Notícia

180 disposicions que obliguen a etiquetar en castellà els productes

La Plataforma per la Llengua recupera l'informe després que el govern espanyol hagi portat la llei de consum de Bauzá al Constitucional

Aquesta setmana el govern espanyol ha portat al Tribunal Constitucional la llei balear de protecció del consumidor perquè considera que l'etiquetatge en castellà ha de ser obligatori en tots els àmbits. La llei del govern de Bauzá, aprovat aquest juliol passat, estableix que totes les dades sobre salut i seguretat a les persones han de ser en castellà, però la resta d'obligatòries poden ser en castellà o català, cosa que, segons l'executiu de Rajoy, es contradiu amb les disposicions de l'Estat.

Davant l'actuació del govern espanyol, la Plataforma per la Llengua ha recuperat l'estudi que va publicar fa pocs mesos on denunciava 180 disposicions de l'Estat que obliguen les empreses a etiquetar en castellà. "Aquesta obligació és plenament compatible amb l'obligació d'etiquetatge en català sempre que també hi sigui el castellà tal com estableix la llei catalana del Codi de consum, però l'estat espanyol entén que no és així i porta tot intent d'equiparació del català al castellà als tribunals per perpetuar un sistema únic a la Unió Europea pel qual el català seria l'única llengua amb tants milions de consumidors no obligatòria a l'etiquetatge", expliquen des de la Plataforma.

L'informe s'ha anat actualitzant periòdicament des de 2008 i ha anat incorporant les involucions del català a l'etiquetatge. Des del desembre del 2011, inici de la legislatura, fins a començament de mai g del 2014, el govern del PP de Mariano Rajoy ha promulgat quatre nous reials decrets on s’obliga a etiquetar en castellà i vuit més que fan referència directa al compliment de disposicions que hi obliguen. També ha modificat quatre disposicions que ja obligaven a etiquetar o fer les instruccions en castellà sense aprofitar les ocasions per rectificar la política i rebaixar el caràcter impositiu únic en aquesta llengua.

A més de fer una cronologia sobre el frec a frec del govern català i l'espanyol en matèria legislativa en aquest àmbit, l'informe "Al menos, en castellano: 180 disposicions obliguen a etiquetar en castellà els productes venuts a Catalunya" detalla les 180 disposicions vigents que impliquen l'obligatorietat d'usar el castellà en l'etiquetatge dels productes venuts a Catalunya.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.254.597 missatges
  • 219.580 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat