Notícia

Una unitat secreta de la Policia espanyola investiga polítics sobiranistes

Es va crear el 2012 i els agents destinats actuen fora de les seves competències oficials i sense control judicial

La Policia espanyola té muntat un operatiu que treballa contra el procés independentista des de 2012, segons informen avui elDiario.es i l'ARA. El periodista Pedro Águeda explica que un nombre indeterminat d'agents d'aquest cos es dediquen exclusivament a buscar els negocis bruts i corruptes dels polítics catalans i del seu cercle amb l'objectiu de contrarestar el poder sobiranista.

Segons el periodista, la feina dels agents no està etiquetada dins del cos policial ni figura a l'organigrama de la Policia espanyola. El grup, usurpa funcions de les unitats d'Assumptes Interns i de la de Planificació Estratègica i Coordinació. Les seves funcions concretes són també un secret dins del propi organisme, i només el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el seu entorn més directe coneixen exactament les seves investigacions.

La sospita

La notícia d'aquesta unitat secreta s'ha fet pública després que Águeda tingués accés a una oferta interna de la Direcció de la Policia per a cobrir una de les vacants. Formalment, es tracta d'una oferta per a inspectors que vulguin incorporar-se a la Unitat d'Assumptes Interns, però les funcions descrites per a la vacant tenen poc a veure amb les que es desenvolupen al departament. D'una banda, perquè es demana experiència en la investigació de delictes relacionats amb el "crim organitzat, delinqüència econòmica i fiscal, blanqueig de capitals, etc ..." i, de l'altra, perquè l'oferta demana coneixement d'idiomes, en especial de les "llengües cooficials d'Espanya". Aquest últim requeriment és estrany perquè les competències en matèria de seguretat a Euskadi i a Catalunya són en mans de de l'Erzaintza i els Mossos, respectivament, cosa que fa que la Policia espanyola tingui pocs agents amb coneixement d'aquests dos idiomes.

El modus operandi

La unitat secreta realitza les seves investigacions i els resultats tenen dos sortides. Per un costat, van a parar a les unitats policials que haurien d'haver-se fet càrrec del tema perquè siguin aquestes les que les presentin al jutge. Però si la previsió és que el jutge no tiri endavant la investigació amb el material donat, llavors el segon camí usat per aquesta unitat és la filtració als mitjans de comunicació de les informacions.

Prova de la seva tasca, en són les filtracions dels comptes de la família Pujol Ferrussola a Andorra, dels comptes a Suïssa del pare d'Artur Mas o el dipòsit bancari de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La consigna de la unitat és filtrar tots aquests casos en dates clau per a Catalunya: les eleccions autonòmiques, l'11 de setembre o la votació del 9 de novembre.

Les investigacions d'aquesta unitat estan no només fora de les seves competències oficial, sinó que tampoc tenen control judicial. La Llei d'Enjudiciament Criminal prohibeix que les forces de seguretat facin investigacions prospectives sense cap indici previ, és a dir, la llei prohibeix que la Policia surti a "pescar" sense tenir fonaments. La prohibició la reforça la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem.

Opina

Configuració
 • txevi 29.804 11 32 👍 953
  Es diu Unidad Secreta a Voces?
 • llamp 48.610 17 10 👍 12.154
  La resposta és senzilla no?

  Buscar els draps bruts dels membres d'aquesta unitat -i concretament ells, aixó és per fer-los desistir del fervor patri.

  Un parell o tres d'oficials estaria bé com a entrant, i després un bon primer plat d'aquells que atipen.

  Ah, i no perdre de vista al Faraó
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.252.471 missatges
 • 219.500 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat