Notícia

El català és una de les 10 llengues més actives del món a Internet

Ho constata Google que destaca l'alta presència del català en relació al nombre de parlants que té

amena_31
amena_31

El català a la xarxa gaudeix de bona salut, es manté actiu i no para de crèixer. Segons Google, és una de les 10 llengues més actives del món a Internet i el seu ús ja supera el 62%, segons el Baròmetre de l'Ús del Català a Internet de Webmasters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics. A més, aquest cap de setmana es celebra la I Nit de la Llengua al Món Digital, dedicada al català a la Viquipèdia.El català es troba ja entre les 10 llengües més actives del món. Així ho han assegurat els representants de l'empresa Google en una ponència realitzada en el segon congrés Convit, celebrat a Reus i que tracta sobre empresa, llengua i immigració. Els delegats de l'empresa americana han remarcat l'alt nivell de presència del català en relació al seu nombre de parlants, 10 milions de persones.

 

Segons que explica Josep M. Canyelles al seu blog Responsabilitat Global, "la posició està dins un rang perquè és variable en el temps però no cal dir que és un nivell de presència enorme en relació amb el nombre de 10 milions de parlants. Cal dir que Google diferencia en aquest rànquing entre les llengües que tenen una activitat més enllà de les seves fronteres territorials i aquelles que solament tenen activitat localitzada dins el seu àmbit territorial. En aquest sentit, el català forma part del rànquing de les llengües internacionals".

 

L'activitat del català a la xarxa també l'ha constatat l'últim Baròmetre de l'Ús del Català a Internet de Webmasters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics (Wiccac). Segons les dades que ha fet públiques el percentatge global de l'ús del català és del 62,45%, un 0,16 percentual superior al del mes anterior, que era d'un 62,29%. L'anàlisi, però, també evidencia que 11 dels 35 sectors estudiats tenen un percentatge de l'ús del català inferior al 50%, que 7 tenen un percentatge del 30 al 50% i que 4 inferior al 30%.

 

El continguts en català també augmenten. La Borsa de València, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació i Marina Port són algunes de les últimes pàgines web a incorporar el català. Per un altre costat, Softcatalà va presentar una nova versió de la seva memòria de traducció en què l'usuari disposa d'1,5 milions de paraules traduïdes. A més, l'organització sense ànim de lucre Amical Wikimedia va rebre el Premi Stic 2013 per preservar el català en tots els àmbits de coneixement i per fer possible que tot coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible en tots els idiomes.

 

Precisament demà divendres 4 d'octubre, Amical Wikimedia, junt amb la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, ha organitzat la I Nit de la Llengua al Món Digital, dedicada al català a la Viquipèdia. L’acte central és una viquimarató, en què diversos voluntaris treballaran per ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana que hi ha a la Viquipèdia. La jornada començarà a les sis de la tarda i s'allargarà fins a les dotze de la nit.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.486 missatges
  • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat