Publicitat

Notícia

Joan Herrera: 'L'endemà de proclamar l'Estat Català s'haurien de convocar eleccions per decidir quin model de país fem'

amena_31
amena_31

El qüestionari que des del Racó Català hem preparat en motiu de les eleccions d'aquest diumenge, les quals tenen un caràcter plebiscitari, ja ha estat respost per SI, CiU i ERC. Avui és el torn de saber l'opinió de Joan Herrera, cap de llista d'ICV-EUiA i demà divendres i per tancar la roda tindrem en David Fernàndez, de la CUP-AE. Ser independentista està de moda? Creu que hi ha el perill que sigui una moda reactiva davant Madrid?
És la conseqüència a una situació de bloqueig de les relacions amb l'estat, provocats per la sentència del Tribunal Constitucional, les agressions a la diversitat de l'estat, i les actituds hostils d'alguns mitjans. No entenem que siguin contra Madrid, sinó contra el no-reconeixement de la llengua i la cultura d'algunes institucions.


Si la manifestació de l'11-S no hagués estat tan multitudinària, com creu que estaríem ara?
Segurament passos enrere en el convenciment de la necessitat de desbloquejar la situació, per la via del dret a decidir. Una mobilització tant multitudinària respon a un sentiment molt ampli de la ciutadania. Però el 14-N també molta gent va cridar contra les retallades de l'estat del benestar, és un moment molt important pel país tant socialment com nacionalment.


En quina mesura l'auge de l'independentisme és fruit de la feina feta per l'ANC, AMI, les consultes... De la societat civil en general? És cert que la societat civil va pel davant dels partits o la societat civil és -directa o indirectament- una extensió dels partits.
La societat civil organitzada, però també la resta de la societat ha mostrat el rebuig a la situació actual, i han demostrat que no podem continuar com fins ara. El paper de la societat civil ajuda en la consciència social i en la pressió política.


Declaració unilateral i després referèndum? Primer referèndum? O únicament declaració unilateral del Parlament? Pel 2014?
Evidentment i sense cap dubte, primer referèndum, la sobirania ha de ser del poble de Catalunya que triï lliurement què vol ser i quina relació vol amb l'estat. Un procés mal fet seria el pitjor que li podria passar a la convivència i a la cohesió social de Catalunya i perdria legitimitat. Catalunya ha de seguir essent un sol poble.


Quina hauria de ser la pregunta del referèndum? I quines opcions donaria com a possibles respostes?
Nosaltres proposem un Acord Nacional entre les forces polítiques i agents de la societat civil per tal de consensuar la pregunta a fer, entre d'altres moltes coses. Així doncs, mentre sigui resultat d'aquest Acord Nacional, la pregunta no ens preocupa.


Quin creu que ha de ser un resultat òptim per legitimar el procés cap a l'Estat propi per part dels partits que estan a favor del dret de decidir? Dos terços dels diputats?

És cert que hi ha d'haver –i ja hi era en l'anterior Parlament– una majoria suficient que acordi dur a terme el referèndum. Però el que crec que acabarà legitimant el procés cap a l'estat propi serà el resultat del referèndum, la sobirania popular, no la majoria parlamentària.


En el supòsit remot i no desitjable que Madrid emprés la força contra una decisió majoritària del poble de Catalunya, quina creieu que hauria de ser la reacció dels representants polítics i els ciutadans?
És del tot impensable a l'Europa del SXXI l'ús de la força. La nostra reacció no podria ser una altra que la defensa de la democràcia, la llibertat i la pau.


Què és el primer que s'hauria de fer el dia D+1, és a dir, quina hauria de ser la primera decisió o gest a les 9 del matí l'endemà de proclamar l'Estat Català?
Convocatòria d'eleccions, per decidir quin model de país fem.


Quin hauria de ser el cost econòmic assumible per separar-se de l'Estat espanyol? Catalunya s'hauria fer càrrec de la part proporcional del deute de l'Estat?
Aquest tema, com d'altres, posa de manifest que sigui quin sigui el resultat de la decisió del poble català, serà necessari un procés de negociació amb l'estat i la UE per acordar entre d'altres aquest aspecte.


Quin estatus d'oficialitat hauria de tenir el castellà en un nou estat català?
Nosaltres pensem que el castellà és patrimoni de Catalunya, per tant hauria de ser cooficial, tot i tenir present que el català sigui la llengua pròpia de Catalunya.


Com valoreu el discurs de la por que es pregona des dels sectors espanyolistes?
Negativament, com tots els discursos que empren la por com arma de dissuasió, o la confrontació, la ruptura, o el frontisme.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.610 missatges
  • 221.198 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat