Notícia

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears preparen un 'Erasmus' als Països Catalans

Els tres governs arriben a un acord per a la creació d'una beca que millori la cohesió territorial i impulsi la llengua pròpia

La Generalitat de Catalunya, la del País Valencià i el govern de Balears han acordat la creació d'una beca entre els centres educatius dels Països Catalans per impulsar la cohesió territorial i l'enfortiment cultural entre els territoris.

Racó Català ha pogut saber que les conselleries d'Educació dels tres governs ja treballen en un primer esborrany. La proposta s'hauria de formalitzar abans que acabi el curs escolar i després aprovar-se pels tres Parlaments respectius. L'últim pas del projecte passa per crear un òrgan gestor entre els tres executius per tal de poder regular i finançar la beca.

L'objectiu és que la beca estigui plenament operativa pel curs 2018-2019. La podran demanar tots aquells estudiants que estiguin cursant 1r o 2n de batxillerat. És a dir, tots aquells alumnes d'entre 15 i 18 anys dels col·legis públics i concertats que formin part del programa.

Aquells alumnes que hi participin podran estudiar a una altra ciutat dels Països Catalans durant un curs acadèmic complet. A diferència de la beca Erasmus, tots els alumnes hauran d'estar tutelats per una família d'acollida del centre on vagi a estudiar.

En converses amb la resta del territori

La proposta també inclou la possibilitat d'incloure centres d'altres parts del territori. De moment, el govern d'Andorra ho veuria amb bons ulls.

Fonts internes al del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han confirmat a Racó Català que el govern d'Aragó ha declinat la proposta. Per altra banda el Ministeri d'Educació francès i l'italià asseguren que estan estudiant la proposta.

La discrepància en el nom

Des d'Ensenyament també han confirmat que l'únic punt que encara queda per acordar és el nom de la beca. La Generalitat Valenciana ha proposat la "Beca Estellés" fent referència al periodista, escriptor i poeta valencià.

La Conselleria d'Educació Balear aposta per un nom amb menys càrrega històrica i ha proposat la "Beca Mediterrània". Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya creu que un nom de consens per una beca dels Països Catalans podria ser el "Llull".

Oposició a la beca 'Cervantes'

La notícia surt a la llum dies després que la ministra de Sanitat, Serveis Socials i d'Igualtat, Dolors Montserrat, anuncies la beca 'Cervantes', un programa d'intercanvi en clau espanyola. Fonts internes del Partit Popular han declarat a aquest digital que estan estudiant portar la proposta al Tribunal Constitucional.

Feliç dia dels Sants Innocents!

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.239.558 missatges
  • 219.075 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat