Notícia

Les reaccions polítiques a la declaració conjunta de Junts pel Sí i la CUP

Diferents parlamentaris han passat per la sala de premsa del Parlament per valorar l'acord dels partits independentistes. Rajoy ho ha fet des de la Moncloa

A primera hora del matí els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han registrat al Parlament una declaració en què es demana al Parlament que treballi "per un estat independent en forma de república catalana". Volgudament, la imatge no ha estat recollida per cap mitjà de comunicació, però els diputats de les dues organitzacions polítiques han comparegut, per separat, per explicar l'acord. També ho han fet els diputats del PP i CSQP. 

CUP: 'Esperem la incorporació de CSQP a la declaració'
Els primers a comparèixer han estat els diputat de la CUP. Albert Botran ha definit l'acord com la "voluntat de les dues formacions en tot allò que ens faci avançar cap a la independència" i han destacat la voluntat de la CUP que la declaració pugui ser signada també per Catalunya Sí Que es Pot amb qui comparteixen la voluntat d'impulsar un "procés constituent no subordinat" als ritmes de l'estat espanyol. El diputat de la CUP, però, ha advertit encara no hi ha acord sobre el la presidència del nou govern i que continuen esperant una proposta "que no sigui Artur Mas i que creï més consens".

Junts pel Sí: 'El Parlament no quedarà supeditat a cap decisió de l'estat espanyol'
La segona formació a comparèixer a estat Junts pel Sí. Raül Romeva ha explicat que "la voluntat és que aquesta no sigui una legislatura autonòmica". Marta Rovira ha dit que "no ens entretindrem amb les possibles impugnacions polítiques i judicials" de l'estat espanyol perquè "hi un mandat democràtic que ens empara". Josep Rull també ha parlat "d'acte d'obediència al poble de Catalunya", "d'empoderament de la societat catalana" i "d'un procés no aturable". Des de Junts pel Sí esperen que la declaració s'aprovi abans del 9 de novembre. Així mateix, es mostren esperançats en les negociacions per formar govern i asseguren que aquest acord posa de manifest "que hi ha voluntat".

PP: 'Aquesta acció no quedarà impune ni judicialment ni políticament'
Els diputats del Partit Popular han estat els tercers a comparèixer aquest matí al Parlament. Ho han fet per dir que la proposta de resolució "vulnera tot el marc legal català, espanyol i europeu" i que l'acord "no quedarà impune ni judicialment ni políticament". El portaveu dels populars, Xavier García-Albiol, ja ha avançat que el govern espanyol prepara una "resposta proporcional al desafiament democràtic de la resolució", encara que no ha concretat de què es tracta. Albiol ha dit que el seu grup parlamentari presentarà una proposta de "pluralisme a al Parlament" per "garantir els drets de tots els ciutadans".

CSQP: 'La legislatura no pot començar pitjor'
Els diputats de catalunya Sí Que es Pot han comparegut a la cambra quan la Mesa del Parlament ja havia admès a tràmit la resolució de Junts pel Sí i la CUP amb el vot contrari de CSQP. Com a representant d'aquesta coalició ha parlat Joan Coscubiela que s'ha mostrat molt contuntdent amb la resolució que ha qualificat de "d'autoconsum amb teatralització i escenficiació". Coscubiela diu que l'acord "vol amagar la corrupció" i "tapar les vergonyes al senyor Mas". El portaveu de CSQP veu en l'oferta de la CUP d'incporar-se a la resolució un "oferiment insincer" perquè no els ho han consultat abans. Coscubiela ha dit que el seu grup presentarà una resolució pròpia en que demanen una "convocatòria urgent d'un referèndum".

PSC: 'L'error més greu des de la recuperació de les institucions del nostre autogovern'
El grup socialista ha expressat la seva opinió a través d'un comunicat on ha qualificat la resolució de "l’error polític més greu des de la recuperació de les institucions del nostre autogovern". El PSC considera que el resultat del 27S "no atorga un mandat democràtic per un procés unilateral cap a la independència" perquè la majoria de els ciutadans que van participar a les eleccions "no ho van fer en favor de la independència". Els socialistes alerten del "greu risc d'unitat civil" que comporta la declaració i també el "risc d'autogovern de Catalunya en el marc constitucional" que pot portar a "un carreró sense sortida". 

Mariano Rajoy: 'És un acte de provocació'
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut a les dues de migdia. Rajoy considera la declaració dels partits independentistes com un "acte de provocació dels que pretenen saltar-se la llei" i ha assegurat que "l'Estat no renunciarà a l'ús de cap dels mecanismes polítics i jurídics en defensa de l'interès general d'Espanya". "Tenen al davant a un govern disposat a fer servir la llei", ha dit Rajoy. Aquest matí ja ha rebut la trucada de Pedro Sánchez, amb qui han acordat mantenir el diàleg sobre el procés català. 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.922 missatges
  • 219.480 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat