entre els deu finalistes. Ara toca esperar el veredicte final que el jurat de Romà farà públic el dia 31 de gener. Guanyar la capitalitat comportaria per a l'Alguer un impuls cultural, econòmic i social de primer ordre. De vèncer, es convertiria durant tot un any en un escenari nacional i internacional que visibilitzaria la cultura d'aquest territori dels Països Catalans.

El premi està dotat amb un milió d'euros. "[El concurs] és una eina extraordinària per complir amb la voluntat del govern nacional de difondre el valor que té la cultura com a força de cohesió social, integradora i de desenvolupament", expliquen fonts de l'organització. 

Què faria l'Alguer amb 1 milió d'euros? 
Entre les iniciatives que vol promoure l'Alguer en cas que guanyi, hi ha el projecte 'Alguer i Catalunya: un lligam extraordinari'. Es tractaria d'unes jornades de seminaris, conferències i activitats que farien prendre consciència de la relació existent entre les dues ciutats bessones. "[Tindria] la finalitat de crear xarxa i un intercanvi cultural i lingüístic dirigit als joves i a tota la comunitat", expliquen els impulsors. 


 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.222.551 missatges
  • 218.506 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat