Notícia

La Viquipèdia, primera del món a aconseguir la catalogació de 'perfecta'

A més de la catalana, només l'edició russa ha aconseguit aquesta catalogació, que no tenen altres edicions com l'anglesa i la castellana

amena_31
amena_31

La Viquièdia ha estat la primera del món en obtenir, aquest cap de setmana, la catalogació de 'perfecta', després que 1.000 dels 400.000 articles dels quals consta l'edició catalana, hagin merescut aquest títol. El coordinador de voluntaris tècnics de Wikimedia, el català Quim Gil, ha destacat a Europa Press que des de 2001, any de creació de l'edició catalana, "la Viquipèdia té uns voluntaris excepcionals que proporcionen continguts de qualitat i ofereixen una qualitat boníssima". Aquesta catalogació, que no tenen les grans edicions anglesa i castellà, només ha estat obtinguda, a part de la catalana, per la Wikipedia russa.La Viquipèdia compta amb la plataforma Amical Wikimèdia, l'agrupació que té com a objectiu millorar els articles que els voluntaris pengen al portal. Quim Gil ha agraït la tasca de l'Amical i ha considerat que es gràcies a la seva feina que l'edició té la qualitat i el prestigi que "molts altres idiomes desitjarien". Tot i que la plataforma és una important eina de difusió de la llengua i la cultura catalanes, Gil s'ha queixat que les institucions no facilitin continguts lliures a la Viquipèdia: "No és normal que hagi d'anar un voluntari a fer fotos a una església romànica important de Catalunya perquè l'article tingui documentació gràfica perquè la Generalitat no cedeix imatges", ha dit Gil.

 

A pesar de les reticències d'algunes institucions a cedir continguts lliures per a la Viquipèdia, altres ja hi han signat acords. És el cas de l'Institut Català de les Dones que, aquest mes de juliol, signava un acord amb la plataforma per potenciar més continguts amb perspectiva de gènere al portal. A més de col·laborar directament amb institucions, l'Amical Vikimèdia organitza jornades per tal de completar els continguts de l'enciclopèdia. Aquest passat dissabte, es va fer una crida per tal de millorar els articles del portal que fan referència al Tricentenari de 1714. A la crida van acudir-hi una quinzena de viquipedistes que van reunir-se al Museu d'Història de Catalunya per completar aquests continguts en un any en el qual s’esperen més visites de l’habitual als articles d'aquesta temàtica.

 

Els membres d'Amical Wikimedia ja havien fet altres viquimatarons per reformular articles a la Fundació Miró i al Museu Marítim. La pròxima trobada serà el proper 4 d'octubre i es redactaran articles relacionats amb la política lingüística catalana.

 

La fundació Wikimedia dóna feina a 140 persones i es va crear després de l'auge de la Wikipedia i portals derivats, a causa de a la necessitat de coordinar voluntaris, garantir una infraestructura sòlida i tenir cobertura legal: "No són poques les persones que volen denunciar-nos per difamació o que es queixen per problemes d'autoria", afirma Quim Gil. La Wikimedia es manté íntegrament amb donacions, que permeten sostenir el pressupost anual -actualment de 50 milions de dòlars-, fet que permet alliberar els continguts de la Wikipedia de pressions econòmiques i polítiques.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.637 missatges
  • 219.468 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat