Notícia

Barcelona homenatjarà Companys i reclamarà l'anul·lació de la seva sentència de mort

L'Ajuntament ha preparat un esdeveniment festiu per honorar la figura de l'expresident màrtir al Born Centre Cultural

Amb motiu del 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys, l'Ajuntament de Barcelona homenatjarà el proper dimecres 14 d'octubre l'expresident català en un acte commemoratiu al Born Centre Cultural. L'acte vol, segons el consistori, "reivindicar la vida de Companys, que va declarar la República Catalana des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona, més enllà de l'efemèride de la seva execució". 

El govern municipal reivindica el president com "un dels grans referents clau del nostre passat més present" des de les múltiples vessants "republicana, obrerista, sindicalista, catalanista, frontpopulista i antifeixista" perquè simbolitza "un moment complex però també essencial de la lluita per les llibertats, socials, polítiques i nacionals". L'homenatge però també servirà com a "reclamació institucional per l’anul·lació de la sentència de mort a Companys" i també per reivindicar la "la seva integració en la memòria democràtica i antifeixista europea, com a únic president d’una institució democràtica afusellat durant la Segona Guerra Mundial".

L'acte començarà a les vuit de la tarda i comptarà amb intervencions de Jaume Asens, regidor de Cultura de l'ajuntament, Josep Cruanyes, president de la Comissió de la Dignitat, Joan B. Culla, professor d'història de la UAB, l'advocat August Gil Matalama o el pagès Pep Riera. Després dels parlaments, també hi haurà actuacions musicals a càrrec de Lídia Pujol amb  Mohammed Bout i Mohamed Soulimane, Biel Majoral, Borja Penalba i Francesc Anyó, Dani Flaco i Joan Isaac, Pi de la Serra i Carme Canela, Pere Martínez i Gemma Humet, sota la direcció musical de Joan Díaz.

Viquimarató Companys

L'Amical Viquimedia també vol homenatjar Lluís Companys i ha convocat, per dissabte vinent, una Viquimarató per completar els articles de la Viquipèdia dedicats a l'expresident. La Viquimarató tindrà lloc de les onze del matí a les dues del migdia a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell.

Opina

Configuració
 • __29244__ 66 3 👍 14
  No ho entenc, ja que em sembla absurd. Les coses s'han de fer en vida,  ja que el refrany ja ho diu: mort el ruc, ordi a la cua.
 • eltalp 5.249 12 407 👍 1.237
  Gran idea: encara que Companys, a dreta llei, no va proclamar la República Catalana... aquest va ser Macià
  -
  I espero que adecentin el lloc on van afusellar Companys a Montjuic, que sigui visitable i que estigui senyalitzat

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.484 missatges
 • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat