Notícia

PP, PSOE, C's, UDC i IU no es mullen per la 'llibertat de panorama'

El sector turístic, investigadors, enginyers, fotògrafs i comunitats digitals han donat suport a la campanya

El pròxim 9 de juliol el Parlament Europeu votarà quin és el futur de la llibertat de panorama. Es tracta de la llibertat de fotografiar o gravar monuments, edificis, pintures i altres manifestacions artístiques localitzades a l'espai públic i donar-los l'ús que es vulgui sense infringir cap llei d'autor. Ara, però, la Comissió d'Afers Jurídics de la UE estudia aprovar una esmena que no permetria l’ús comercial d’aquest tipus d’imatges sense l’autorització exprés del titular dels drets d’autor dels espais i dels monuments que hi ha. 
 
Entre altres conseqüències, això implicaria que s'haurien d'eliminar les fotografies cedides a la Viquipèdia lliures de drets i per a qualsevol ús, perquè aquesta enciclopèdia lliure només accepta imatges que es puguin reutilitzar amb qualsevol finalitat. És per això que les seccions de viquipedistes europeus, entre elles Amical Wikimedia, han engegat una campanya per revocar el text i que no s'aboleixi la llibertat de panorama a la Unió Europea. 
 
De moment la campanya ja compta amb el suport del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, el Centre de Recerques del Pla d'Urgell, el Capítol Català  de la Internet Society o el Sindicat de la Imatge UPIFC. IGOPnet.cc, l’àrea d’Internet, Política i commons/innovació social de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, Mapillary, una aplicació per compartir imatges geolocalitzades de la via pública, i OpenGov.cat, un web de dades obertes, també s’han sumat a la campanya per pressionar els eurodiputats perquè salvin la llibertat de panorama. Les comunitats digitals com Mozilla.cat, Caliu.cat, Llefi@Net Xarxa Ciutadana, la Konfraria de la Palma de Cervelló i Ubuntu.cat també han donat suport a la campanya. 
 
Pel que fa als representants dels territoris de parla catalana, els grups parlamentaris que han mostrat en contra l'esmena que restringeix la llibertat de panorama són: CDC (ALDE) i el grup dels Verds/ALE, que inclou ERC, ICV i Compromís. Amical Wikimedia reclama que de moment no ha rebut resposta del PP, PSOE, C's, UDC ni IU i demana que donin suport "per salvar la llibertat de panorama d'Europa". 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.632 missatges
  • 219.468 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat