Notícia

Sindicats de l'ensenyament, contra el trilingüisme que impulsen les 'forces hostils' de l'estat espanyol

L'USTEC-STEs organitza unes jornades a Sitges per debatre el futur de les llengües 'minoritzades' en l'àmbit educatiu

El Sindicat de l'Ensenyament públic de Catalunya (USTEC-STE) ha organitzat unes jornades sobre llengua i educació pel 13 i 14 de gener, el palau Maricel de Sitges. L'acte, que portarà per títol "Llengües assetjades", se centrarà en les propostes de trilingüisme que s'han impulsat o es volen impulsar des de diferents governs.

Les jornades També comptaran amb la participació del STEi de les Illes, del STEPV del País Valencià, del STEG de Galícia, dels SUATEA d'Astúries i del STEILAS d'Euskal Herria. Segons explica USTEC-STE en aquest comunicat, el nom de les jornades, "Llengües assetjades", fa referència a aquelles llengües que estan amenaçades per "forces poderoses i hostils" de l'estat espanyol.

En el text, el sindicat assegura que aquelles formacions que aposten per un model trilingüista en l'educació tenen l'únic "propòsit del retorn del castellà com a llengua vehicular i l'arraconament de les llegües minoritzades a les aules i, més greu encara, com a llengua de convivència i relació als centres educatius".

El programa de les jornades és el següent:

Divendres 13 (tarda)

18:30: Presentació de benvinguda i agraïments.
19:00: (ponència) Les classes populars i la per­vivència de la llengua. Posteriorment, Taula Ro­dona amb Antoni Tortajada, periodista i histo­riador, Magí Sunyer, filòleg i professor de la URV, i Narcís Iglesias, lingüista i professor de la UdG.

Dissabte 14 (matí)

9:00 - 11:00: Sessió de treball intern del STEs sobre les diverses situacions d'assetjament lingüístic a cada territori.
11: 30 - 13:00: Sessió oberta al públic en què cada territori explicarà la seva situació en relació al trilingüisme i la pervivència de la llengua pròpia. Lectura del document final.

Dissabte 14 (tarda)

16:00 - 18:00: Ponència: Una panoràmica del que els estats europeus han acceptat per a les se­ves llengües a la Carta Europea de Llengües Re­gionals o Minoritàries, amb el benentès que la reali­tat pot ser tota altra, a càrrec del professor Lluís de Yzaguirre i Maura, lingüista i professor de la UPF.

Col·loqui posterior

18:15 - 19:00: Intervenció del Col·lectiu Joan Oliver (professors de Llengua catalana) per expli­car la problemàtica de la Literatura a ESO i Batxi­llerat, a càrrec de Francesc Foguet, professor de la UAB, i Joan Melcion, professor de Secundària.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.090.193 missatges
  • 214.074 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums