Notícia

La JEC obliga la CCMA a retransmetre mítings dels partits que no van anar a la Via Lliure

TV3 i Catalunya Ràdio recorreran al Suprem aquesta decisió

La Junta Electoral Central (JEC) ha tombat el recurs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i que obliga a TV3 i Catalunya Ràdio a retransmetre actes electorals del PSC, PP, Catalunya Sí Que Es Pot, Unió i Ciutadans. Els partits que no van participar a la Via Lliure del passat 11 de setembre han de ser compensats en funció del "temps que proporcionalment correspongui". 

Els actes hauran de ser retransmets el proper diumenge, dia 20, i les mateixes formacions són les que han decidit quins actes han de cobrir els mitjans públics catalans. Segons ha explicat aquest divendres el president de la CCMA, Brauli Duart, a partir de les 4 de la tarda i fins a les 7 del vespre s'emetran fragments de la Festa de la Rosa del PSC, la Festa de la Família d'Unió, l'acte central de campanya del PP a Badalona, l'acte central de Ciutadans al Fòrum i un acte de Catalunya Sí Que Es Pot encara per concretar. Els actes tindran lloc durant el matí i, per tant, seran retransmesos en diferit. 

Les reaccions

Des de la CCMA han emès un comunicat en el qual expressen "el seu desacord davant d'una mesura insòlita i sense precedents en què els partits polítics dicten a la carta la programació dels mitjans de comunicació, sense cap respecte pels espectadors ni pel criteri informatiu dels professionals". Ara, els mitjans públics catalans recorreran al Tribunal Suprem la decisió de la JEC per defensar la seva "independència informativa". 

D'altra banda, els consells professionals de TVC i Catalunya Ràdio també han assegurat que amb aquesta decisió "s'han sobrepassat tots els límits en ingerències i hipocresies" i exigeixen que es doni als periodistes "l'oportunitat de treballar amb criteri professional, que no vol dir altra cosa que tenir en compte la pluralitat i la neutralitat". 

El Col·legi de Periodistes també ha mostrat el seu rebuig a la decisió de la JEC ja que "considera del tot inadmissible que es prengui la llibertat de decidir quins espais informatius i formats cal fer servir per compensar la retransmissió de la Via Lliure"». A més, afegeix que no "entenem com poden actuar sense cap mena d'escrúpols ni vergonya, afavorint la connivència amb els partits polítics per acabar imposant el seu criteri".

Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils també han emès un comunicat en el qual asseguren que aquest és "un atac en tota regla a la llibertat informativa, només possible per la regulació d'aquests mitjans a partir dels blocs electorals". En aquest sentit, consideren que "la resolució de la Junta Electoral és, doncs, un exemple més, i de molta gravetat, de fins on pot arribar la intromissió d'aquest organisme i dels polítics en la feina diària dels periodistes". Per això, recorden que "la llibertat informativa és, per sobre de tot, un valor fonamental que tota societat democràtica ha de preservar". 


El Síndic de Greuges destaca la pluralitat dels mitjans públics durant la campanya electoral

Alhora, la decisió de la JEC arriba just després de la publicació d'un informe del Síndic de Greuges segons el qual els mitjans públics catalans són "els més plurals de Catalunya". Aquest treball analitza la cobertura de la campanya que fan els mitjans de comunicació i explica que els mitjans públics respecten els criteris de proporcionalitat però, en canvi, els privats els vulneren. L'informe mostra la desproporció dels mitjans privats a favor de les candidatures del PP, Ciutadans i el PSC. 

Opina

Configuració
 • Arnau Usuari sumador 6.041 16 352 👍 985
  Per la Diada vam sentir 3 minuts parlar en Romeva i ho va fer sobre la Via Lliure, en cap moment va parlar de Junts Pel Sí! Ara sentirem 4 hores dels actes de Ciudadanos, PPSOE i companyia amb propaganda i insults? Aixo és una autentica vergonya!

  I Unió i QWERTY, enganyant i seguint el fil a la casta! No tenen ni vergonya! Quin fastic!
 • Lo iaio putu 2.133 3 809 👍 1.130
  Suposo que es recorrerà avui?. O esperarem a dilluns?
 • EmulatorQ Usuari sumador 60.978 15 6 👍 15.794
  No penso veure ni un minut d'aquesta pantomima feta per imposició.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.173.988 missatges
 • 216.725 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat