Notícia

Letònia desmunta les acusacions i difamacions espanyoles

Els serveis policials espanyols van carregar contra l’exprimer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, per fer declaracions a favor del procés català

Una de les jugades brutes realitzades pels serveis policials espanyols a les ordes del PP va ser difamar contra l’exprimer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, dient que havia cobrat 6 milions d’euros per fer declaracions a favor del procés català.

Aquesta informació va ser llençada per la revista Interviu, que explicava que la família Pujol havia pagat 6 milions d’euros el 2013 a Dombrovskis. La filtració provenia de la "unitat d’intel·ligència" de la policia espanyola, i catalogava com "fonts fiables i solvents" amb "una fiabilitat alta", allò que era simplement una intoxicació contra un altre estat.

Ara Letònia ha desmuntat les acusacions dels serveis espanyols, l’oficina antifrau de Letònia no ha trobat cap prova que l’exprimer ministre Valdis Dombrovskis cobrés cap suborn per haver defensat el procés sobiranista en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies el 2013. Segons informa la BalticNews Network, la investigació oberta no ha pogut confirmar el pagament de 6 milions d’euros a l’actual vicepresident de la Comissió Europea que la revista ‘Interviu’ va denunciar el febrer passat, citant un informe de la policia espanyola.

L’oficina antifrau "no veu raons per obrir un procés” judicial perquè "no ha trobat cap prova que suggereixi el cobrament d’un suborn”, ha explicat la seva portaveu, Laura Dusa.

“Si hi ha una clara voluntat del poble i una clara demanda per un referèndum, val absolutament la pena prestar-hi atenció i mirar opcions sobre com abordar-ho”, va reclamar l’exprimer ministre letó. Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, Dombrovskis va respondre: “Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?”.

Tot i la protesta de l’aleshores ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Garcia-Margallo, que fins i tot va convocar l’ambaixador letó a Madrid, Dombrovskis es va negar a rectificar.

Però à aquesta no ha estat l’única font de conflictes amb Letònia, les males maneres i la difamació han estat element central de la politica internacional espanyola amb Letònia. El Ministeri d’Afers Estrangers, José Manuel Garcia-Margallo, va declarar al cònsol honorari de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, "persona no acceptable per a l’exercici de les funcions consulars" retirat-li el "exequatur" o autorització de què gaudia, després que el passat dia 11, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, segons el govern espanyol exhibís una gran estelada a la façana del Consolat.
 
 
GeopolíticaCAT

GeopolíticaCAT

Geopolítica.CAT és una publicació online d’ALILL. Una visió catalana del món.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.226.623 missatges
  • 218.633 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat