Notícia

La nova Caixa Catalana, un 'projecte de país’ que podria començar a funcionar el 2017

A partir d’aquest mes d’abril s’iniciarà la recaptació del capital fundacional

Notícia de Magda Gregori per Racó Català

“És un projecte de país i catalanista”, així defineix Joan Olivé, promotor de la nova Caixa Catalana, aquesta iniciativa. La crisi econòmica ha comportat una conjunt de reformes financeres i una “progressiva caiguda i desaparició de les caixes i, en conseqüència, del seu arrelament territorial”, explica Olivé per justificar la necessitat d’impulsar la nova Caixa Catalana. Alhora, defensa que aquesta entitat serà de “vital importància” per poder executar “noves idees de negoci i activar l’economia productiva del país”.
 
A partir del mes d’abril, recaptació del capital fundacional
 
Encara no fa un any que es va presentar l’associació per a la nova Caixa Catalana. Era el primer pas, segons els seus impulsors, per poder començar a caminar i treballar. Aquest proper mes d’abril l’associació iniciarà ja la recaptació del capital fundacional, una tasca que preveuen que s’allargui fins a finals d’any. Per poder operar, sense disposar encara d’una llicència bancària i emparant-se amb la normativa catalana de cooperatives, l’entitat es constituirà com una Cooperativa de Serveis Financers que necessitarà 1 milió d’euros per poder iniciar la seva activitat. Una quantitat de diners que esperen recaptar aquests propers mesos amb aportacions de 100 euros que puguin fer els 10.000 "socis fundadors”.
 
Si s’assoleix amb èxit aquest repte inicial, a principis del 2017 “ja podrem aixecar la persiana i actuar com un banc de sang, primer recaptarem per després poder transferir”, detalla Olivé. Els ideòlegs del projecte asseguren  que el “capital fundacional és una garantia de solvència, una forma per donar-se a conèixer i començar a implementar serveis”. Alhora, afegeixen que “aquest serà gastat en conta-gotes durant les fases inicials”.
 
D’altra banda, l’associació per a la nova Caixa Catalana ha establert un acord amb la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona per intentar realitzar, durant aquest 2016, un estudi sobre les necessitats de microfinançament a Catalunya “comarca per comarca, sector per sector”, detalla el seu president.
 
Com s’aconsegueix una llicència bancària per poder esdevenir una Caixa Catalana?
 
Els promotors del projecte reconeixen que “si Catalunya no és independent, es complica i molt el procés per obtenir una llicència bancària”. De fet, una de les condicions que estableix el Banc d’Espanya per poder sol·licitar una llicència és disposar d’un capital fundacional de 5 milions d’euros. Però, més enllà del que qualifiquen com a “dificultats tècniques”, Olivé explica que “els impediments polítics per impulsar un projecte com aquest són evidents”.
 
Tot i així, ja han explorat vies alternatives com una llicència bancària internacional compartida. Aquesta opció consisteix en negociar amb una cooperativa de crèdit ja existent en algun altre país europeu per poder utilitzar la seva llicència bancària i operar dins de l’Estat espanyol. “Cal que les dues entitats estiguin en sintonia organitzativament i estatutàriament”, detallen els impulsors de la Caixa Catalana i citen l’exemple de FIARE, una entitat de caràcter social de Bilbao que opera sota el paraigües d’una d’italiana.
 
Els valors de la nova entitat financera
 
Els impulsors consideren que cal potenciar la nova Caixa Catalana com una entitat "molt arrelada al territori, propera” que estableixi vincles amb els ajuntaments, les associacions empresarials, els sindicats o els col·legis professionals. En aquest sentit, asseguren que el seu objectiu és captar estalvi per destinar-lo a gestionar “inversions que afavoreixin la creació de llocs de treball i projectes ideats en les universitats i els centres de recerca catalans que vulguin impulsar empreses viables i sostenibles”.
 

Opina

Configuració
 • Roderic 17.340 14 97 👍 8.607
  Han descobert la sopa d'all.
 • Lleidatans 2.190 11 794 👍 882
  Diferències amb la caixa?
  • CaixaCatalana 6 2
   Les diferències amb LA CAIXA actual (esdevinguda banc) son totals: Nosaltres promovem crear una COOPERATIVA DE CRÈDIT, que funciona via ASSEMBLEA DE SOCIS, amb la fòrmula una persona = un vot.

   Es tracta de fer una BANCA SOCIAL, de proximitat, amb productes ètics.


   Associació pro Caixa Catalana


   • Lleidatans 2.190 11 794 👍 882
    I per quin motiu no pot ser independent del banc d'espanya o d'un banc central madrileny?
    • CaixaCatalana 6 2
     Aquest és un punt critic:

     Una entitat financera (Banc, caixa d'estalvi o Cooperativa de Crèdit) està regulada pel Banc Central Europeu i subsidiariament el Banco de España.

     La regulació (Permís per captar estalvi i remunerar-lo) essencialment comporta la GARANTÍA DE DIPÒSITS, per la qual si aquesta entitat financera fes fallida, els estalviadors no perdrien els seus estalvis, fins un màxim de 100.000 euros.

     En canvi, una entitat com la futura CAIXA CATALANA, Cooperativa de Serveis Financers durant els primers anys d'operació, actuant en la modalitat de "banc a l'ombra" no pot garantir el retorn dels estalvis en aquell cas que fés fallida.

     Aquesta llicència d'operació tècnicament es pot demanar al Banc Central Europeu de Frankfurt, però li "farien una consulta" al Banco de España, preguntant per l'idoneitat de que un altra operador entrés en joc.

     Prou que podeu imaginar la resposta, si tenim en compte que ara queden molt poques entitats financeres, que s'han repartit el pastis.

     Sí que hi apareix en cavi la possibilitat d'iniciar operacions compartint una llicència bancària d'una entitat ja existent en l'Europa de l'Euro, però aixó és ben complicat i llarg de negociar.

     És impossible d'estar fora del control del Banc Central Europeu. Catalunya s'hauria d'independitzar, sortir de la Unió Europea, segurament del mateix ús del Euro i aleshores sí que podria donar una llicència bancària nova. Tot plegat molt i molt complicat

     Caixa Catalana
     • Lleidatans 2.190 11 794 👍 882
      • I una banca tipus ingdirect també ha d'estar avalada per una entitat madrilenya? La caixa catalana no podria estar sota l'empara d'un banc holandès?
      • CaixaCatalana 6 2
       ING és un banc holandès molt i molt potent. Segurament va comprar una llicència antiga espanyola per poder obrir a Espanya= Es va posar a sota del paraigua del Banco de España, com no podia ser d'altra manera en aquells anys.

       Per la futura CAIXA CATALANA, Cooperativa de Crèdit, ens podriem associar per exemple amb una cooperativa de crèdit molt important francesa, que és Crédit Coopératif.

       Podriem associarnos amb una cooperativa de Flandes que es diu CERA, amb alguna cooperativa de crèdit d'Àustria, etc. etc.


       • Lleidatans 2.190 11 794 👍 882
        ING sembla una bona estratègia de banc, caldria que l'estalvi català n'aprengués, i s'independitzés de les finances madrilenyes. L'ensulsiada de les caixes catalanes és per copiar models errats de cobejança i males pràctiques desprestigiadores.  
 • RafeldePatraix 1.407 4 👍 696
  Esperem que esta caixa funcione arreu dels Països Catalans amb normalitat, sense complexos.
 • Davar 14.511 6 137 👍 6.249
  Amb aquest logo podrien haver començat a funcionar el 1987.
 • tindal 8.063 11 265 👍 136
  M'hi apunto al projecte
 • EmulatorQ Usuari sumador 63.758 15 6 👍 18.754
  Qualsevol pot ser-ne soci fundacional?
  • CaixaCatalana 6 2
   Una COOPERATIVA DE CRÈDIT és oberta a tothom major d'edat. En el nostre cas, entenem que els socis fundacionals tindràn un esperit catalanista i una voluntar de regenerar la desfeta que ha comportat l'enfonsament i estafa de les caixes d'estalvi desaparegudes.
   • Lleidatans 2.190 11 794 👍 882
    Ben vist.

    De qui ha estat culpa la desfeta de les caixes d'estalvi catalanes?
    • CaixaCatalana 6 2
     La culpa ha estat molt repartida, i ve de molt lluny:

     1) A l'any 1985 la llei espanyola que regulava les caixes d'estalvi lis va permetre de que obríssin oficines a fora de la seva àrea natural: Aixó va comportar un creixement enorme en el número d'oficines, treballadors, etc. Les caixes van prendre una gran part de quota de mercat als bancs.

     2) Mentre l'economia anava creixent, cap problema.

     3) Cap als anys 2003 - 2004 comença la bogeria del totxo: Les caixes d'estalvi (LA CAIXA en menor mida) van entrar en una espiral de creixement i expansió, captant diners que venien dels estalviadors d'Alemanya i posant-los a treballar tots en el totxo espanyol...

     4) Un cop rebenta la bombolla, el sistema es va col·lapsar. Apart d'un creixement suicida, hi va haver en molts casos VERITABLES GESTIONS FRAUDULENTES:

     Caixa Tarragona: Accions delinquencials per part dels administradors, els qui s'han escapolit d'entrar a la presò.

     Caixa Penedès: Uns sous pornogràfics, amb unes liquidacions dels administradors absolutament delinquents

     Caixa Catalunya: Molt mala gestió i moltes responsabilitats que encara no han passat totes pels jutjats


     Caixa Catalana
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.486 missatges
 • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat