Notícia

Societat Civil Catalana no aconsegueix acabar amb les estelades en llocs públics tot i els requeriments enviats

L’entitat denuncia que només 14 de les 30 Juntes Electorals de Catalunya han respost afirmativament la seva petició

A finals de maig, aprofitant que ens pocs dies començava la campanya electoral de les eleccions espanyoles, l’entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC) va decidir centrar el seu focus d’acció en l’eliminació de les estelades que onegen en llocs de titularitat pública de diferents pobles de Catalunya amb el lema ‘Estelada, aquí no! Per un espai públic de tots’.

L’organització va emparar-se amb la resolució del Tribunal Constitucional que considerava que les estelades “responen a interessos partidistes” i que les administracions “han de ser sempre neutrals, i més en època electoral”. Així doncs, SCC  va enviar a les Juntes Electoral de Zona (JEZ) un llistat amb 446 ubicacions d’estelades a 340 municipis.

Fins aquest diumenge passat, dia de les eleccions, només 14 de les 30 Juntes Electorals que van contactar havia respost de manera favorable la petició de SCC, segons ha denunciat la propia entitat. L’efecte dels requeriments ha fet que alguns pobles com el Vendrell o  Sant Fruitós despengessin les estelades. Però no tots. Girona, Santa Coloma de Farners i Vilanova i la Geltrú, entre altres, ja han avisat que no ho faran, cosa que ha indignat SCC que ha acabat presentant un altre recurs. Així mateix, a hores d’ara la meitat de les Juntes Electorals no han respost l’entitat. La seu d’aquests organismes a Balaguer, Barcelona, Berga, Cervera, Figueres, Hospitalet de Llobregat, La Bisbal de L’Empordà, Lleida, Mataró, Olot, Puigcerdà, Sabadell, La Seu d’Urgell, Tremp, Valls i Vic encara no han enviat cap requeriment.

Altres municipis on ha arribat l’ordre de les JEZ, han optat per una solució més “creativa”. Arenys de Munt ha passat la titularitat de les estelades a l’Assemblea Nacional Catalana, de manera que l’Ajuntament ja no hi té competències directes. A Sant Pedor, en canvi, han enrotllat l’estelada al pal de la bandera mateix, però no l’han treta. A Callús han optat per negar l’existència de cap estelada en dependències públiques i, per això, SCC va ordenar als Mossos que anessin a verificar-ho.

Per tot plegat, SCC denuncia un “cúmul d’irregularitats” que no s’ajusten “a les existències pròpies d’un estat de dret” i demana a la institucions que, “més enllà de la tímida comprensió” que els han mostrat, actuïn amb rotunditat. Segons l’entitat, les qüestions simbòliques com les estelades “no són menors i aïllades”, sinó que formen part d’un “pla de desobediència” més global.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.297.827 missatges
  • 221.162 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat