Notícia

Quin és el model lingüístic que hauria de tenir la República catalana?

Un estudi ha comparat les conseqüències de tenir un model amb el català i castellà oficials o només reconèixer el català com a oficial

El model lingüístic per a la futura República és un dels debats més polèmics del país. Hi ha dos plantejaments que divideixen els ciutadans: o bé un model on català i castellà siguin oficials al mateix nivell o bé un altre on només el català sigui oficial però es reconeguin els drets lingüístics del castellà. La Plataforma per la Llengua ha elaborat un document per analitzar l'oficialitat de les llengües i detallar les implicacions concretes que tindrien cadascun d'aquests models.

Es tracta de la segona part del document 'Oficialitat i llengües. Com reconeixen l'oficialitat de llengües els països del nostre entorn', que l'entitat ja va per públic el mes de novembre i que contribuïa a explicar els casos d'altres països en relació al tractament de les llengües d'ús. El document que la Plataforma presenta ara és una elaboració pròpia "a partir de suposicions basades en altres models i dades d’altres fonts".

És una "ficció orientativa" que té en compte la situació actual de Catalunya i planteja l'oficialitat de la llengua en diferents àmbits públics: la seva relació amb els ciutadans, els usos interns de la llengua amb els poders públics, al Parlament, a les Lleis, en documents oficials, en els rètols i senyalitzacions i també en àmbits com la justícia, les forces armades, l'ensenyament o els mitjans de comunicació.

A grans trets, en l'opció que fa cooficial català i castellà i manté per al català el reconeixement de llengua pròpia, totes les comunicacions, accions i intervencions dels òrgans públics seran completament bilingües. En canvi, en l'opció del català com a única llengua oficial, el castellà seria una "llengua reconeguda i amb validesa oficial d'algunes actuacions, especialment pel que fa als drets lingüístics dels ciutadans en llurs relacions amb els poders públics". Això implica que si bé el català és la llengua obligatòria de relació en tots els àmbits, el castellà és igualment legal i pot ser requerit en la relació amb les administracions, encara que no serà la llengua de preferència primera.

L'informe no parla sobre l'oficialitat de l'occità, perquè el debat que ha motivat l'informe és l'oficialitat o no del castellà. La Plataforma per la Llengua considera que és "indispensable tenir en compte l’oficialitat d’aquesta llengua i totes les implicacions que se’n deriven, tot depenent, és clar, del model polític previst de relació entre l’Aran i Catalunya".

Opina

Configuració
 • Friheden 11.070 4 191 👍 5.605
  L'informe parla de com ho fan els països del nostre entorn :


  -Espanya - castellà única llengua oficial ( per a ells cooficial vol dir "de segona categoria")

  -França -francès única llengua oficial

  -Portugal - portuguès única llengua oficial

  -Itàlia - italià única llengua oficial  A partir d'aquí la solució és óbvia :


  -Catalunya - català única llengua oficial ( aranès a l'Aran )


  Simple, senzill, ras i curt.
 • Picany 7.393 11 292 👍 1.966
  Català com a llengua oficial i normalitzada en tots els àmbits, que ja fa temps que toca.
 • entremaliat 1.577 9 957 👍 679
  Català llengua oficial amb un reconeixement pel castellà, especialment per aquella gent que no va tenir accès a la normalització lingüística.

  Cal ser clar i pràctic, és absurd buscar solucions que a la llarga seran complicacions.
 • Rigel 64.048 11 5 👍 32.526
  Català única llengua oficial, cap privilegi per a cap llengua estrangera.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.254.597 missatges
 • 219.580 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat