Notícia

Somescola: 'Wert vol col·lapsar l’escola catalana amb un acte de violència institucional'

Presenta un recurs al TSJC i espera que es repeteixin les matriculacions i puguin elegir el castellà com a llengua vehicular

El ministeri d'Educació ha presentat un recurs davant el contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè el departament d'Ensenyament informi els alumnes de l'opció d'estudiar en castellà. Així, Wert obliga per via judicial a Ensenyament a informar un per un tot l'alumnat que ha fet la preinscripció per al curs 2015-16, de 1r de primària fins a 4t d'ESO, de la possibilitat de demanar l'opció de castellà com a llengua vehicular. 
 
Segons publica l'ARA, el document judicial diu que el període de petició ha d'estar obert un mínim de set dies i preferentment durant la primera setmana de maig; si no es compleix, el període haurà d'estar obert "en tot moment". Segons la secretària d'Estat d'educació, Montserrat Gomendio, l'objectiu és que es repeteixin les inscripcions perquè "un any més el formulari no inclou una casella on les famílies puguin elegir el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament".  

La plataforma SomEscola.cat: 'És un pas més cap a la judicialització del sistema educatiu'

La plataforma conjunta d'entitats i persones en defensa de la immersió lingüística, Somescola.cat, ha emès aquest matí un comunicat de premsa en què consideren que "la voluntat del ministre és col·lapsar l’escola catalana i delegar un aspecte competencial com és la llengua vehicular i l’organització dels centres a la pretesa voluntat d’unes famílies".

L'entitat considera que la pretensió de bloquejar el procés de matriculació "és un acte de violència institucional que introdueix una gran incertesa a les famílies". Per Somescola, la "iressponsabilitat" de Wert només pot ser contestada "més explícita del marc competencial català"

Reaccions a l'anunci de Wert a la secció de control del Parlament

La decisió del ministre Wert ha estat contestada per alguns partits del Parlament durant la secció de control d'aquest matí. Alícia Sánchez Camacho s'ha limitat a atacar l'actual sistema d'immersió lingüística i l'ha titllat d' "imposició que no ha garantit una educació en llibertat". El president Artur Mas li ha respost: "Vostès no saben on viuen, i el que no guanyen a les urnes ho intenten fer per tribunals i sentències".

Al seu torn, el candidat d'ERC, Oriol Junqueras s'ha encarat a Camacho per recordar-li que "qualsevol nen català que acabar primària parla el triple de llengües que qualsevol president espanyol". David Fernández, diputat de la CUP, ha respost a les intencions de Wert amb un irònic tuit que recull algunes frases de la cançó 'Escola de Rivera' d'Ovidi Montllor.

Representats de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han comparegut aquest migdia en una roda de premsa conjunta al Parlament de Catalunya com a mostra d'unitat i rebuig a la nova decisió que ha fet pública el ministeri d'Educació.

CiU, Ramona Barrufet
Ha explicat que "als centres escolars no hi ha problemes lingüístics" i ha afegit que "no estem disposats a què es judicialitzin les aules".

ERC, Anna Simó
Segons Simó, "el govern espanyol menysté i ataca les competències per raons purament electoralistes". Alhora, considera que el recurs representa "una inferència organitzativa en els centres escolars, un atemptat a la convivència".

PSC, Rocío Martínez-Sampere
Ha assegurat que "el nou atac és políticament un error garrafal, una barbaritat en termes de cohesió civil".

ICV-EuiA, Joan Mena
Ha denunciat "l'atac premeditat del govern del PP per canviar de forma fraudulenta el model educatiu a Catalunya" amb "mesures socialment temeràries que l'únic que persegueix és polititzar les aules i provocar una fractura social que podria ser irreparable".

CUP, David Fernàndez
Fernàndez ha assegurat que el recurs del govern espanyol és una "tupinada, barbaritat pedagògica i nyap jurídic insostenible". Alhora, ha explicat que "és una declaració de guerra, que atia el foc de la divisió i la segregació, és un cop d'estat i els cops d'estat es desobeeixen, se'ls planta cara".

 

Opina

Configuració
 • Cèsar Usuari sumador 16.384 14 108 👍 14.450
  S'ha repetit infinitat de vegades i es pot seguir dient tots els cops que es vulgui: fins que Catalunya no sigui un estat independent no hi ha res a fer, el català està condemnat a la desaparició, tard o d'hora.

  Nosaltres ens relaxem, ells mai no deixen de treballar.
 • catalàamallorca 41.149 7 14 👍 17.220
  Enviarà cartes als pares com Bauzá?
 • torraina_infernal 38.143 11 17 👍 23.285
  Si no cal ni respondre a en Wert. No se li fa cas de res i ja està. Aprenem a comportar-nos. No esverar-se, només incomplir. Sense dir res.
 • v.ramoneda 534 9
  1716
  "Que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" "..pero como a cada nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer al arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación como el de los Catalnes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre el castellano instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."
  De la Instrucción Secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, tramità als Corregidores del Principado de Catalunya el 29 de Gener de 1716.

  PS: Mica a mica ens la van fotent i ho trobem normal! El compte de la granota és ven veritat. http://www.slideshare.net/guestf8f44f/metafora-2908748

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.492 missatges
 • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat