Notícia

La trajectòria d'Antoní Massaguer al primer eDocumental sobre el naixement de l'independentisme modern

'Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi, anar-hi' ja és accessible a Internet i parla de la primera condemna de l'estat espanyol a Estrasburg

amena_31
amena_31

'Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi' és la frase que Antoní Massaguer va popularitzar entre el món independentista i que ara serveix per donar nom a l'eDocumental sobre el naixement de l'independentisme modern. Massaguer havia sentit aquesta frase en boca del seu entrenador d'handbol i va aconseguir que arrelés en l'ideari independentista. En record i homenatge a la seva tasca, des d'aquest passat cap de setmana ja es pot accedir al primer eDocumental fet als Països Catalans que és, alhora, el primer projecte audiovisual sobre el naixement de l'independentisme modern. 'Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi' repassa la trajectòria d'aquest activista berguedà, condemnat el 1982 a 36 anys de presó per la mort de l'empresari José María Bultó i alliberat després arran de la decisió del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg de condemnar la justícia espanyola per haver fet un procés sense garanties. El format permet, mentre es visualitza el documental, accedir a informacions i enllaços de la xarxa que en retroalimenten permanentment el contingut.'Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi' és un eDocumental elaborat per la secció de la 'Productora Nativa', integrada per diversos professionals berguedans del món de la comunicació. Aquest document repassa la trajectòria d'Antoní Massaguer, activista berguedà empresonat a principis dels anys vuitanta arran de la mort de l'empresari José María Bultó, el 1977. El seu cas es va convertir en la primera condemna per part del Tribunal d'Estrasburg a la justícia espanyola, pel fet d'haver tirat endavant un procés sense garanties per als acusats.

 

En aquest documental, es descriu el naixement de l'independentisme català modern, a finals dels anys setanta. En un escenari en què cap partit polític amb representació parlamentària apostava per aquesta opció política, diverses organitzacions com la que integrava Antoní Massaguer, l'Exèrcit Popular Català (EPOCA), treballaven per anar més enllà del marc autonòmic. L'independentisme es va impulsar a través d'aquesta tasca i de l'antirepressiva, la de defensa dels represaliats, que s'exercia des dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Més endavant, i un cop Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va assumir l'independentisme com a objectiu, Massaguer i altres activistes es van integrar en aquest partit. Altres, van optar per altres camins que han desembocat en la Candidatura d'Unitat Popular (CUP).

 

L'eDocumental 'Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi', agafa el títol de la frase que Massaguer va popularitzar entre el món independentista: “Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi'. Es tracta d'un lema que l'activista va adaptar després d'haver-lo sentit repetidament a un entrenador del Club d'Handbol Berga. El relat compta amb els testimonis de Mossèn Josep Maria Ballarín, Xavier Barberà, Carles Castellanos, Carles Benítez, Josep Maria Cervelló, Simeó Miquel i Jordi i Laia Massaguer. El format d'eDocumental permet associar informacions, localitzacions i enllaços web al relat i retroalimentar-lo amb altres fonts permanentment.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.009.885 missatges
  • 211.512 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums