Publicitat

Notícia

Catalunya, proper Estat d'Europa

victor-alexandre
victor-alexandre

Aquesta Diada de l'Onze de Setembre és un bona data per reflexionar sobre algunes de les qüestions que han dut Catalunya a un atzucac. És una data ideal per recordar que Catalunya no és cap cas únic en la història. Al llarg del temps n'hi ha hagut molts d'altres com el seu. En el segle XX i en aquests primers any del XXI, concretament, hi ha hagut diverses nacions que han assolit la independència i que ara mateix, amb un Estat propi, són respectades i tenen veu i vot a les Nacions Unides. Noruega, Islàndia, Malta, Montenegro o Kosova, per exemple. Noruega ho va fer el 1905, Islàndia el 1918, Malta el 1964, Montenegro el 2003 i Kosova el 2008. I totes aquestes nacions no van pas esdevenir plenament sobiranes per gentilesa dels estats que s'atorgaven el dret de decidir què podien fer i què no podien fer, sinó per la fermesa de les seves conviccions i per la voluntat de conduir amb les pròpies mans les regnes del seu destí.Per altra banda, pel que fa al Consell d'Europa, és un fet que més del 50% dels seus estats membres han esdevingut independents des de l'inici del segle XX. Això sol ja ens hauria de fer pensar que la independència nacional, sense tutories ni protectorats, és un dret irrenunciable dels pobles majors d'edat. I és amb aquests pobles que ens hem d'emmirallar. Entès això, em sembla exquisit el missatge amb què Escòcia, pensant en el referèndum d'autodeterminació que celebrarà l'any 2014, avança vers la seva independència: “Jo votaré SÍ, no pas perquè cregui que Escòcia és superior a altres nacions, sinó perquè em nego a acceptar que sigui inferior”. Doncs bé, ara falten només dos anys per a commemorar els tres segles de la nostra subordinació a Espanya i seria imperdonable que arribés la data sense que haguéssim pres consciència que una nació no té només el dret de ser independent. Una nació, si realment és adulta i ha assolit la maduresa, té l'obligació moral de ser independent.

 

Víctor Alexandre

 

www.victoralexandre.cat

Twitter: @valex_cat

 


Opina

Configuració
 • tindal 8.093 12 265 👍 179

  Ja veurem quan serà? Com més aviat millor.

 • FrancescCiuta 10.609 14 201 👍 9

  O considera la comunitat autònoma com a la seua nació o confon compulsivament allò autonòmic amb allò nacional. Si considera la comunitat autònoma com a nació dels catalans: els patriotes escocesos parlen d'una part de la seua nació com a nació? Els patriotes bascos parlen d'una part de la seua nació com a nació?

   

  Hi ha patriotes catalans que van molt enrere respecte la majoria de patriotes d'altres pobles trepitjats i esquarterats, sobretot en l'oposició a l'esquarterament. Quan farem aquest salt i deixarem de negar implícitament el poble català? Negar la catalanitat sencera (ni que sigui "de rebot", ni que sigui per una estratègia (l'estratègia pot ser bona, però evitant la negació i fent explícit el suport incondicional a tothom arreu), ni que sigui per tradició (també és tradicional la dependència malauradament).

   

  Tothom a la manifestació, però més cura pel que fa a allò nacional per part dels creadors d'opinió.

  • larsson 28.249 14 35 👍 4

   Saps per què se'n diu Països Catalans?

   • FrancescCiuta 10.609 14 201 👍 9

    Sí.

     

    Hi ha gent que no s'acaba d'aclarir, i fa embullar molta altra gent. Convé esperonar els creadors d'opinió perquè deixin de nació i nacionals per qüestions que no abasten tots els Països Catalans. CiU no ha ajudat gens amb aquest tema, i tal com hem après a negar el seu fonamentalisme encaixista, també hem de redreçar el regionalisme. A la segona república espanyola els mallorquins ja feien constar via carta signada per representants de la societat civil quin era el tracte que hi havia d'haver entre els diferents territoris: els intel·lectuals mallorquins reivindicaven la pertinença a la mateixa pàtria. Cal ara que els que incideixen en l'opinió pública, els que actuen com a intel·lectuals de l'independentisme, oblidin el regionalisme i es facin ressò com a mínim de la consciència que ja teníem abans del franquisme.

     

    Que consti que no pretenc "renyar" Víctor Alexandre, i que si ho dic aquí és perquè el consider com a activista catalanista. Aquí parl per tots els que llegeixen, pensen i opinen, perquè caminem cap a la presa de consciència i arreglem aquest "caos nacional".

  • IGNASIcat 15.912 11 116 👍 2.133

    

   Totalment d'acord.

    

   Des de molt nin he tingut consciència nacional i a l'escola sempre em van ensenyar a estimar la nació catalana i saber distingir entre una simple comunitat autònoma i un territori amb consciència nacional amb els seus limits polítics i administratius naturals. I veig que alguns encara no ho tenen gens clar ni saben quin és el seu àmbit nacional i territorial.

    

    

 • cathalà 23.669 12 51 👍 7.350

   

  És una tasca titànica. Però ho aconseguirem. Catalunya serà un Estat més de la Unió Europea. I Espanya haurà de callar.

 • jordi_ll*ll 17 14

  Gràcies Victor, per les teves opinions

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.302.287 missatges
 • 221.340 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat