Notícia

Escola Valenciana declara el 2017 any per la 'igualtat lingüística'

La plataforma vol visibilitzar la urgència d'una llei al País Valencià que iguali els drets lingüístics dels valencianoparlants amb els dels castellanoparlants

Si fa uns dies el congrés espanyol dedicava l'any 2017 al cèlebre poeta valencià Miguel Hernández, aquesta setmana han estat els propis valencians els qui han fet públic a qui volen recordar aquest any. I, a través de la plataforma Escola Valenciana, han decidit que volen dedicar el 2017 a la igualtat lingüística. Aquest conglomerat d'entitats per la llengua vol visibilitzar, així, la urgència d'una llei al País Valencià que iguali els drets lingüístics dels valencianoparlants amb els dels castellanoparlants. 

Seguint la mateixa línia, el manifest de les trobades d'Escola en Valencià d'aquest any tindrà com a qüestió de fons la urgència d'una llei d'igualtat lingüística que millori les mancances de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, així com de dissenyar un pla d'estudi per dotar tot el funcionariat amb la plena competència lingüística. El lema serà, tal i com es va anunciar fa uns mesos, "En valencià, creixem".

Aquestes trobades són festes per la llengua lúdiques i reivindicatives que visualitzen "l'autoestima lingüística" i apel·len als responsables institucionals perquè facin "del valencià la llengua pròpia i oficial d'ús normal per a tots i per a tot". 

La declaració oficial del 2017 com a any per "la igualtat lingüística" s'ha fet durant la reunió extraordinària de valoració i organització de nous projectes de la plataforma. L’acord també estableix la creació d’iniciatives de diversa naturalesa i pren la protecció de l’estatus legal del valencià com a eix central. 

La igualtat lingüística està a l'agenda política i social del País Valencià i les reclamacions s'han vist esperançades, després de tants anys de Partit Popular, pel canvi de govern. En aquest sentit, la declaració d'Escola Valenciana arriba pocs dies després de l'inèdit acord entre sindicats del País Valencià per assegurar l'ús de la llengua pròpia a les administracions públiques. GT-PV, CCOO PV i Intersindical Valenciana van pactar que s'exigeixi el domini del valencià a totes aquelles persones que treballin a l'Administració.

El passat 4 de desembre, dia dels Drets Lingüístics, la Intersindical Valenciana va recordar que “durant molts anys, al País Valencià, hem patit polítiques lingüístiques anihiladores per part del Govern de la Generalitat, de l’Estat i també de bona part de l’àmbit municipal”. No obstant això, també van apel·lar al canvi d'executiu i a com aquest “ha anat acompanyat de mesures positives a favor del valencià com el decret d’usos administratius i institucionals de les llengües oficials o l’anunci de la creació d’una Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat”. 

Sense anar més lluny, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme del Govern, Rubén Trenzano, va anunciar també a principis de desembre la creació d'una oficina de drets lingüístics (ODL). 

La universitat, un exemple de marginació lingüística 

Només el 13,65% de la docència universitària del País Valencià s'imparteix en la llengua pròpia. O el que és el mateix: més del 80% de les classes són en castellà. Segons l'estudi "El valencià en l'ensenyament. Informe 2016" que ha publicat el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament al País Valencià (STEPV), però, no tot són males notícies. En els darrers cinc cursos, la presència del valencià ha crescut a les aules universitàries, poc, però ho ha fet. Concretament, una mica més d'un punt percentual. Amb tot, l'informe parla d'un "estancament generalitzat" de l'ensenyament universitari en valencià i assenyala la Universitat Miguel Hernández com el pitjor exponent en aquest rànquing: en els darrers cinc cursos, no ha impartit ni una sola assignatura en valencià, sense comptar les assignatures de llengua.  
 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.090.193 missatges
  • 214.074 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums