Notícia

El Parlament aprova la proposta de concert econòmic

Ernest Maragall trenca la disciplina de vot del PSC i vota a favor de la Hisenda pròpia

amena_31
amena_31

La proposta del pacte fiscal basada en la fórmula del concert econòmic s'ha aprovat per àmplia majoria amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA, Laporta. Un punt destacat ha estat el vot a favor de la creació de l'Agència Tributaria de Catalunya d'Ernest Maragall, que ha trencat la disciplina de vot del PSC. I és que els socialistes si bé han votat majoritàriament a favor dels punts s'han abstingut a l'hora d'apostar per la Hisenda pròpia, pal de paller de la proposta catalana. Els populars, al seu torn, hi han votat negativament. Així doncs, la proposta que s'ha aprovat aquesta tarda per 108 vots a favor aposta per la "gestió tributària (exacció, gestió, recaptació, liquidació, revisió, sanció i inspecció) de tots els tributs suportats a Catalunya ha de correspondre a l'Agència Tributària de Catalunya, que en serà l'única administració responsable". Solidaritat s'ha desmarcat de la votació perquè la seva aposta és la independència i considera l'intent del pacte fiscal com una manera de "marejar la perdiu". 
Opina

Configuració
 • Francesc Bonastre 6.537 7 332

  I tant, perquè no solament quedarà marejada la perdiu, sinó tots els catalans que volen alguna cosa més que el que tenim.

   

  Ara ja es pot dir. C i U, ERC, ICV pel pacte fiscal, el PSC també, però s'absté en no sé què i a Madrid ja veurem que fa. El PP s'oposa i la cosa està clara i el PP de Catalunya és una broma i, vist tot això, a Madrid a veure què passa? I una vegada vista la impossibilitat, aleshores què?

  • FrancescCiuta 10.609 13 194 👍 9

   Aleshores a resar perquè un poc més de gent vegi que amb el fonamentalisme encaixista (CiU) no es va enlloc i s'avanci un poc més en el camí d'assolir una majoria independentista, ara també al Parlament del Principat. No crec que puguem esperar res més... potser una revolta i l'assalt popular de la Generalitat?

 • dr_birras 5.754 12 372

  Aquesta cosa del pacte fiscal acabarà malament, però CiU en treurà 4 molles que vendrà com si fossin 4 pans de quilo i els seus votants estaran 4-8 anyets enganyats i ells remenant l'olla. Llavors, amb CiU inclosa veurem que estem pitjor que abans i llavors ells es treuran del barret una altra pastanaga per a fer perseguir als seus creients.

 • EmulatorQ Usuari sumador 57.670 14 6 👍 12.610

  Proposta que els espanyols tombaran, com sempre. Temps perdut i energies gastades.

 • Pulker 9.330 7 227

  Malament per SI. Jo també penso que és una bajanada que tombaran ràpidament a can mandril, però absentar-s'hi en decisions importants dona una imatge de manca de seriositat, tot i que tots sabem que no és així. Una relliscada malafortunada.

 • FrancescCiuta 10.609 13 194 👍 9

  Hem de ser honests. Cal molta feina, molta pedagogia, parlar molt, caminar molt... per convèncer la majoria per tal que voti partits independentistes i deixi de creure en CiU com si es tractés d'una religió.

   

  Cal ser-hi i ja hem vist que la paciència d'ERC i de SI (fins a darrera hora i per decisió de la militància; no em sembla malament, per cert, aquest contrapunt, que ja hi ha ERC vigilant què fa CiU de devora) han donat bons fruits: al final s'anirà a Madrid amb una gran majoria a defensar la sobirania fiscal (amb coses que tal vegada no ens acaben de fer gràcia, però al cap i a la fi representa una pràctica sobirania fiscal).

   

  Què en podem treure de tot açò?? aquesta és LA pregunta. Idò jo hi he reflexionat una mica i crec que hem de ser realistes i valorar-ho positivament, però sense deixar-nos endur per l'ansietat. Costa molt pensar en la magnitud del canvi que suposarà, així que la valoració és necessàriament qualitativa (després cadascú podrà valorar si haurà valgut la pena, si era necessari o si hi havia opcions millors -tenint en compta la força de cadascú, és clar-):

   

  1. Desgast de la imatge de CiU com a eina vàlida per resistir els embats de l'espanyolisme.

   

  2. Nova evolució autodeterminista de la societat. Com en el cas de l'estatut, el moviment serà en bloc, sense trencament, sobretot si CiU perd el poder ben aviat. L'únic que pot rompre ara mateix la societat al Principat no és de cap manera la divisió espanyolisme-catalanisme, sinó la percepció que pot fomentar CiU de catalanisme=burgesia explotadora. Açò no té sentit en bona part del Principat, però sí que pot ser una amenaça a les grans ciutats.

   

  Conclusió:

   

  1. La garrotada imminent de Madrid i la inoperància més que previsible de CiU s'han d'explotar ràpidament i forçar eleccions tot d'una. Res de tempos ni paciències, ni esperar el moment adequat: cal reclamar eleccions immediates tot just es faci evident que Madrid es torca el cul amb el pacte fiscal. Ara i aquí us emplaç a fer tot tipus de manifestacions i actes per reclamar-ho, sense pausa i sense escatimar esforços.

   

  2. Només hi pot haver pacte amb CiU si és per declarar la independència: CiU només és bona a l'oposició; al govern es pot acabar carregant la societat i enfrontant el poble amb el poble. I CiU només serà independentista si és l'única manera de totes totes de fer feina pels mafiosos per qui fa feina.

   

  3. No veig viable assolir una majoria autodeterminista a les properes eleccions, però CiU ha de deixar de manar o la situació esdevindrà dramàtica i la imatge del catalanisme molt tocada en sectors amplis de la societat. El màxim que veig possible és un tripartit governat per ERC o Iniciativa i que comenci a fer feina de veritat per establir les bases d'un estat català en base al Principat. Malauradament no crec que ERC-ICV-SI faci majoria autodeterminista, però sí que veig ERC i ICV sumant 45 diputats que conformin una majoria important dins d'un govern "no destraler" i disposat a desobeir Madrid. Després, un moment donat, amb aquests 45, els de SI i uns quants de CiU, es pot fer la feina.

   

  (Al final m'he amollat i he escrit xifres i tot, i segur que quedaré fatal )

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.010.567 missatges
 • 211.538 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums