Notícia

Can Vies: cau un edifici històric de lluites socials

Repassem en deu punts la història de Can Vies després que els Mossos d'Esquadra el desallotgessin i que l'Ajuntament l'hagi començat a enderrocar

Ahir un important dispositiu policial va desallotjar Can Vies, el centre social autogestionat que des de fa 17 anys ocupa un edifici de prop de la parada de Mercat Nou de la línia 1 del metro. L'edifici, ara propietat de Transports Metropolitans de Barcelona serà enderrocat, segons ha fet públic l'ens, perquè es tracta "d'una edificació en mal estat", segons han justificat. Cau així un edific que acumula 135 anys d'història als seus fonaments i que ha albergat diverses lluites socials.

Coneixeu la seva història en 10 punts:

1. 1879 Es construeix l'edifici, actualment conegut com Can Vies, com a magatzem per al material usat per la construcció de la línia del metro. Ben aviat, es converteix en la seu social i sindical dels treballadors del metro.

2. Durant la guerra civil, l'edifici és col·lectivitat per la CNT.

3. A l'arribada del Franquisme, l'edifici passarà a la secció sindical del metro del Sindicat Vertical, el qual hi afegí una capella amb la verge de Montserrat com a centre d'adoració. Durant aquest període, també fou seu social del Círculo Social Metropolitano, que creat l'any 1943, va promoure activitats esportives, artístiques i d'oci entre els associats. També fou la seu inicial de les Escoles Comercials Montserrat, creades per a fills d'empleats del metro.

4. Des de la Transició, l'edifici fou seu sindical dels treballadors del metro fins a mitjans del noranta. Alguns anys abans, just quan els treballadors mantenien un conflicte laboral amb TMB, l'empresa propietària de l'edifici, hi va haver alguns atacs incendiaris d'estranya procedència.

5. L'any 1997, després d'una marxa pel barri de Sants reclamant més espai socials, s'ocupa l'edifici. Transports Metropolitans de Barcelona denúncia aquesta ocupació, però el jutge arxiva la demanda un any més tard.

6. Aprofitant l'arribada de l'AVE a Barcelona, l'Ajuntament aprova el 'Pla de reordenació urbanística', en el qual es contempla la revalorització d'espais i edificis de la zona, entre els quals l'edifici que ocupa Can Vies, per a convertir-los en habitatges privats. Entre 2006 i 2008, el centre social s'enfronta a una demanda de desnonament per precari interposada de nou per TMB. Can Vies assegura que TMB va fer una cessió de l'edifici a la CNT l'any 1984 i que és el sindicat que fa servir el local. Després de l'escissió de la CNT, la CGT obre el local a diverses entitats. La jutgessa els dóna la raó i considera que TMB s'ha de dirigir a la CNT/CGT si vol recuperar el local.

7. Can Vies s'ha convertit ja en seu social de molts col·lectius, entre els quals: La Burxa, Construint, Assemblea de Joves de Sants, Negres Tempestes, BarriSants.org, Agon, Col·lectiu de Cinema, Víctimes del Civisme i la Colla Bastonera de Sants, entre altres.  A l'edifici també s'hi fan festes, tallers de teatre, xerrades, taules rodones, debats, representacions teatrals i musicals, presentacions de llibres, passis de pel·lícules o documentals, dinars populars i altres activitats.

8. L'any 2011, TMB presenta una nova demanda per foragitar els col·lectius de l'edifici. Can Vies guanya la demanda, però TMB no es dóna per vençuda i comença un llarg procés de recórrer la sentència.

9. Durant el mes de gener de 2014, el Tribunal Suprem comunica la denegació del recurs de cassació per unificació presentat per CSA Can Vies. La via judicial queda totalment esgotada. La decisió sobre què fer amb l'edifici queda en mans de la propietat legal, TMB, del qual és màxim accionista l'Ajuntament de Barcelona. TMB demana que es faci efectiva la sentència i el 19 de març de 2014 el jutjat de primera instància emet una ordre de desallotjament contra Can Vies. Les entitats es tornen a mobilitzar. El desallotjament hauria de fer-se efectiu durant el mes d'abril.

10. 26 de maig. Finalment els Mossos d'Esquadra es personifiquen a l'edifici i el desallotgen. Més de 4.000 persones s'acosten a l'edifici en mostra de solidaritat i reinvidiquen l'aturada del desallotjament. Els Mossos aconsegueixen treure els ocupants però la nit acaba amb incidents.  Comencen els enderrocs.

Foto: @JavierHuertaF

Opina

Configuració
 • oprimit 19.118 15 81 👍 9.422
  Estaria bé que llegíssiu els textos abans de publicar-los, que no ho feu vosaltres no vol dir que els usuaris no ho fem.

  1. l'edifici fou el seu sindicals per als treballadors
  2. propietària de l'edifici, hi ha haver alguns atacs
  3. L'any 2011, TMB presenta una nova demanda per foragitar els col·lectius de l'edifici. La demana es guanya, però TMB no es dóna per vençuda i comença un llarg procés de recórrer la sentència. (en tot cas la perden)
  4. per unificació persentat per CSA Can Vies
  5. aconsegueixen treure el ocupants

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.240.818 missatges
 • 219.115 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat