Notícia

Partits nacionalistes europeus faran una candidatura única per a les eleccions europees

amena_31
amena_31

ImatgeTal i com informa DiariParlem, l'Aliança Lliure Europea (ALE), formada per grups polítics nacionalistes i regionalistes, farà l'assemblea general anual amb un únic punt en l'ordre del dia: 'l'establiment d'aquest grup com a partit polític europeu després de la nova reglamentació europea sobre formacions polítiques'. Ja formen part de l'ALE Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Unitat Catalana (UC), i el PSM com a partit observador. També hi ha Eusko Alkartasuna, BNG i nacionalistes corsos, bretons, gal·lesos, occitans i escocesos. El BLOC no hi és, ni com a partit observador.

L'ALE ha declarat que es tracta d'un 'esdeveniment històric que enfortirà l'estreta col·laboració entre partits nacionalistes cívics i progressistes que lluiten per una Europa dels pobles en què les nacions sense estat tinguin una plena representació'. Ara mateix, l'ALE forma amb els Verds un grup al Parlament europeu, de 44 membres, el quart més important. Al gener, partits verds europeus van ser els primers d'agrupar-se en una candidatura única.

Aclariment: El BLOC demanà l'entrada a l'ALE aprovant-se al propi congrés del BLOC com a ressolució. Tot i això l'ALE encara no ha ressolt la seua inclusió donat el poder de veto que els partits membres tenen segons els estatuts. Al cas del BLOC, fou ERC qui es va negar a la seua inlusió alegant que ells representaven ''la nació catalana''. No passà el mateix amb PSM que és membre observador. Tampoc amb EAJ-PNV qui es va admetre sense impediments per part d'EA.

Els grups polítics nacionalistes i regionalistes que formen l'Aliança Lliure Europea (ALE) a l'Eurocambra s'aplegaran el 25 i 26 de març a Barcelona per formalitzar la creació d'una formació política única de cara a les pròximes eleccions europees del 13 de juny.


Opina

Configuració
 • noicat 8.245 17 260 👍 6
  Deixant de banda per un moment els estira-i-arronses entre el Bloc, ERC i d'altres, trobo que aquesta notícia és excel·lent. Aplegar-nos totes les nacions oprimides a l'abric d'un sostre comú és el millor que podíem fer per a fer-nos sentir i per fer pinya. Ja era hora!

 • Se'ns caguen sobre els estats terroristes. Vejam si units tots plegats els afeblim i no ens caguen més en dingú.

  Matem el feixisme (que per a qui no ho sàpigui li diré que és nacionalisme d'estat _exactament allò que fotien els d'abans a madrís, i segurament el que fotran els d'ara... i el que foten i malafoten d'ençà de sempre a parís)

  afeblim-los, dic!

  • hipocresia 73.680 16 4 👍 1.107
   I què passa amb les CUP?. S'hi presenten al final?. Pregunto.

   • pacència, txema, paciència `[fins la setmana que bé ...]

    • thanatos 7.455 15 288 👍 194
     El proper dissabte les Candidatures d'Unitat Popular celebraran Assemblea Nacional. Es farà en sessió de matí a Vic. L'assemblea té com a principals objectius definir la seva postura entorn la participació de l'Esquerra independentista a les properes eleccions europees entre altres temes     SI SI SI SI SI SI SI xD

     • Baix_Maestrat 420 15 👍 19
      El Bloc Nacionalista Valencià va sol·licitar l'entrada a l'Aliança Lliure Europea l'any 2001. Del partit Europeu, el grup parlamentari del qual està coaligat amb els Verds Europeus, hi formen part partits nacionalistes de diversos pobles europeus. De l'estat espanyol són membres de plé dret ERC, EA, BNG i el Partit Andalucista mentre que són membres observadors el PNB, Chunta Aragonesista i PSM

      L'ampliació dels estats membres de la Unió Europea obliga als partits nacionalistes a realitzar coalicions més amples que les formades als passats comicis de 1999 per la rebaixa de diputats corresponents a l'estat espanyol. En aquelles eleccions el BLOC formava part d'una coalició amb CiU a Catalunya i el PSM de les Illes Balears amb les que obtingueren 54.589 al nostre país i un total de 937.687 al conjunt de l'estat. Els vots del País Valencià foren decisius per a que Convergència obtinguera 3 diputats. D'altra banda el Partit Andalucista, hui integrant de l'ALE va concórrer dins de la ''Coalición Europea'' en la que entre d'altres es trobaven els regionalistes d'Unión Valenciana que obtingueren 89.785 vots al nostre país i 677.094 al conjunt de l'estat obtenint 2 parlamentaris europeus que s'han repartit durant els 5 anys de legislatura. Durant el darrer anys Enric Monsonís, exmilitant crític d'UV ha fet servir el pacte que l'ha convertit en eurodiputat adscrit al grup dels liberals europeus on manté unes bones relacions. De repetir-se l'actual sistema de coalicions possiblement només CiU obtindria diputats.      I d'això són conscients els partits nacionalistes de l'estat per la qual cosa tractaran de formar una candidatura conjunta per als comicis d'esta primavera. El Bloc Nacionalista Valencià demanà la seua incorporació el 2001 però el dret de vet que els partits membres tenen reservat va servir a Esquerra Republicana de Catalunya, pressionada pels seus militants valencians, per impedir la seua entrada. Un episodi similar es va viure a les joventuts del partit europeu, l'EFAY on el BLOC JOVE demanà l'entrada l'Octubre del mateix any 2001 al seu congrés extraordinari celebrat als locals de CCOO de la Ciutat de València. Les JERC, responsables d'organitzar l'assemblea general del 2002 retardaren la convocatòria durant mesos i la sol·licitud no s'arribà a sotmetre a votació doncs es vetà la seua entrada.      Els partits europeus que formen part de la Aliança Lliure Europea tenen, segons els estatuts de l'ALE, dret a vet sobre l'entrada d'altres formacions polítiques sempre que les primeres tinguen relació amb el territori de les segones. ERC que es presentà al nostre país amb eixes sigles abans de la refundació d'ERPV va vetar llavors l'entrada de la formació valencianista. No succeí el mateix amb l'entrada com observador del Partit Nacionalista Basc, expulsat del Partit Popular Europeu a instàncies del PP espanyol i que comptà amb el recolzament d'EA. Tampoc hi hagué inconvenient per part de la pròpia ERC en l'entrada com observador del PSM, soci electoral d'ERC a les darreres eleccions generals a les Illes Balears però que als comicis europeus comparteix socis amb el BLOC.     • Ja està elaborat el programa polític de les CUPs per governar a Europa ???      Pq si s'aconseguissin representants (ke s'aconseguiran) s'han de tenir les idees molt clares, oi? • Aloja 15.883 16 117 👍 121
  És la primera vegada que sento que en una coalició hi ha u partit observador. Què significa, això?

  • L'ALE-verds és un grup parlamentari del Parlament Europeu que està format per membres de ple dret (SNP, ERC, EA...) i membres observadors (PSM). Els observadors són membres que estan a mig camí d'incorporar-se però que encara no ho han fet pq no s'hi veuen en cor o per raons mil.

   D'altra banda, trobo bé que el Bloc no hi sigui present, ja que no és un partit nacional, sinó regionalista, en canvi el PSM, tot i ser principalment defensor de les Illes, té un sector considerable pro Països CAtalans. Per la seva part, ERC ningú dubta que defensa tot el país, per alguna cosa és l'únic partit que es presenta des de les Cantonals i REgionals de la Catalunya Nord fins a les "autonòmiques" de les Illes, Principat i País Valencià.

 • No té cap sentit que ERC vete l'entrada del BLOC, és un error polític molt greu. Si ERC no canvia d'actitud no tornaré a votar ERPV, m'han defraudat, em senc enganyat.

  • així actua eixa colla de freaks que és ERPV al país valencoà carregan conta allò que tans nacionalistes valencians han construit amb un lloable sacrifici personal. ël que més llàstima em fa és que la gent d'ERC siga tan poc hàbil de subvencionar a eixa gent tan desconnectada al País valencià. Si convisqueren 10 dies amb ells s'els passaven les ganes de fer-ho.

 • Soc valencià i votant ERPV

  Ja m'agradaria que el Bloc entrara al ALE, però abans aclariu-se xiquets, esteu en contra dels Països Catalans (parleu de nació valenciana) esteu pactant amb el troç de Unió Valenciana del Sr. Hector Villalba, a les darreres Europees anaveu amb CiU.

 • Anònim
  ...fou ERC qui es va negar a la seua inlusió alegant que ells representaven ''la nació catalana''

  ERC, com a molt, representa als seus VOTANTS. • JoanJoanPV 21.666 13 64 👍 90
  -Visca ERC i sa puta mare per creure's amb el dret de negar l'entrada a partits alegant que representen una cosa quan ací no tenen ni una merda.

  -Clar, després som amics de CiU a les europees, resulta que un partit nacionalista amb única representació important al Principat es creu amb el dret de decidir què és el millor per defensar el País Valencià.

  -Sí, em cabreja el tema, sí.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.254.210 missatges
 • 219.567 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat