Notícia

Valencianisme.com promou una crida al 'consens lingüístic' entre valencians i catalans

amena_31
amena_31

El document ha rebut les adhesions de membres de totes les universitats valencianes, així com també d’escriptors, docents, professionals de la llengua i usuaris de tot el domini lingüístic.

La plataforma virtual Valencianisme.com, defensora d’un 'valencianisme de construcció' superador dels 'conflictes estèrils que divideixen als valencians' ha presentat hui un document redactat per un professor de la Universitat de València (Abelard Saragossà) que proposa que els dos noms valencià i català siguen legalment vàlids per a referir-se al conjunt del sistema lingüístic de què formen part els parlars valencians segons la Llei de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). En la legalitat d’Espanya i d’Europa, el document proposa la denominació que resulta de sumar els dos noms ('valencià-català' i variants).

La mesura legal proposada (a la qual s’han adherit nombrosos professors universitaris, escriptors i altres professionals de la llengua de València, de Catalunya i d’altres zones de l`àmbit lingüístic) és una conseqüència del criteri que hi ha d’haver una relació absolutament paritària o igualitària entre el País Valencià i Catalunya. Els agents de l’acord social haurien de ser, en el cas valencià, els partits polítics de les Corts, l’Acadèmia i les Universitats.

El text denuncia que uns determinats 'partits polítics supediten els interessos objectius del valencià als seus interessos particulars', i dóna suport a l’Acadèmia de la Llengua, les decisions (argumentades) de la qual 'haurien de possibilitar que no hi hagen ni vencedors ni vençuts, ans un sol vencedor: el poble valencià, que hauria d’eixir ennoblit, enfortit i potenciat amb eixe procés lingüístic'.

El document considera que els enfrontaments sobre el nom i la naturalesa de la llengua 'han contribuït a fer que els valencians siguem un dels pobles d’Espanya que més poc s’autoestimen i, com a conseqüència, que més poc valoren la seua llengua i la seua identitat com a poble'. Per tant, el document afirma que, 'a qui més convé solucionar el tema del nom de la llengua en les lleis espanyoles, és al valencianisme', el qual és animat a actuar d’una manera racional i prudent en la conjuntura actual.

Els promotors de text també critiquen la decisió del Consell de Ministres sobre les Escoles Oficials d’Idiomes de l’estat espanyol (decisió que també ha criticat la pròpia AVL), i denuncien que el decàleg del valencià signat a Ares del Maestrat haja esdevingut 'paper mullat'. Així mateix, han anunciat que, després d’haver estat amplament debatut en llistes de correu especialitzades en la matèria, presentaran el document a l’AVL i a l’IEC, així com a nombroses organitzacions polítiques, culturals i cíviques per a promoure 'que es genere el màxim consens possible al voltant de la proposta que conté el document'...

Per a més informació: valencianisme@ono.com


Opina

Configuració
 • EmulatorQ Usuari sumador 63.758 15 6 👍 18.756
  Crec que s'hauria de dictaminar que els noms que poden semblar, a priori, més "antagònics" -català i valencià; que, a més, si alguns els consideren antagònics, és per maniobres polítiques- fossin INTERCANVIABLES.  Així doncs, si els valencians en volen dir valencià, que ho facin; per descomptat, els valencians que en vulguin dir català, endavant també. Però tenint en compte algunes coses:  1-. Que la comunitat científica internacional tingui claríssim que es tracta de la mateixa llengua, i que això ho corroborin totes les parts implicades, sense ambigüitats;  2-. Que no s'inventin noms aparatosos: "Llengua catalanovalenciana", "Llengua valencianocatalana", etc., que em sembla que només serveixen per embolicar (encara un poquet més) les coses.  3-. Que es doni entrada MASSIVA als diccionaris a mots, formes, expressions, etc., de TOTES les parts del domini lingüístic. La llengua és de tots, i en conseqüència, les paraules també són de tots.  4.- Que aquesta intercanviabilitat de conceptes porti també com a resultat la intercanviabilitat dels productes que se'n derivin: és a dir, que es pugui disposar a Barcelona d'una traducció de Harry Potter emb lèxic valencià, i que es pugui disposar a València de, per exemple, "Blade Runner" en DVD amb lèxic barceloní (i totes les combinacions possibles), i que tots aquests productes vagin sota la mateixa etiqueta lingüística, sigui quina sigui.

  • PauR, 1.645 15 940
   Potser no és la millor solució però no oblidem això: la llengua és tant seva com nostra.

   • Per que no parlar de la llengua d'oc o occità. Teniu por? Està ben clar que l'orige es frances, pero clar, hi ha que dir català per a ser mes patriota o papanates i si els valencians volen defensar lo d'ells son uns fatxes mentres que els catalans fem exactament igual front al occità. Visca Occitània.

  • La Plataforma Valencianisme.com, propera al BNV, està impulsant un manifest, redactat per Abelard Saragossà, que constitueix un cúmul de falàcies i enganys, i que per tant ha de ser rebutjat de manera clara i rotunda.

   Pel que sembla l'objectiu principal del text és la denominació de la llengua dels valencians. Pretén fer-nos creure que la denominació legal de la llengua és ambigua. El fet és totalment fals: la denominació legal de la nostra llengua és clara i sense ambigüetats: valencià (a l'Estatut del País Valencià) i català (als estatuts de Catalunya i Balears). El problema, per tant, no és la denominació legal de la llengua, que ja està establerta des de fa temps. El problema és que hi continúa havent sectors polítics intressats en negar la evidència de que el valencià i el català son la mateixa llengua. uns sectors que, recordem-ho també neguen que el mallorquí o el parlar de la franja siguen català, malgrat que en aquest cas la denominació legal és precisament "català".

   Certament, els blaveros, davant la manca de qualsevol suport filològic a les seues delirants tesis, acostumen a escudar-se en el fet que l'Estatut parla de "valencià", i no de "català", com si això implicara que es tracta d'una llengua distinta. Seguint la mateixa tesi podríem afirmar que el castellà és una llengua diferent de l'espanyol perque la Constitució cita aquella i no aquesta. En aquest sentit, convé recordar que el Diccionari de la Real Academia Española de la Lengua defineix al valencià com una varietat del català, i recordem que aquest diccionari és d'al·legació per a la interpretació de la correcta significació dels mots en els textos legals. Per tant no existeix ambigüitat legal sino una mala voluntat política.

   La doble denominació valencià/català, que és la vigent en l'actualitat, no representaría el més mínim problema si no fos per que aquest sectors "secessionistes" la utilitzen com a font de confussió. Per a evitar confussions, seria raonable reivindicar "català" com a única denominació de la nostra llengua a l'Estatut d'autonomía del País Valencià. Però allò que proposa valencianisme.com és just el contrari: introduir més ambigüitat i confussió, fer que en l'àmbit internacional s'abandone "català" en favor de "valencià-català".La justificació de la proposta és "fer que hi haja una relació absolutament paritària o igualitària entre València i Catalunya". Dóna per vàlida, doncs, la coneguda tesi blavera segons la qual denominar "català" a la nostra llengua suposa alguna mena de subordinació al Principat. Ara bé, si seguim la mateixa tesi també caldrà ser absolutament paritaris amb el mallorquí, menorquí, rosellonès o fins el "chapurreau", fins a completar una denominació de la nostra llengua gairebé infinita. A Mallorca, la denominació "mallorquí" s'usa més que "català", i és també tradicional i popular. Aleshores, perque els mallorquins han d'estar "subordinats" a Catalunya, i nosaltres no?

   La veritable raó del rebuig que causa a certa gent el mot "català" no és altra que l'odi irracional i racista als catalans, un odi que contribuïm a legitimar amb propostes com aquesta. O és que els nord-americans, patriotes fins al deliri, tenen cap problema en dir "anglès" a la seua llengua? O, sense anar tan lluny: a Unión del Pueblo Navarro, furibundament contrària a la idea de Euskal Herria, no se li passa pel cap que la seua llengua siga diferent a la dels bascos, i la denominen "euskara".

   Si ens hi fixem, veurem com els posicionament del manifest respecte a la llengua és molt similar al del PP. Evita en tot moment definir-se al voltant de la unitat de la llengua amb expressions ambigües, i se sitúa a mig camí entre l’"unitarisme essencialista" i el "secessionisme demagògic". Aquí tots tenim el mateix dret a opinar sobre la llengua, els doctors en filologia i els analfabets funcionals que tenen per afició ficar bombes a les llibreríes.

   Només des del servei als interessos del PP es pot pretendre que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua té com a únic objectiu la tasca filològica o la creació d'una normativa per al valencià (com si no en tinguera ja)

   Hem de dir un no rotund a aquesta mena de manifestos. El PP, que ha aconseguit ja desactivar al valencianisme polític, pretén ara atacar la nostra llengua en aquells sectors que encara la defensen, com pot ser el mon de l'ensenyament. Amb el convenient "màrketing" se'ns volen fer passar per valencianistes unes propostes que copien punt per punt l'estratègia del PP per acabar amb el valencià-català-o-com-li-vulgues-dir.

  • Si a Catalunya els mitjans de comunicació i els productes no estigueren en barceloní, sino que incorporaren paraules del català occidental, usades tant a Lleida com a bona part del País Valencià, el secessionisme estaría pràcticament mort, mentre paraules com:xiquet, vesprada, eixida,.. siguen "apartades" per no dir una altra cosa continuarem paregut.

  • Jo crec que els filòlecs deurien recollir un nom dels anomenats al principi de la nostra llengua, com per eixemple LLENGUA D'OM, etc. i a partir d'aquet nom neutral construir la unitat de la llengua...

   Es el mateix que passà quan a la democràcia si li hagueren camviat el nom i els trjes a la GUARDIA CIVIL, no haguera passat res.

  • no tinc tildes, ho sento. Ei! soc de Vinaros, sente d´ una cultura a on mos sentim tan catalans com valencians 50% i 50%.Sempre he volgut anar a ses illes, que es lo que me falta.Ascolteu-me!tinc 17 anys, i men dono conte que som la mateixa cultura, me caguen deu, i ademes no vec la "frontereta esta" de P.V / Catalunya. La LLengua?NO amprenyeu.....que es la mateixa, que se veu mol cla. Vinaros centre dels Paisos Catalans. Xe, aspavileu! Salut i Llibertat!

 • Cal que els valencians ens posem a treballar dirigits pel consens, respecte entre els ciutadans, i pel trellat, ja que tindre el cap damunt els muscles és ben important. No és qüestió de que ningú perda sinó de que tots guanyem com a poble. El País Valencià d'altra banda no pot aprendre a estimar-se des del sucursalisme, sinó des del reconeixement d'una història de construcció i de compromís cap a uns simbols, compartits en uns casos amb altres pobles com el català, però determinant que la identitat nacional és pròpia, sense que això haja de crear dubte entre les altres terres esmentades. Els valencians necessitem el seny català, perquè unit al nostre treallt, podem tindre un futur comú, però qui no s'haja adonat encara ja ens preocupa perquè des de la negació de tot allò valencià, i creant confunsió històrica no anem enlloc. Ara comencem a caminar ja amb un objectiu, finalitzar la construcció nacional valenciana, i d'ahí pasarem a demanar a l'Estat Espanyol l'autogovern, i les reformes, però un páís sense una bona miatge de si mateix no pot esdevindre mai res. Una abraçada als germans catalans des d'un valencià que demana enteniment i paciència. La unió fa la força, contruïm un päis Valencià fort i coherent per a poder realitzar la unió que tots volem. Esta plataforma parla poc i fa molt, cada dia més, és un bon exemple a seguir, és el camí del consens i el trellat. A10.

 • La tradició catalana i filocatalana al País Valencià ha creat un consens buit, el de la llengua catalana. El problema no és ni molt menys el nom de la llengua, sinó que tot aquell qui s'ha oposat o ha dubtat de tal mot ha estat considerat espanyolista, fatxa , etc...El consens està a Catalunya, perquè de forma encertada ells creuen en el si ho repetisc moltes vegades i passa el temps al final tindrem una tradició mitjanament històrica que constate la llengua catalana com a etiqueta per a la llengua de catalans, valencians , balears, nordcatalans, franjaponentins i algueresos. Ara quan els valencians volem entrar al consens hi ha molta gent que està desmontant molts de tòpics, ja que ni som espanyolistes, ni som fatxes ni molt menys anticatalans, jo em considere valencià i el meu desig és el de la futura unitat amb Catlaunya. És a dir, quin model administratiu hi ha per al futur de la unió, cap? perquè si des de fa segles i segles hem estat separats administrativament no entenc com ara ens inventem una unitat suposada administrativa, és romàntic i inclús desitjable, però ara per ara inexistent...damunt ja quan la lectura es fa interessada i ja es parla de corona catalanoaragonesa, Principat però Regne prohibit, els reis catalans, i després podem seguir amb un llarg etc de tots els autors valencians etiquetats a les enciclopèdies catalanes com a catalans, que escriuen en llengua catalana i bla bla bla, en definitiva és anul·lar tot allò que puga etiquetar als valencians, llevar-los tots els mots propis i disoldre'ns en una gran mar de catalanitat...

  Aleshores quan tots els classics del segle d'or "català" parlen de llengua valenciana què fem??? o fem el que per tradició s'ha dit que era una personalització del territori, és a dir la nostra forma de dir-li catalana a la llengua...aleshores per la mateixa raó igual el francés també és català..perquè si ells diuen que escriuen anglés segur que hi ha algun estudiós que assegura fermament que és la seua forma de referir-se a la llengua catalana...Hi ha molts models, mireu el gallegportugés...podriem triar l'escissió però els valencians no creiem que siga el camí, volem el camí de la unitat lingüística però està clar que no a qualsevol preu. Jo em sent nacionalment valencià i això espere se'm respecte perquè com a les manifestacions hi ha qui porta banderes independentistes de Catalunya només i després també hi ha dels PPCC. Però si portara una independentista del País Valencià què farien li tallarien el cap???Crec que a poc a poc tots anirem coneixent-nos, i vorem com la manipulació de certs sectors que organitzen les manifestacions del 9 d'octubre no són el camí. El camí és el de la unitat i el respecte, i per supost faig una crida a no anar a les manifestacions del 9 d'octubre ja que em deprimix vore tant de borreg pels dos bàndols...només demane que tots ens unim per celebrar la diada nacional dels valencians com toca, amb mercats medievals, actuacions o com siga, però que siga un dia de record històric, que siga un dia d'alegria i que siga un dia de germanor. Salutacions companys, agraïsc personalment l'enteniment que poseu els catalans perquè és molt important per a nosaltres, gràcies.

  • El missatge anomenat "equilibri" és un cúmul increïble de bajanades i tòpics blaveros. És una demostració de que el BNV ha adoptat ja el camí del blaverisme pur i dur.

   I fes el favor de no parlar en nom dels valencians, que no tots som tan "borregs" com tu.

   • Tu si que tens un desequilibri mental fill meu! Ja hi ha prou de mentides , manipulacions i de LAPIDAR a tots els nacionalistes valencians que ja -siga- desde la plataforma virtual Valencianisme.com , el B.N.V. i entitats culturals valencianistes estem fent al nostre -cada dia mès assimilat- País Valencià , per salvar la llengua que compartim amb els nostres germans de Catalunya i les nostres estimàdes Illes balears i Pitïuses. Peró com és possible que sigues tan cruel amb nosaltres , que hem rebut per part dels sectors mès antivalencians i feixistes del blaverisme -com el GAV- les agressions als nostres locals i militants , com les que tambè han patit altres entitats culturals com els locals del Bloc de progrès Jaume I ? Saps que tambè anem a rebre les critiques mes salvatges dels sectors blaveros mès reaccionàris , pel manifest ? Deixeu-nos trevallar per salvar la nostra llengua Catalano-valenciana , construír el País Valencià tirar endavant el nacionalisme Valencià - que quan tigam fet el nostre país- ja ens ocupàrem de trevallar per que els nostres països germanbs puguen arrivar algún dia a crear una federació - que no serà - ni el projecte de PP.CC , ni el de una ´´Gran CATALUNYA`` si nó la d´una federació que no pugua donar la imatge -com ara dona la de PP.CC de subordinació i anexió del País Valencià i les Illes Balears i Pitïuses a Caytalunya , com així ho creuen molts valencians. No podem continuar amb l´enfrontament entre els qui ARA estem per construír nacionalment el País Valencià , i els qui teniu tanta presa en voler fer la unió o federació dels ´´PP.CC`` , QUAN ENCARA NO TENÍM NI FET EL NOSTRE PER DESGRÀCIA -CADA DIA MÈS ESPANYOLITZAT PAÍS VALENCIÀ- . Deixeun-nos trevallar pel nostre País Valencià , que ja hi haurà molt de temps per cercar la unió entre els nostres pobles , per què primer hem de fer el País Valencià. Tots som nacionalistes i estimen els nostres països germans!

   • EL UNIC DESEQUILIBART ERES TU, NO TENS NI IDEA ALLÒ QUE ES EL BLAVERISME PUR I DUR, TU Q SABRAS FILL DE PUTA.

    • TINC 50 ANYS , I D´ELLS MÈS DE LA MEITAT DE LA MEUA VIDA LLUÏTANT PER LA DEMOCRÀCIA, L´ESTATUT D´AUTONOMÍA I EL PAÍS VALENCIÀ , I CONEC POSSIBLEMENT MÈS QUE TU - QUE VAIG SER AGREDIT MÈS D´UNA VEGADA PER BLAVEROS- AIXÍ QUE NO SIGUES TAN MALEDUCAT- PER QUÈ JO NO T´HE INSULTAT , AMB GENT COM TU SERÀ MOLT DIFICIL GUANYAR ESTE - CADA DIA MÈS ESPANYOLITZAT-PAÍS VALENCIÀ. NO ES POT ANAR PER LA VIDA INSULTANT A LA GENT I MÈS EN UN FORUM COM AQUEST QUE EL QUE ESTEM CERCANT TOTS ÉS SALVAR EL PAÍS VALENCIÀ DE LA CASTELLANITZACIÓ I DESEPANYOLITZAR-LO.

 • Valencianisme.com és una plataforma cívica que fa una proposta amb l'ajut d'un professor i el suport d'uns acadèmics, intel.lectuals, escriptors, etc., dintre d'un dret d'expresió i d'oferta socio-política sobre la llengua.

  Però, no es diu, què també hi ha gent al País Valencià que està en contra d'aquesta iniciativa i que a la fi, l'AVL, el partits polítics i la Universitat, no acaben en consens. La cosa és simplement difícil com ha estat fins ara. És una proposta més a la taula, però amb molt poca credibilitat. • Marc_CAT 1.270 16
  I dels illencs ningú se'n recorda o què?

  • Espere que no sigues tan ignorant com has deixat ací palés. El professor Saragossà és sense cap dubte una eminència universitària, un gran professor i un defensor a ultrança de la qüestió valenciana. Què passa? Què tú també eres més defensor de tot que ningú...? Deixeu de ser tan "guais" i deixeu que el valencianisme lingüístic no s'esgote.

 • paisoscatalans 237 15
  El problema de la proposta és que cau en el parany de l'espanyolisme pepero.  Em sembla una collonada. Passa això amb l'espanyol??? Per què no diem lengua extremeño-castellana, o bé murciano-española???  Quins criteris són aquests? El problema és mirar al PP i fer una política que fa joc al PP. Quan hagin canviat el nom seguiran tenint els mateixos problemes. O es que no saben que el PP vol acabar amb la llengua allí on sigui?  Ja n'hi ha prou. Que li diguin com vulguin però l'IEC no pot caure en la trampa de donar un nom que agradi al PP.  Jo proposo un altre nom Sr. Abelard Saragossà: llengua catalano-baleàrica-valenciana.  I per què no incloure ja les comarques en el nom també???  Que ningú no caigui en el parany. El nom de la llengua és el català. Des de sempre. A cada lloc que s'anomeni en la varietat que sigui o amb el nom del lloc.

  • tens idea de qui és Abelard Saragossà i el q s'estima la nostra llengua?

   saps el q tracta de fer este home perquè el poble valencià recupera la seua estima x la llengua?

  • hipocresia 73.680 16 4 👍 1.107
   http://www.llenguamaere.com   Portal sobre la llengua murciana. O què us pensaveu? :-)

  • EL QUE DIUS QUE EL NOM DE LA LLENGUA SEMPRE HA SIGÚT EL DE ´´CATALÀ`` ES FALS , I HO PODRÍES VEURE A MOLTS LLIBRES D´ESCRIPTORS VALENCIANS DEL SEGLE D´OR , COM JOANOT MARTORELL -L´AUTOR DEL TIRANT LO BLANC - QUE DIU QUE HA ESCRIT LA SEUA NOVEL.LA EN LLENGUA VALENCIANA, I TENS MOLTS ESCRIPTORS VALENCIANS DE L´EDAT MITJANA I EL RENAIXIMENT QUE A LA LLENGUA QUE VALENCIANS , CATALANS I ILLENCS PARLEM , L´ANOMÈNEN ´´ LLENGUA VALENCIANA`` . PER QUÈ SI AIXÓ VA DURAR SEGLES , HUÌ NO PODEM ANOMENAR LA NOSTRA LLENGUA COMUNA , COM PER EXEMPLE EL SERVO-CROAT O EL GALAICO-PORTUGUÈS? SI AIXÓ PODRÍA PACIFICAR LA SOCIETAT VALENCIANA I FER POSSIBLE LA SEUA NORMALITZACIÓ I QUE EL POBLE VALENCIÀ RECONEGUÈRA QUE ÉS LA MATEIXA QUE LA QUE ÉS PARLA A CATALUNYA I LES ILLES BALEARS. SI AL PAÍS VALENCIÀ NO FEM ÚS DEL SENY- TRELLAT- EL NOSTRE IDIOMA ANIRÀ POC A POC PERDENT PRESTIGI I PARLANTS I FINALMENT ACAVARÀ COM L´OCCITÀ. ARA MÈS QUE MAI NECESSÍTEM EL CONCENS PER A SUPERAR EL COMFLICTE LINGÜISTIC VALENCIÀ I QUE EL NOSTRE POBLE TROVE EN QUE EL SEU IDIOMA NO CAUSA PROBLEMES I ENFRONTAMENTS , SI NO LA LLENGUA SERÀ AVANDONADA PEL POBLE

 • 1.- Opine que el del text Equilibri no és cap blavero, o si que ho pot ser segons el color de la seua bandera i això no hauria de desqualificar-lo...dic jo...a banda d'això està clar que no tot el que diu té raó però està clar que la persdecució del terme valencià ha existit des de fa anys i anys..."disoldre'ns dins la mar de la catalanitat" és un fet que dia a dia és pot provar.  2.- A vore va, si ens posem xulos jo el primer: A vore quans catalanistes d'estos que li diuen blavero al xix/xica eixe podem parlar-me de la tradició de la literatura de la llengua extremenya?? OOOOOOOooohhhhh CAP. Els valencians i que contem amb una tradició de segles de nomenar la nostra llengua com a valenciana. I això només s'apreén llegint i no dient bajanades com el que és queixa del "blavero".  3.- M'interessa la pregunta que ha llançat a l'article on diu que què passaria si un traguera la bandera indepndentista valenciana a la mani de la vesprada..perquè està clar que no hi ha cap problema que Catalunya demane la indepndència pel seu compte però si ho diuen els valencians som uns fatxes..no?? tans e val..doncs blaveros...ja ja...Crec que queden molt de tòpics per llevar i molt de País valencià que conéixer.  VISCA CATALUNYA I VISCA EL PAÍS VALENCIÀ LLIURES¡¡¡  • No et poses tan xulo que no tens motiu. Em convides a parlar-te de la llengua extremenya i ho faré amb molt de gust, perque ets tan ignorant que no saps que efectivament existeix una llengua extremenya. Si t'interessa la seua tradició literària aquí trobaràs algunes referències: http://www.proel.org/articulos/fala.htm

   Però no crec que t'interesse veient la ignoància profunda que com a bon blavero professes. Així, penses que l'existència històrica de la denominació "llengua valenciana" és una prova irrefutable de que és una llengua distinta al català, ignorant que anomenar la mateixa amb diferents noms és un fet habitual en moltes llengües. Per exemple, la "llengua toscana" té una tradició literària més forta que la llengua valenciana i a ningú se li acudeix dir que és diferent de l'italià.

   Respecte a la gran pregunta sobre la bandera: tens tot el dret a fer una mani per la independència del País Valencià. però anar a una mani pels Països Catalans es tan absurd com anar a una del GAV amb la estelada.

   En fi, no pergam més el temps. Ha quedat prou demostrat que l'únic que està aconseguint el BNV és maquillar els tòpics blaveros de sempre.

   • Volia dir:

    anar a una mani pels Països Catalans amb la bandera blavera és tan absurd com anar a una del GAV amb la estelada

 • Estic fart de parlar i parlar, açò ems embla una proposta que vol sumar, que vol integrar i que es basa en el diàleg. Jo no entre en cap debat, només presente el meu suport, i els convide a treballar i no només a ells sinó a qualsevol que tinga propostes. Menys parlar a fòrums estúpids i més fer propostes constructives. Ben fet.

 • wikprod 45 15
  "3-. Que es doni entrada MASSIVA als diccionaris a mots, formes, expressions, etc., de TOTES les parts del domini lingüístic. La llengua és de tots, i en conseqüència, les paraules també són de tots."  EXACTE, fot molt que ho dic!  "Però si portara una independentista del País Valencià què farien li tallarien el cap???"

  "perquè està clar que no hi ha cap problema que Catalunya demane la indepndència pel seu compte però si ho diuen els valencians som uns fatxes..no??"  M'agrada tan poc la idea d'un Principat lliure sense illes valencianes com un País Valencià lliure sense catalunya illenca,.. vull la llibertat per a tots nosaltres, sumem i no restem!  "la llengua és tant seva com nostra"

  seva de qui? dels valencians tan llunyans? què pensaria un de Vinarós/Terres de l'Ebre amb el "nosaltres i vosaltres"? TOTS SOM NOSALTRES!!!!

 • noicat 8.245 17 260 👍 6
  Algú s'imagina, per exemple, que a l'estat espanyol els del nord diguessin castellà i de madrid en avall en diguessin espanyol? I us imagineu que cada cop que un habitant del sud, un que parla espanyol, li diuen que parla castellà, que és la mateixa llengua? El del sud li diria que ell és un imperialista, un feixista i un imposador. El del nord, aclaparat però no enfadat -no pot enfadar-se mai amb algú de la mateixa família- li diria que no, que per costum ells anomenaven espanyol per referirse al castellà, la llengua que parlen tots dos.  Bé, si aquest cas estigués passant de debò, estic segur que aquests dos de l'exemple haurien arribat a les mans, car dubto que puguessin enraonar gaire estona veient com es prenent de valent la qüestió lingüística els nostres enemics. Simplement volia plasmar la visió des de l'òptica contrària. I coi, ja veuríeu que si ells estiguessin com en l'exemple que he exposat prou que descobririen com ens sentim nosaltres. Alsa manela, nen!  No sé, devem ser l'únic país del món que té cinquanta mil maneres diferents d'anomenar una sola llengua. Potser que ens ho fem mirar tots plegats. Jo sempre ho he tingut molt clar: oficialment, català. Després que cadascú que li digui com vulguil. Però bé, jo només sóc un humil imposador....Salut! ;-)

  • Valencianisme.com són quatre gats. Internet els dona força, però tots junts "no alçen un gat pel rabo".

   • Primer, has vist el nombre d´usuaris que hi participen? fes-ho i després ens dius si en són quatre o uns quants més.    Després, i això va dirigit a la gent del Principat: la proposta de la Plataforma està adreçada als valencians, que és on hi ha un greu problema respecte al tema de la llengua, problema que és URGENT superar. I és un problema que no es pot superar, com dic, sense la unitat de tots els valencianistes, i després, un cop estiguem units el que cal és donar al valencià (català) el prestigi que no hi té. Este és el més greu problema que cal afrontar al PV, i a eixe fi va dirigida la proposta.    Entenc que alguns de vosaltres no ho entengueu, doncs al Principat no hi teniu els problemes que al PV tenen, però xé! cal un major esforç per a entendre que estes propostes són les úniques (o les més adients) per a resoldre d´un cop per totes, el famós temeta a este troçet del domini lingüístic. I si els, com deia Fuster, "catalans estrictes" no hi ajudeu, malament ho tenim. Recordeu, la llengua és de tots, com molts heu dit, i sense el PV no hi fareu res, i si el conflicte no s´hi resol, al PV, farà mal a tothom, no només ací. Au, moltes gràcies.

   • PauR, 1.645 15 940
    Quatre gats no són, ja que aquesta pàgina és pro-BLOC al 100% i aquest partit ha rebut el suport de 140.000 persones a les eleccions locals i de 114.000 a les valencianes.

    Encara lògicament els signants el manifets no parlen en nom de tots els votants del Bloc.

  • Pareix mentida que hi hagen tants extremistes , radicals i intransigents ! sou mès papistes que el Papa! i al País Valencià la castellanització i assimilació espanyola avançant cada dia mès i si els qui estem per salvar el nostre país - siguem catalanistes o valencianistes estrictes- no arrivem al dialeg i concens, el nostre idioma cada dia anirà -com està passant- perdent parlants i finalment acavarà per desapareixer com ho estan altres llengües . que importa el nom de la llengua , si l´important és asegurar la seua unitat i que el poble valencià arrive a estar orgullòs de parlar-la i compartir-la amb la resta de pobles germans de la nostra àrea lingüistica i cultural? si us plau desde el País Valencià us demanem comprensió i la vostra solidaritat .... ajudeu-nos a pacificar el País Valencià i fer que el poble valencià reconega que els ´´catalans`` i ´´ mallorquins`` tambè parlen valencià....

  • PERÓ PER QUÈ SOU TAN INTRANSIGENTS I ´´INTEGRISTES``? FA SEGLES QUE - PRIMER- A L´ANTIC REGNE DE VALÈNCIÀ I HUÍ AL PAÍS VALENCIÀ -LA LLENGUA QUE ENS DUGUÈREN ELS REPOBLADORS QUE VINGUÈREN DE CATALUNYA S´ANOMÈNA ´´VALENCIÀNA`` I VALENCIÀ -SENSE QUE AIXÓ VOLGUÈRA DIR QUE EREN DUES LLENGÜES DIFERENTS . NO PUC COMPENDRE COM HI HA GENT TAN RADICAL I CEGA - DAVANT LA CREIXENT ASSIMILACIÓ I PERDUA DE LA LLENGUA AL PAÍS VALENCIÀ , QUAN PER A PODER ARRÍVAR A SOLUCIONAR EL PROBLEMA QUE PATÍM AL PAÍS VALENCIÀ , ELS VALENCIANISTES ESTEM FENT TOT ESTE TREVALL . ÉS INJUST L ´ATAC QUE ESTEM REVENT I ELS INSULTS DE LA GENT MÈS INTRANSIGENT DEL NACIONALISME DE PP.CC , QUE NOSALTRES NO COMPARTIM , PERÓ RESPECTEM , PER QUÈ EL NOSTRE PROJECTE NACIONAL HUÍ ÉS EL PAÍS VALENCIÀ , SENSE QUE AIXÓ SIGNIFÍQUE QUE RENUNCIEM A QUE ALGÚN DIA - QUAN TINGAM FET EL NOSTRE PAÍS VALENCIÀ- SI EL POBLE VALENCIÀ VOLGUÈRA ,POGUÈREM FEDERAR-NOS AMB LA RESTA DE PAÏSOS GERMANS DE LA NOSTRA ÀREA LINGÜISTICA I CULTURAL.SI US PLAU DEIXEU DE LAPIDAR-NOS I INSULTAR-NOS , SOM PATRIÒTES VALENCIANS QUE VOLEM SALVAR EL NOSTRE PAÍS DE LA ASSIMILACIÓ ESPANYOLA I ATURAR LA CASTELLANITZACIÓ.

 • Sóc valencià i ciutadà dels PPCC. El meu poble, la meua cultura, el meu àmbit económic i tot està en aquesta terra.  M'informe per pàgines web en català com aquesta ja que la televisió que m'arriba no val res.  Sobre la llengua valenciana està clar l'orige(només cal vore els cognoms dels habitants del sud).  El que més mal em sap d'aquest conflicte entre denominacions és que amague la gran riquesa lingüística que hi ha als PPCC.  No ens enganyem, al País Valencià hi ha 4 gats que ens menguem la bola amb aquestes coses. La gent passa de tot. Jo tinc molts amics que no es planteguen mai temes com aquests...  Mireu fins a quin punt està la situació al sud. Pense que és millor un valencià del valencianisme.com que un altre que no sap ara mateix del que estem parlant  Salutacions a tots els valencians de la franja, illens de la catalunya nord, valencians de les illes, algueresos del país valencià i catalans de l'alguer.  QUÈ IMPORTA EL NOM???  • A vore blaveros, que xorrades dieu de país valencià lliure? el GAV per més que s'haja netejat la imatge, en la transició va arribar a treure pistoles a catalans, i fins i tot Jose Luis Roberto, avui president d'España 2000, va ficar bombes en trobades independentistes, pressumptament com a membre del GAV. Mai ha pagat per estos delictes.

   Jo sóc valencià, visc a València ciutat, i me cague molt en els subnormals del GAV i del BNV perquè heu acabat siguent la mateixa merda.

   I respecte a la xorrada que solteu de que històricament al català al País Valencià sempre se l'ha anomenat VALENCIÀ, es mentira: hi han textos CASTELLANS que parlen de "lengua valenciana" referint-se a "la lengua que se habla en el reino de valencia". Els textos escrits en català/valencià, com ho volgau anomenar, que es refereixen a "valencià" ho fan a la llengua parlada en la capital, igual que eixisteix el nom històric de "castellonenc" o "alcoià". ¿Per què no fiquem a l'estatut "alcoià" que es tan vàlid com "valencià"? ¿Per què la bandera de la ciutat de València, una bandera feta en el segle XIX a partir d'unes "declaracions" que va fer Pere II (un rei CATALÀ) en el seu dia (i no és una bandera històrica del s. XII com algun blavero ignorant diu)s'ha de impossar a la resta del País Valencià? Al poble de mon pare, en la comarca de La Safor, no ha existit mai la blavera i de fet no la treuen en les festes ni penja de l'ajuntament per això mateix.

   I altra cosa, molts dels vots que rep el BNV ho rep d'altres punts del País Valencià, on localment té un programa que parla de PP.CC. i la gent ho vota per això; no generalitzeu ara dient q tot el BNV està a favor del blaverisme com intenteu dir: els blaveros sou nomes 4 ninyatos mimats de la ciutat.

   Ninyatos, respecteu-nos al poble obrer, que som el 90% de l'estat espanyol, i deixeu d'enredar amb les vostres tonteries. Sempre vos han donat lo que heu volgut, però ja s'ha acabat la tonteria.

   • SOC UN NACIONALISTA VALENCIÀ HISTÒRIC I MILITANT DEL BLOC I ET DIRÈ QUE ERES UN GRAN MENTIDER , PER QUÈ EL BLOC NI ÉS ´´BLAVERO`` NI DE DRETES . TU SI QUE ERES UN RADICAL I ´´NINYATO``AMB GENT COM TU MAI PODREM CONSTRUÍR NACIONALMENT EL PAÍS VALENCIÀ I SALVAR-LO DE LA ASSIMILACIÓ ESPANYOLA. NO SOM - EL BLOC- NI BLAVEROS NI , PEPEROS NI ESPANYOLISTES , SOM NACIONALISTES VALENCIANS I TU PEL QUE ÉS VEU UN RADICAL QUE L´ÚNIC QUE SAP FER ÉS OFENDRE I INSULTAR . AMB GENT COM TU MAI ALLIVERÀREM EL NOSTRE PAÍS DE L´OPRESSIÓ ESPANYOLA. CAL UNIÓ , NO DESCALIFICACIONS I INSULTS COM ELS QUE ENS FAS! VIXCA EL PAÍS VALENCIÀ , VIXCA CATALUNYA I LES ILLES BALEARS !

   • niñato de merda! tu que saps del que estem lluïtant per salvar la nostra llengua ?

    • maleducat! aneu-vos a fer la mà radicals de merda! si el poble valencià no arriva a recuperar la consciència naciona VALENCIANA serà per culpa del vostre missatge suïcida i radical! vixca el País Valencià n! no al nacionalisme pancatalanista! els valencians som una nació no catalana!

 • A este fòrum han parlat valencians i catalans, i molts han caigut en les batalletes de sempre. Les coses no se solucionen ací, parlant entre quatre persones. Des del País valencià s'està treballant pel consens, per a donar llum a la manipulació política i la veritat és que senta malament que veient com esta plataforma vol aportar la seua visió del conflicte, per supost que no rebrà el suport dels catalans, ja que només saben dir que si són quatre gats, que si són blaveros, hem solidaritze amb el xic de dalt que diu "més treballar i menys parlar". Estic fart de diàleg que no va enlloc entre quatre gats, i més quan un manifest recolzat per gent de les universitats és llançat a terra per quatre superentesos del catalanisme. Jo només trec en clar una cosa, si tot el que fem els valencians pel consens és blaverisme, espanyolisme, feixisme, crec que haurem de plantejar-se si els valencians anem a rebre alguan vegada el famós "seny" català que sembla que està de vacances, o d'una vegada per tots la gent ens farà costat per a crear un clima digne d'un´País que intenta recuperar-se i només rep que males paraules i entrebancs de tot tipus. Demane ajuda, demane reflexió, està clar que la llengua és de tots, i este manifest n'és una forma més de vore-ho, però és seriós i està recolzat per gent que com a mínim es mereix un respecte. Si volem unitat hem de deixar les descalificacions i deixar de marejar. A vore si la gent a prenem a vore amb ulls crítics el nostre propi projecte per a poder detetcatr els possibles canvis, i acceptar que els demés a vegades poden fer ben fetes les coses..no cal reballar tot el que no siga fil pel randa el que jo pense, cal una miqueta de modèstia i de respecte, i així igual podem aclarir-se, perquè els caalans i valencians emblem burros, demostrem a espanya i a nosaltres mateixos que el seny/trellat ens unix, i no ens separa. Si voleu atacar-me a mi també avant però només vull opinar i demane perdó si he atacat o s'ha ofés algú amb les meus paraules, però és que veig que açò consistix en quan algú fa alguna cosa som nosaltres mateixos qui la destruïm...

  • Només volia explicar que no he volgut generalitzar amb allò de no rebre suport dels catalans, perquè per a mi és el mateix poble. No pense que els catalans no ens recolzen sinó més pormpte aquells que pensen que les coses són intocables. Com a valencià/català porpose que parem de autofagocitar-nos, catalunya és tant la meua terra com el País valencià però haurem de canminar tots junts, demane el suport per accions com ésta que crec jo té la intenció de crear unitat i germanor.

   • Una vegada i una altra amb la mateixa història. Jo sóc valencià i forme part d'aquest 95% de valencians que NO hem votat al Bloc.

    Ja està bé de parlar en nom dels valencians i ja està bé d'eludir el debat ideològic amb una suposada incomprensió dels catalans.

    Els que critiquem la blaverització del Bloc som bàsicament valencians, i en canvi hi ha catalans que l'aproven (CiU). Ja està bé de confondre al personal.

    • O siga tenim aquí un manifest per superar l'enfrontament i ens apareix un noi dient que noséqué de la blaverització del BLOC, flipo amb la gent, tu no ets valencià ets un friki, jo dono el meu suport al manifest, encara que crec que hi ha moltes coses per canviar pe`ro m'hi sembla un bon punt de partida.

    • València_Lliure 527 15
     Clar, ara resultarà que el 95% dels valencians no voten al BLOC per ser ''blavero'', el que hi ha que sentir, primer hem d'aguantar als espanyolistes i als blaveros, que ens han arribat a AGREDIR PERSONALMENT i després a esta gent que no sap més que críticar des de la seua càtedra de la marginalitat. Xafa el teu país una miqueta i parla amb la gent, i sobretot torna't a llegir la proposta de val.com, fas el mateix anàlisi demagògic que feia hui Las Provincias.     VISCA VALENCIANISME.COM

     VISCA LA TERRA

     • A veure si aprenem a llegir! On he dit jo que "el 95% dels valencians no voten al BLOC per ser ''blavero''? ´L'únic que diu una cosa similar és el vostre manifest, segons el qual el fet que BNV haja superat en vots a UV demostra que l'AVL és la mar de guai del Paraguai.

      El que jo he dit és que no podeu parlar en nom dels valencians quan no arribeu al 5% de vot vàlid. I per la mateixa raó, uns fracassats electorals no poden anar perdonant la vida i donant lliçons de quina és la estratègia correcta.      • Primer.- Eixe manifest és una declaració d'intencions per avançar i solucionar el conflicte. Ara que tu com vius a "los mundos de Yupi" igual dius que no existix tal conflicte.       Segon.- No representa a cap partit, perquè és una plataforma virtual valencianista integrada per gent de moltes afinitats polítiques.       Tercer.- Donar suport a l'AVL no és dir que és el millor del món, simplement és anar a poc a poc llevant problemes i treballar mirant la llengua que és de tots.       Finalment.- No representa a cap 5% ni 95%, si només saps parlar de política clavat a un fòrum de política. Açò es fa per la nostra llengua. Gent com tu fa que el conflicte mai acabe. Posa una mqiueta de la teua part i mira-ho des del punt de vista positiu, si li ho trobes.       Açò és un pas endavant més, que es pot acceptar o no, res més. Es fa amb tota la bona intenció del món, i amb ganes de posar cada u el que tinga al seu abast per terminar amb el conflicte que ja va sent hora. I per supost no parla en nom de ningú, al revés que el xic este que diu ser del 95% que no vota el BNV, enhorabona xaval¡¡¡ Vols un premi??

 • M´AGRADARIA SABER VOSALTRES QUE SOU CATALANS ALLÒ QUE CANVIARIEU DEL MANIFEST I A MÉS COM ES PODRIA SOLUCIONAR PROBLEMES QUE PROVOQUEN QUE LA LLENGUA DE LA GENERALITAT VALENCIANA NO SIGA RECONEGUDA PEL POBLE, A SOLES PELS ESTUDIANTS DE FILOLOGIA CATALANA DE LES UNIVERSITATS VALENCIANES (bé i altres pancatalanistes per erc o el que siga). A MI LA IDEA DEL MANIFEST EM PAREIX MOLT BÉ PERQUÈ ACABARIA AMB EL PROBLEMA DE LA SUBORDINACIÓ QUE PATEIX LA COMUNITAT VALENCIANA (no pas País Valencià que digueu vosaltres).  UN DELS PROBLEMES DE LA NACIÓ VALENCIANA ÉS QUE EL NOSTRE PARLAR NO ÉS RECONEGUT PER CAP NORMATIVA ACTUAL NI L´IEC NI LA AVL. PER EXEMPLE, "AMB", "AQUEST", "DONCS",

  "ALESHORES" .........................................................

  VALENCIANS I CATALANS S´HAURIEN DE FICAR D´ACORD EN FER UNA LLENGUA PER AL POBLE I NO A SOLES PER A CATALANS I PER A CULTS VALENCIANS, PERQUÈ EL POBLE VALENCIÀ EXISTEIX. LA MEVA OPINIÓ ÉS QUE LA CASTELLANITZACIÓ DEL POBLE VALENCIÀ ÉS DEGUT A LA NO IDENTIFICACIÓ AMB LA LLENGUA NORMATIVITZADA. EL PRONOM "LO" QUE NO SIGA NORMATIU EM PAREIX UNA BARBARITAT QUE PER EXEMPLE SINÓ COMENÇA A DONAR-SE COM A VÀLID NO SOLUCIONARÀ EL PROBLEMA. LA CASTELLANITZACIÓ ES SOLUCIONA AMB EDUCACIÓ, PERÒ NO AMB PANCATALANISME. CATALUNYA HA DE RECONÉIXER LA NACIÓ VALENCIANA QUE EXISTEIX DES DEL SEGLE XIII I NO OBLIDEM EL SEGLE D´OR, EXCLUSIVAMENT VALENCIÀ, PERQUÈ CATALUNYA ESTAVA EN CRISI.

  CREC QUE EL TERME LLENGUA VALENCIANÁ HA DE SER LA LLENGUA DELS VALENCIANS ENCARA QUE VOSALTRES PENSEU QUE ÉS CATALÀ, PERQUÈ LLENGUA VALENCIANA ÉS ES COM ES DENOMINA A LA NOSTRA LLENGUA DES DEL SEGLE XV. PER A ACABAR SI L´iec I LA AVL NO RECONEIXEN EL SEGÜENT ESTEM EN PROBLEMES QUE NO ES SOLUCIONARAN I QUE SERVIRAN PER A CASTELLANITZAR I PER A FER PROPAGANDA POLÍTICA TANT PER A CATALANS COM PER A VALENCIANS I ESPANYOLISTES:

  VALENCIÀ:  M´agradaria saber vosatres que sou catalans lo que canviarieu del manifest i a més com es podria solucionar problemes que provoquen que la llengua de la Generalitat Valenciana no siga reconeguda pel poble a soles pels estudiants de filologia catalana de les universitats valencianes (bé i atres pancatalanistes com els de erc o lo que siga). A mi la idea del manifest me pareix molt bé perquè acabaria en el problema de la subordinació que patix la Comunitat Valenciana (no País Valencià com digueu vosatres).  Un dels problemes de la Nació Valenciana és que el nostre parlar no és reconegut per cap normativa actual ni l´IEC ni l´AVL. Per eixemple, "amb", "aquest", "doncs","aleshores"..............

  Valencians i catalans s´haurien de ficar d´acord en fer una llengua per al poble i no a soles per a catalans i per a cults valencians, perquè el poble valencià existix. La meua opinió és que la castellanització del poble valencià es degut a la no identificació en la llengua normativitzada. El pronom "lo" que no siga reconegut me pareix una barbaritat que per eixemple sinó comença a donar-se com a vàlid no solucionarà el problema. La castellanització es soluciona en educació, però no en pancatalanisme. Catalunya ha de reconèixer la Nació Valenciana que existix des del segle XIII, i no oblidem el segle d´Or, exclusivament valencià, perquè Catalunya estava en crisi. Crec que el terme llengua valenciana ha de ser la llengua dels valencians, encara que vosatres penseu que és català, perquè llengua valenciana és com es denomina a la nostra llengua des del segle XV.  Com podeu vore no hi ha moltes diferències però és com parlem i no com voleu que parlem, tant l´IEC com l´AVL ho han de reconèixer perquè som valencians i parlem valencià. Les imposicions es fan en dictadures no en democracies com la nostra. Diàleg entre valencianistes i catalanistes potser una solució. Ficar-se d´acord perquè el passat nos va unir un rei comú, una corona comuna i els arrels estan ahí, però utilitzar això per a projectes polítics de subordinació és el que no es pot permitir, almenys pels valencians que estimem la Nació Valenciana.  Moltes gràcies i espere les vostres opinions.

  Ismael, valencià.

  • València_Lliure 527 15
   Mira, este xic tot i que sembla no pertany a Valencianisme.com [pel que hi diu] almenys veu amb bons ulls la seua proposta, una mostra de que el secessionisme te cura i sería una irresponsabilitat que els valencianis, i també els catalans, no feren allò possible per cercar-la.

   • València_Lliure 527 15
    Acabe de vore que JOAN SOLÀ, membre del Institut d'Estudis Catalans i un dels millors filòlegs que treballen a la Universitat de Barcelona s'ha adherit al manifest. També ell és secssionista?

    • Aquesta és la lamentable situació que està creant valencinisme.com, vé un blavero i es riu en la vostra cara, i vosaltres la mar de contents.

     • El que és molt lamentable , és el veure que hihagen persones tant intransigents , puritànes i integristes com tu . Peró és que no veus que el nostre País Valencià s´està castellanitzant a marxes forçàdes i que si el Valencià continua sent un problema que provoque enfrontaments entre valencians aixó serà el que finalment farà que els valencians- que estan molt espanyolitzats- acaven per avandonar la llengua? El poble Valencià no acepta el nom de Català per a la denominació de la nostra llengua , peró si l´anomènarem Catalano-Valenciana , possiblement sería molt mès facil que ho aceptàra i el comflicte lingüistic Valencià podría ser solucionat, per què hem de ser tan puristes i intransigents si l´important és la unitat de la nostra llengua i que els Valencians no acaven per avandonar-la?

 • El pancatalanisme també es pot solucionar. Els malalts no són a soles els valencianistes. Totsdos som dues cares d´una mateixa moneda.

  • que hi diu la EIR de tot això¿?

   si el present és lluita, el futur és nostre

   • Soc del sud més sud, on el català està cada dia més arraconat pel colonianisme castellà. A la gent d'aquí ens importa una merda el problemes emocionals dels blaveros de la ciutat de València, siguin d'UV o del Bloc. A la gent d'aquí no els espanta que la seva llengua es denomini acadèmicament català. Per a nosaltress és un orgull sentir-se conectats al nord (que bastantes conexions lingüísitiques tenim) que no pas fer-ho a una ciutat acastellanada, coenta i capficada sempre en l'imaginari faller.

    I a tot això, nosaltres els catalans dividits, apelant a una història plena d'ineptes com Jaume I o Sant Vicent Ferrer i els castellans, àlies els espanyols, que seràn el que seràn, però ahí els teniu: ufans, plens, forts...i així van fent...    • valencianisme.com és una plataforma de gent diversa que comparix la seua preocupació pel País valencià, a més a més és la promotora del Diari parlem del que s'han reproduït ací moltes notícies al voltant de la llengua o del Plà híric i s'ha destacat per ser un diari valencià, progressista i plural. A alguns valencians que sempre ens hem mostrat partidaris de reforçar els lligams amb Catalunya i ses illes ens ho poseu díficil els que critique actituds tan constructives com els de valencianisme.com     Si no voleu saber res delñs valencians digueu-ho clar però no ens merejeu per que el que esta gent és mereix tot el respecte dels nacionalistes del país valencià i també de molts nacionalistes catalans que per fí tenne un interlocutor més aproximat a la realitat social valenciana.

     Ahir per primera vegada eixien a TV i espere que no siga la darrera i que els catalans pugueu conéixer millor el que passa al País Valencià per que de vegades les fonts d¡informació que teniu semblen viure a un altre país que no és el que gaudim o patim els nacionalistes valencians.

     • PROFESSORS UNIVERSITARIS

      -Abelard Saragossà ( UV, Facultat de Filologia)

      -Gil-Manuel Hernàndez i Martí ( UV, Facultat de CCSS)

      -Vicent J. Escartí ( UV, Facultat de Filologia)

      -Joan Solà (Professor de lingüística catalana a la UB)

      -Rafael Castelló i Cogollos (Facultat de CCSS, U.V.)

      -Manuel Sifre (Facultat de Filologia, U. Jaume I)

      -M. Antònia Cano (Professora Fil. Catalana U. d'Alacant)

      -Ernest Vidal i Gil (U.V., Facultat de Dret)

      -Vicent Lluís Salavert ( Professor, UV)

      -M. Àngels Diéguez Seguí (Dep. Fil. Cat. UA)

      -August Monzón ( UV, Facultat de Dret)

      -Josep Pitarch ( UV, Dep. de Filologia)

      -Vicent Giner (Professor d'Estadística, UPV)

      -Carsten Sinner (Lingüista, Universitat Humboldt, Berlin)

      -Emília Bea (Facultat de Dret, U.V.)

      -Glòria Bordons (Universitat de Barcelona)

      -Joaquim E. Lopez Camps (Historiador, UV)

      -Alexandre Crespo (PDI, Facultat d'Història, UV)

      -Joan Vicent Cuenca (professor EPSG)

      -David Cuesta (Professor UPV)

      -Elies Seguí (Professor Dep. Econ, UPV)

      -Albert Viciano (professor UCAM)

      -Eduard Selma i Bargalló (Professor URV)

      -Josep Àngel Mas (Professor UPV-EPSG)

      -Manuela Alonso Salt (Professora UJI, Dep. Educació)

      -Ignasi Navarro i Ferrando (Docent i investigador- UJI)

      -Josep Vicent Saragossà i Saragossà ( UV, Facultat de CCSS)

      -Ferran de Rojas i Martínez-Parets (Professor de Dret, UMH)

      -Sebastià Giralt (UAB)

      -Josep Alandete Mayor (Catedràtic de valencià IES, Professor UPV-EPSA)

      -Ferran Suay ( UV, Psicologia)

      --------------------------------------------------------------------------------      ESCRIPTORS, PROFESSORS I PROFESSIONALS DE LA LLENGUA      -Josep Piera (poeta i narrador)

      -Víctor Gómez Labrado (escriptor)

      -Ignasi Mora (escriptor i exdirector de Gandia Televisió)

      -Jordi Manent (Membre de la Junta d'Òmnium Cultural i Plat. per la llengua)

      -Agustí Peiró (assessor lingüístic de Nou Dise i editorial Brosquil)

      -Antoni Munné-Jordà (escriptor i corrector)

      -Miquel Boronat (transcriptor corrector de les Corts Valencianes)

      -Manuel Molins Casaña (Dramaturg i professor)

      -Nathalie Torres (Assessora lingüística, Presidenta de l'ACV Tirant lo Blanc)

      -Eugeni S. Reig (autor de ''Valencià en perill d'extinció'')

      -Josep Lluís Gimenez (Gerent Gandia TV)

      -Elisenda Marsal i Carbonell (Redacció Serra d'Or)

      -Susanna Pardines (assessora lingüística )

      -Josep Francesc Molés (traductor jurídic)

      -Jordi Davó (Tècnic lingüístic , Universitat d'Alacant)

      -Josep Forcadell (Tècnic lingüístic, Universitat d'Alacant)

      -Jesús-Arnau Ruiz i Garrigues (Llicenciat en Filologia)

      -Lídia R. Alberich (Normalització lingüística)

      -Jaume Flor i Moreno (Lector de català a la Sorbonne, París)

      -Lluís Fornés (professor de valencià)

      -Joaquim Galarza (professor de valencià)

      -Josep Saborit (professor d'anglés de Vila-real)

      -Ferran Alemany i Giner, (Professor d'ESO, Catalunya)

      -Salvador Josep Ribera Requena (Professor de valencià)

      -Marta Fonollosa Penalva (Mestra)

      -Mònica Batet (filòloga)

      -Marta Bonell (correctora)

      -Jordi Borràs (Professor i corrector)

      -Dolors Castellví (professora)

      -Francesc M. Vila (professor, IES Benimàmet)

      -Odile Arqué, (traductora)

      -Rosa Malonda (professora)

      -Joan Jordà (mestre)

      -Manel Josep Traver Ribes (ensenyant)

      -David Marí (llicenciat en filologia)

      -Emili Selfa (Professor IES Tirant lo Blanc ,Gandia)

      -Jaume Albero (traductor)

      -Pere Casanellas (professor de català)

      -Eva Mestre (traductora)

      -Marisol Solano (tècnica Normalització lingüística)

      -Tere Garcia Mena (professora)

      -Paco Montesinos (professor)

      -Queti Vinyals (tècnica de normalització lingüística)

      -Isabel Julià (tècnica de normalització lingüística)

      -Gemma Garcia (tècnica de normalització lingüística)

      -Maria Farré Calderó (mestra)

      -Miquel Sanz (llicenciat en filologia)

      -Joan Antoni Millón (Professor)

      -Montserrat lluch (filòloga)

      -Pilar López Serra (mestra de català)

      -Maria Llorens Server (Professora de valencià)

      -Joan Maria Furió Vayà (Corrector)

      -Joan Mascarell (professor de català)

      -Joan Ivars Cervera (Professor de l'IES "Historiador Chabàs" )

      -Gustau Erill i Pinyot (Professor d'Institut)

      -Josep Lluis Mira i Conca (Professor E. Mitjà)

      -Josep Lluís Marín i Garcia (Assessor lingüístic)

      -Joan Bramona Llonch (mestre)

      -Josep Ramon Guimerà Geira (professor d'idiomes)

      -Josep Vicent Penadés i Aliaga (Per. Inv. Formació- UPF)

      -Jordina Puñet Quintana (Assessora lingüística)

      -Mila Domenech Serena (professora de valencià)

      -Gabriel Gilabert Marqués (Professor de secundària)

      -Eusebi Molina Molina (professor ies de valencià)

      -Rafel Carbonell i Armero (professor de valencià, ESO-BATX)

      -Jordi Doménech (corrector)

      -Josep M. Chordà (UJI)

      -Juli Jordà Mulet (Llicenciat en Filologia)

      -Ester Borrisser i Costa (filòloga)      --------------------------------------------------------------------------------      ALTRES PROFESSIONALS I ESTUDIANTS

      -Sergi Núñez i Alberola (Estudiant universitari)

      -Albert Monton Sánchez (Documentalista)

      -Ferran Seguí i Sanmateu, (Gestor d'Impostos)

      -David Molió Benavent (Tècnic d'Imatge i só)

      -Tomàs Ferrandis Moscardó (Enginyer tècnic informàtic)

      -Vicent Forment i Legua (Diplomt en RR.LL)

      -Felip Gumbau i Morera (Estudiant de Fil. Catalana)

      -Tomàs Llopis Boluda (Gerent)

      -Víctor Estruch Vivens (Enginyer tècnic Industrial)

      -Pere Fuset i Tortosa (estudiant de Sociologia, UVEG)

      -Joana Serrat Juvanteny (mestra)

      -Sebastià Batlle Ventura (Enginyer tècnic)

      -Josep Martinez i Alfaro (Webmaster de Saforweb.com)

      -Josep Medina (administratiu)

      -Rafel Hidalgo (Estudiant de Filologia)

      -Miquel Nacher (estudiant)

      -Diana Benlliure (estudiant de filologia catalana)

      -Victor Estruch (Enginyer tècnic industrial)

      -Enric Gil i Gonzalez (Llicenciat en Humanitats)

      -Frederic Borja i Aguila (estudiant)

      -Albert Zaragoza i Gas (estudiant)

      -Joan Carles Martinis Mafé (estudiant)

      -Palmira Gonzalez Sirvent (estudiant)

      -Ricard Ramón Camps (Becari xarxa museus)

      -Fernando Tomàs

      -Dídac Campamà Sanchez (estudiant)

      -Manuel Boix i Chornet (investigador)

      -Pablo Ruiz Martí (Psiquiatre)

      -Jaume Ortolà i Font

      -Josep Valldeperas i Conesa (serveis informàtics)

      -Enric Cirici (empresari)

      -Jordi Silvestre Ronda (estudiant)

      -Oscar Ballester (bancari)

      -Quim Perelló (informàtic)

      -Antoni Matas (economista)

      -Ernest Martí Perucho (Estudiant de filologia)

      -Leonor Ràfols (administrativa)

      -Pasqual Miquel (prejubilat)

      -Salvador García (pintor)

      -Andreu Franco Bonet (psiquiatra)

      -Francesc-Xavier Oliva i Castro (Estudiant de Biologia)

      -Sergio Soler i Donat (estudiant)

      -Aloma Albero (estudiant)

      -Enric Albero (estudiant)

      -Serafí Núñez (modelista industrial)

      -Teresa Sampedro

      -Vicent Garcia Mena (llaurador)

      -Emili Rico (assessor)

      -Francesc Manuel Rocafull (llicenciat en història)

      -Guadalupe Castañ (estudint)

      -Josep Ramon Femenias

      -Mar Carlos Alberola (investigadora)

      -Ingrid Fochs (estudiant)

      -Jordi Sanchez (estudiant)

      -Blai Garcia (camioner)

      -Carlos Montesinos (delineant)

      -Auxi Carlos Alberola (estudiant)

      -Jesús Bibià (jubilat)

      -Lluís Amat (creatiu publicitari)

      -Ramon Alemany (gestió pública)

      -Ferran Martinez (estudiant)

      -Manel Pasamontes Alberola (estudiant)

      -Lluís Messeguer (autònom)

      -Josep Navarro (opositor)

      -Ferran Nogueroles (Enginyer informàtic)

      -Pep Fenollar (Enginyer de monts)

      -Carles Sala (estudiant)

      -Manuel J. Matínez (empresari)

      -Josep Roselló Ivars (estudiant)

      -Albert Sebastià Isach (estudiant)

      -Maria Dolors Isach (funcionària)

      -Dolors Gimeno (estudiant)

      -Josep LL. Melero i Marti (Consultor d'Estratégia)

      -Lluís M. Campos Sanchis (Assessor municipal)

      -Gonçal Grau (estudiant)

      -Jaume Martínez (jubilat)

      -Miquel Boix (estudiant)

      -Tonica Fos Roselló (jubilada)

      -Manuel Pasamontes Almarcha (electricista)

      -Antònia Alberola Fos (mestressa de casa)

      -Irene Pasamontes Alberola (estudiant de Magisteri)

      -Josepa Maria Alberola Fos (mestresa de casa)

      -Arantxa Núñez Alberola (estudiant)

      -Jose Rafael Olcina (enginyer tècnic industrial)

      -Helena Malonda (estudiant)

      -Rafa Sancho Ricart (administratiu)

      -Jorge Peño (estudiant)

      -Joan Josep Morant Morant (delineant)

      -Ignaci Bellido (Doctorat d'Història Contemporànea)

      -Antoni Josep Ferrero i Balaguer (Consultor d'Empreses)

      -Josep Lluís Olmo Morales (funcionari)

      -Pau Alvarez Lopez (estudiant)

      -Jordi Antolí Jover (estudiant)

      -Amparo Cogollos (estudiant de filologia)

      -Pasqual Muñoz Cantero (estudiant)

      -Josep F. Zaragozà Alba (sindicalista)

      -Maria Empar Ferrer Gomar (Mestressa de casa)

      -Santiago Rosado Arquin (freelance)

      -Alfred Giner (advocat)

      -Ferran Tortajada i Balada (Estudiant d'Enginyeria Agronòmica)

      -Eduard Fabra Roca (Sociòleg)

      -Oscar Benito (Funció pública)

      -Josep Peiró Aparisi (Empleat del comerç)

      -Enric Aguilar (estudiant)

      -Javier López Díez (estudiant)

      -Miguel Angel Garcia Vaquero (llicenciat en Història)

      -Xavier Cuquerella García (estudiant)

      -Enric Carbonell i Ros (funcionari i regidor de Rafelbunyol)

      -Josep Royo Calvo (Tècnic de protecció civil i emergències)

      -Sergi Andreu Ferrer Mafé (estudiant)

      -Dídac Sanchis i Soriano (estudiant UJI)

      -Emili Gómez i Mondragón (farmacèutic)

      -Sergi Peris (Enginyer de telecomunicacions)

      -Pau Mariné Mercader (delineant industrial)

      -Ignaçi Catalan (metge)

      -Jaume Bronchud (periodista)

      -Jesús Targa

      -Miquel Angel Agut Fuster (metge)

      -Francesc Felipe (Realitzador/Guionista)

      -Vicent Chiralt Lloris (empresari)

      -Natxo Ruiz Dominguis (director Casa de Joventut)

      -Vicent Altava i Ortiz (estudiant)

      -Marc Gomar i Calatayud (periodista)

      -Víctor Martínez Puchol (estudiant)

      -Pere Rostoll i Fernández (periodista)

      -Núria Gadea i Alós (biòloga)

      -Josep Farreny Gil (comercial)

      -Oriol Andrés

      -Neus Ballbé i Sans (Tècnica Logística Familiar)

      -Ramon Serra i Reig (periodista, Amics de la llengua catalana)

      -Pere Palés i García (gerent comercial)

      -Francesc Baró (estudiant universitari)

      -Carles Bartual Martín (estudiant)

      -Vicente Tormo Torres (Administratiu)

      -Antoni Marín i Segòvia (Cercle Obert de Benicalap)

      -Anna Carabús i Flores (estudiant d'enginyeria agrònoma)

      -Antoni Cerdà Font (funcionari)

      -Robert Bach (estudiant)

      -Oriol Vidal i Fàbrega (estudiant de doctorat UAB)

      -Òscar Rivas

      -Carles López Cerezuela (Empleat de banca)

      -Sònia Sellés i Soler (estudiant)

      -Gerard Pardo (estudiant)

      -Antoni Medall i Vives (Audiovisuals UV)

      -Sergi Navarro March (estudiant)

      -Imma Fuentes Gil (Estudiant)

      -Joan-Alfred Martínez i Seguí (estudiant)

      -David Gimeno i Ayuso (Programador informàtica)

      -Ramon Sanchis i Montesinos (treballador empresa pública)

      -Miguel Vañó (religiós)

      -Artur Vélez (Estudiant)

      -Alexandre Ruiz i Gadea (periodista)

      ALGU PENSA QUE ES CREIBLE PENSAR QUE TOTA ESTA GENT SON/SOM BLAVEROS I ESTUPITS      • Quan deia del sud, volia dir del sud. Soc de Crevillent, País Valencià, català per tant; i només us dic que esteu montant una altra de les barraquetes que cada cert temps monteu els de la ciutat de les flors i els influits pel seu radi. Aquí en la puta frontera, que mai us recordeu d'ella, vivim angoixats pels castellans i els acastellanats.

       Pensem que la solució es deixar-se de divisions. Cap una nació nova, prou d'història mediocre per a justificar cantons. Ens convé aplegar-nos i crec que no hi ha més nom ni més nació que Catalunya. Mireu els castellans com s'apleguen amb Lleó, amb la Manxa, amb qui siga, i a la fi fan el que volen de tots nosaltres (valencians principalment), ara dividits per estúpides fronteretes, que si ara un accent, ara una forma genuina... Que voleu una nova Bòsnia-Herzegovina, plena de carrerons lingüístics i nacionals?

       Que era Itàlia abans de Garibaldi? o Irlanda abans de Varela...o Alemanya. Aneu errats. Visca La Terra i fora els porigosos !

       • L'ànima valenciana mai no ha estat en perill per Catalunya. Si en canvi per Castella. Com a valencià (de Biar) prefereix "sacrificar" unes formes lingüístiques que perdre la pàtria i la llibertat. A la fi batallar pels particularismes, per molt bon intencionats que siguen, beneficien només a l'enemic, i no ens confonguem, l'enemic és Castella-Espanya. Pense que les disputes filològiques cal deixar-les per a quan tinguem la independència. Aleshores podrem perdre el temps en pluralitats i disquissicions regionals. Ah! signaria si la ciutat de València optara per a ésser capital de Catalunya. Treballeu per això i deixeu-vos de romanços. El valencianisme polític és indefectiblement catalanista perquè catalans al País Valencià som els valencians que tenim vocació de ser-ho. Vos perden les falles i la paella de l'Horta, el País Valencià en general no te els complexes que teniu els valencianets hortals.

        Ja sabeu, allò preocupant és que Espanya sempre guanya

        • Els teus intents sacrificadors donen resposta al pancatalanisme que hi ha a València. És vergonyós. València no ha de perdre la seua llengua ni pel català ni pel castellà. Si els valencians mirarem per lo nostre no estariem en esta situació, haurem d´esperar a atres generacions per a que els immigrants de zones espanyoles i d´atres territoris es valencianicen. Però intentar acabar amb el valencià demostra el que pot ser un català i un espanyol.         València també té drets lingüístics com Catalunya i la resta d´Espnya ja hi ha prou de les manipulacions catalanes i espnyoles.

         • De veritat creus que el català estandard s'engolirà les formes valencianes? Quines formes son eixes? les vostres de l'Horta que voleu imposar a tot el País? Al meu poble ens fot tant o més, que vosaltres valencianets de la capital o de l'horta, ens imposeu l'apitxat, que prohibiu el venir, tenir, vermell, avi, àvia, entregue...que ens obligueu a pronuncicar les "r" finals, a dir "peixca" (nosaltres dien caixco, moixca, moixquit, vols normativitzar-ho?) . Vosaltres també voleu uniformitzar-nos. Després els dels pobles grans, gent coenta i renegada, com Alacant volen que parlem només castellà, En fí, saps de sobra que el perill no és el nom de la llengua, que al cap i a la fi contempla una pila de modalitats de tots els racons. Catalunya no parla tota igual ni cap país del món. El català és el nom acadèmic d'una llengua riquissima en varietat. El que em sobta es que des del Cap i Casal mai no us fiqueu amb els espanyolats? Mai els veieu com un perill. Ells son els veritables col·laboracionistes, els "pan", els que ens volen dividir, inclús entre valencians, reforçant les velles províncies. El valencià, com tu li dius, morirà, però no morirà per la TV3 o l'IEC, sinò per l'escola acastellanada, pels mèdia de Madrid, per les onades massives d'emigrants sudamericans, pels turistes espanyols i sobretot per la defeccció dels seus indígenes, cagarris davant la lliberbat.

          • Pareix mentida que em digues de l´horta o de la capital. El valencià és una realitat i està clar que no és igual en tot el territori. No t´estic diguent que tu acceptes l´apitxat sino que l´apitxat estiga acceptat per tot el món. A més, has llegit que jo haja dit que els espanyols no són un perill per al valencià. No t´inventes coses. Són un perill com el català ho és. No dic el contrari.           L´AVL hauria de fer un estàndard que respetara les varietats valencianes de tot el País Valencià, i si tu dius avi tan estàndard és com iaio que dic jo. La llengua estàndard és la llengua viva i tota varietat ha de ser respectada per a no tindre problemes.

      • Com va la llista? No s'anima ningú més?

       • vullga o no vullga, que sí que vullc, soc valencià.        Ja se sap... "català, si no te la feta te la farà". Refrany popular.        Hi han valencians que diuen que se senten catalans... jo soc valencià i me sent nordvietnamita. Sona ridícul, ¿veritat? Un gat no sap lladrar, per molt gos que se senta.

        • Quiera o no quiera, que si quiero, soy alicantino.

         Ya se sabe..."antes marrano que valenciano". Refrán popular.

         Hay alicantinos que dicen que se sienten valencianos...yo soy alicantino y me siento norvietnamita. Suena ridículo ¿verdad? Un gato no sabe ladrar, por muy perro que se sienta

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.495 missatges
 • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat