Notícia

L'ús del català sucumbeix en els grans centres comercials

En el comerç de proximitat el català està més present, sobretot a Andorra i a la Franja

Una de les dades més significatives de l'Informe de Política Lingüística 2015, presentat aquest dilluns per la Direcció General de Política Lingüística, és que l'ús de la llengua catalana és més comú en el petit comerç que a les grans superficies.

L'informe revela que Andorra i la Franja lideren l'ús de la llengua catalanaen el comerç local amb xifres que ronden el 50%. No és així a Catalunya i les Illes Balears on l'ús del català només s'aproxima al 40%. Pel que fa al País Valencià, les xifres són encara més baixes amb només un 26%.

Per la seva banda, a la Catalunya Nord i a l'Alguer el francès i l'italià, respectivament, dominen clarament el comerç de proximitat mentre el català és pràcticament inexistent.Aquestes dades contrasten significativament quan es comparen amb l'ús del català a les grans superfícies. En aquest cas, ni tan sols la Franja i Andorra utilitzen el català de manera prioritària.

De l'informe s'extreu que l'ús exclusiu del català a Catalunya en els grans magatzems baixa fins al 34%. Al País Valencià no passa del 17,6%, mentre que a les Illes Balears amb prou feines arriba al 27%.

Per la seva banda, a la Catalunya Nord i l'Alguer segueix sent inexistent. La caiguda més forta passa a Andorra on l'ús exclusiu del català en els grans comerços baixa fins al 17,3%.

 

Les grans superfícies es mengen el comerç local

Precisament, aquestes dades surten a la llum la mateixa setmana que a tot el món se celebra el Black Friday (divendres negre), una moda de consum que està agreujant una mica més la salut del petit comerç. Aquesta tradició nord-americana inaugura la temporada de compres nadalenques amb significatives rebaixes a la majoria de comerços, sobretot als grans magatzems. ​De fet, els negocis locals ja s'estan adaptant a aquesta nova forma de consum. Precisament, la presidenta de l'entitat que aplega els comerciants del Barri Gòtic, Barna Centre, admetia l'any passat que el comerç de proximitat està sucumbint amb els anys a aquesta moda nord-americana. "Era o pujar al carro o quedar fora de la cursa", explicava.

És evident que aquesta tradició està arrelant al nostre territori. Entre els estudis que ho confirmen trobem el de l'Observatori Black Friday Worten-GfK, on s'afirma que només el 4% dels catalans no sap què és el Black Friday. El nivell de despesa també mostra l'auge d'aquesta festivitat, l'estudi revela que els catalans es gastaran una mitjana de 219 euros durant aquest divendres.

Opina

Configuració
 • Pedrolo 10.348 3 206 👍 4.544
  L'ús del català va bé... diuen... Doncs, sort! Sinò encara estaríem pitjor que en la dictadura franquista 
 • Eimeric 7.857 11 273 👍 1.685
  S'ha de tenir en compte que a les zones catalanoparlants (zones rurals i ciutats petites) no hi ha ni un sol centre comercial i la gent només compra en botigues o supermercats.

  Jo vagi on vagi a comprar utilitzaré el català, però es que als centres comercials simplement no hi vaig perquè no n'hi ha cap a prop. I imgino que la majoria de gent de la Catalunya interior té una situació semblant.

  Aquestes estadístiques són sobretot un reflex d'això.
  • ReiDeCasa 1.517 2 986 👍 1.314
   A les zones rurals molts comprem per Internet, sobretot gent de menys de 65 anys, i les pagines web estan igualment tot en castella.

   Si mirem com estan els paisos a on la globalitzacio porta mes temps en marxa, el petit comerc te els dies comptats, als paisos del nord d'europa tot son multinacionals o franquicies de multinacionals o la gent ho compra per Internet.
 • Eimeric 7.857 11 273 👍 1.685
  S'ha de tenir en compte que a les zones catalanoparlants (zones rurals i ciutats petites) no hi ha ni un sol centre comercial i la gent només compra en botigues o supermercats.

  Jo vagi on vagi a comprar utilitzaré el català, però es que als centres comercials simplement no hi vaig perquè no n'hi ha cap a prop. I imgino que la majoria de gent de la Catalunya interior té una situació semblant.

  Aquestes estadístiques són sobretot un reflex d'això.
 • Toni Montagutí 34.492 7 19 👍 21.586
  Una notícia funesta però en cap cas sorprenent. A Catalunya, la majoria d'aquestes grans superfícies es troben a l'àrea d'influència de Barcelona. Moltes de les marques que hi tenen botiga no s'amoïnen gens a buscar personal que parli en català. Consideren que entenent-lo ja fan el fet i com que el comportament de molts catalanoparlants és el que és, si davant hi ha una persona que, tot i entendre'ls, els respon en castellà, ja ho tenim. No solc anar mai a cap d'aquests centres, que a la meva comarca no n'hi ha i encara que n'hi hagués no m'agraden, però sí que hi he acompanyat algun familiar, a l'AMB, i m'he fixat en el comportament de la majoria de catalanoparlants: submissió. Patètic.
 • Rigel 61.114 10 6 👍 29.440
  Sabeu perquè Andorra és on hi ha més ús de la nostra llengua al comerç? Per l'article 2 de la Constitució, el qual estableix que "la llengua oficial de l'Estat és el català". La nostra llengua necessita urgentment l'oficialitat única per tal de poder sobreviure, altrament la seva mort és assegurada. I no s'hi valen ni excuses ni subterfugis, perquè parlem d'una qüestió de pura supervivència.
 • henke 56.716 11 9 👍 9.463
  Jo he comprat a Andorra i a molts llocs ni tan sols m'entenien en català.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.178.007 missatges
 • 216.877 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat