Notícia

Prohibeixen un acte sobre el cost humà de la Guerra Civil a Torregrossa

L'Ajuntament del municipi del Pla d'Urgell veta la ponència inaugural 'per motius relacionats amb la pau social al poble'

El passat 17 d'octubre van tenir lloc a Torregrossa les VI Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell. El Centre de Recerques del Pla d'Urgell "Mascançà" organitza aquest acte cada any en un poble diferent i enguany ha estat Torregrossa. El que no es pensaven és que l'Ajuntament del municipi els vetés la ponència inaugural, que havia d'anar a càrrec de Josep Rubió, reconegut investigador en el camp de la Guerra Civil i autor del llibre "El cost humà de la Guerra Civil a Torregrossa".

Tot i que l'Ajuntament de Torregrossa havia acceptat la ponència a mitjans de juliol, poques setmanes abans van vetar els parlaments de Rubió "per motius relacionats amb la pau social al poble". Avui el Centre de Recerques del Pla d'Urgell "Mascançà" ha publicat una entrada al seu blog on donen suport a l'historiador Josep Rubió i on denuncien que la decisió de l'Ajuntament no va ser encertada, ja que "qualsevol tema tractat amb rigorositat i des d'un enfocament científic ens ha de ser útil per avançar com a societat". 

El mateix Josep Rubió, en un article al digital Som Garrigues, considera el fet "una actuació vergonyant, d’una ingerència cap a la llibertat d’expressió inexplicable, inadmissible i inqualificable en ple segle XXI”. “Encara ens falta, tot i que sembli estrany, amplitud de mires, molta pedagogia, obertura de pensament i voluntat per voler recuperar el nostre passat. Potser ja va sent hora!”, assegura Rubió. 

El Centre de Recerques també fa esment en que, de totes maneres, la ponència ja existia i ja havia estat publicada a la Revista Mascançà l'any 2014 i exposada a les quartes Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell a Linyola l'any 2013. 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 8.876.204 missatges
  • 207.039 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums