Notícia

La pressió lingüística en castellà a les empreses és 14 vegades més gran que en català

Plataforma per la Llengua ha elaborat un informe on es mostra la diferència entre el grau impositiu de les dues llengües

La pressió lingüística legal que pateixen les empreses per utilitzar el castellà supera més de 14 vegades la que reben per fer servir el català. Així ho conclou un informe de Plataforma per la llengua, on s'han comptabilitzat un mínim de 340 disposicions lingüístiques que obliguen les empreses a Catalunya a fer servir el castellà en els diversos àmbits com ara en els processos de comercialització de béns i serveis, en els tractes amb l'administració, en l'obligació de fer servir la llengua amb les persones consumidores, a l'etiquetatge i instruccions de productes, en l'obligació de conèixer-la per exercir una professió, en tot tipus de documentació, registres, sol·licitud, etc, i en general en tot allò que afecta a l'activitat de les empreses a Catalunya. 
 
Segons l'infome, la pressió legal lingüística en el cas del català és irrisòria, amb 24 disposicions legals vigents que corresponen tot just a un 7% del total per al castellà. A més, a la pràctica, aquest percentatge encara és més reduït atès que, a diferència de les disposicions impositives del castellà, l'aplicació de bona part dels articles lingüístics per al català no es compleix o no es tramiten les sancions. 
 
Segons denuncia Plataforma per la Llengua, les lleis catalanes com el Codi de consum estan pendents de sentència al Tribunal Constitucional per motius lingüístics i s'han reinterpretat a la baixa arran de la sentència d'aquest tribunal contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Per tant, segons l'entitat, la diferència real en l'aplicació pràctica de la normativa entre el grau impositiu entre castellà i català és molt gran. 
 
L'entitat considera que aquesta pressió i sobreprotecció del castellà amb relació al català i les limitacions d'aplicació de la legislació que afavoreix el català, a la pràctica limiten l'ús normal del català al món socioeconòmic malgrat les potencialitats naturals d'un mercat mitjà i innovador com és el de la llengua catalana. Plataforma per la llengua assegura també que els resultats de l'informe evidencien la manca de voluntat dels successius governs espanyols per dotar al català de les mateixes eines que tenen la resta de llengües europees de dimensions semblants o en estats plurilingües comparables a l'espanyol. 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.241.074 missatges
  • 219.121 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat