Notícia

Gabriel Bibiloni - 'La Franja. En picat contra el català'

franja-ponent-mapa-ppcc-gran
franja-ponent-mapa-ppcc-gran

A l'esborrany de la nova Llei de llengües de l'Aragó el català de la Franja ha passat a denominar-se 'aragonès oriental', un canvi impulsat des del govern del Partit Popular i que no atén a cap criteri lingüístic. Com que la creació d'una llengua no es pot fer d'un dia per l'altre, al Racó Català hem volgut saber l'opinió d'un expert en la matèria. Gabriel Bibiloni explica com veuen aquest canvi els ulls d'un lingüista. Per molt que diguin que hi ha diferents Partits Populars, el PP espanyol és el mateix pertot. Pertot on governa aquesta sinistra organització s'aplica amb entusiasme al vell projecte d'arraconar el català (i altres llengües), a fi de deixar-lo en les millors condicions per a completar el vell somni d'una Espanya uniforme, neta d'una diversitat per la qual senten una aversió profunda, almenys els monolingües hispànics que governen el partit. Els altres estan al servei d'aquests i dels seus objectius. Les idees i discursos, sorgits de la mateixa factoria, i les estratègies són les mateixes, però, naturalment, s'adapten a cada realitat. On la llengua catalana és més feble l'envestida és més radical.


A la Franja de Ponent, on la llengua és realment feble i està amenaçada de residualitzar-se amb una generació, ara s'han llançat en picat contra el català amb l'estratègia més radical i desvergonyida: el secessionisme. Una estratègia que sempre han practicat també al País Valencià i han intentat a les Illes, tot i que allà no els ha funcionat i, en conseqüència, han de carregar tot el pes en altres fronts.


El secessionisme es combina amb una altra estratègia que porta la marca inequívoca de la casa: un discurs camuflat de proteccionista de les modalitats lingüístiques que posa èmfasi en el fet que la suposada protecció es fa sense imposicions. L'objectiu és que els ingenus es beguin aquest pseudoliberalisme immaculat i no vegin la implacable imposició de la llengua espanyola pertot arreu.


Amb el secessionisme es tracta també de concentrar l'atenció sobre el nom i la identitat de la modalitat lingüística, i desviar-la de les qüestions relacionades amb el seu ús. La nova llei de
uso, protección y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas de Aragón redueix aquesta suposada protecció i promoció al reconeixement teòric d'alguns drets individuals, com el dret d'adreçar-se en les modalitats a les autoritats, sense obligació d'aquestes de respondre-hi, o el dret de rebre'n ensenyament a l'escola de manera voluntària. És el que voldrien fer a les Illes Balears, al País Valencià i al mateix Principat, si ho poguessin fer. Convertir el català en un instrument voluntari per als individus, sense cap obligació per a ningú i amb la mínima o nul·la pressió social per a utilitzar-lo, mentre per a l'espanyol es mantenen les condicions contràries, promogudes d'ençà de temps immemorial. El camí, com dèiem, cap a l'extinció.


Qüestió greu —part fonamental del secessionisme— és la maniobra consistent a intentar desconnectar el català d'Aragó de la normativa comuna de la llengua, que és el mateix que separar-lo brutalment de la resta del català. Veurem con funcionarà, si arriba a funcionar, la projectada Acadèmia autonòmica
dos en uno. Veurem si introduirà un conflicte a la valenciana o a la gallega. Però millor que no ho vegem, i que la solució del problema comenci per l'únic remei eficient: a les urnes fer fora del poder la sinistra organització.

 

Gabriel Bibiloni, lingüista


Opina

Configuració
 • Quíber 2.990 5 646 👍 2

   

  BIBILONI PRESIDENT!

 • Martorell 9.185 7 234 👍 121

  Ho heu sentit bé? A ses urnes!

 • onofre 7.654 11 279 👍 874

  Ja és hora de recuperar els PPCC... o serem destruïts com a poble. O ara, o mai!

 • tocafon 6.104 13 354 👍 2.677

  el problema per la Franja és que encara que fotin fora el pp entrarà el psoe, el que vol dir que un cop entrin no faran res per la llengua catalana de la franja

  • onofre 7.654 11 279 👍 874

   Tens raó,faran el mateix sense fer res. S'entén?

  • Taujà 12.993 7 160 👍 3.995

    

   Cal que et recordem qui va reconéixer la llengua catalana i va iniciar-hi una, això sí, tímida, introducció de la llengua a les aules de la Franja? Doncs sí. El PSOE.

    

   Vallderoures o Fraga no són Taradell ni Montblanc. Ni tan sols són Manacor o Alaior. Allà la llengua mai no ha tingut cap tipus de reconeixement i no existeix cap mena d'alternativa política tret de PP i PSOE. Siguem realistes.

   • tocafon 6.104 13 354 👍 2.677

    precisament per ser realista dic el que han demostrat de sobres, el psoe no farà res per que el català de la franja prosperi i ni tant siquiera perque és conservi, al contrari faran tot el que puguin per eliminar-lo, això si no aniran de cara com el pp, diran que si que ja farem que si tal i que si paqual per la finalitat la mateixa

     

    en Marcelí president d'Aragó va demorar anys i panys per una llei de llengues, que és va comprometre a fer, però uns cops per raons técniques (sempre que volen demorar quelcom empren la mateixa escusa) que si altres raons el fet (per allò del realisme) és que després de molts anys van treure una llei de pà sucat amb oli, que a la pràctica de ben poca cosa servia

     

    siguem realistes

 • virreiamat 8.520 5 253 👍 9

  No sé, però ho he llegit com si m'ho digues Leònides. Només em queda dir: Au! au! au!

   

 • Front Patriòtic 4.456 9 481

  En Bibiloni és del millor que ara com ara tenim al país en matèria lingüística.

 • Baccus Usuari sumador 5.809 16 366 👍 86

  http://www.youtube.com/v/4gsL7UIl0JA

   

  Per mi, aquest vídeo explica la situació del català a La Franja perfectament. L'entrenador del CF Girona, Raul Agné, natural de Mequinença, parla en català a Osca, una província on també s'hi parla català (Ribagorça i Llitera), però són els no-catalanoparlants els qui neguen amb violència la realitat. Per sort, Raul Agné va saber demostrar que tenia molta més dignitat que tots ells junts!

 • JordiS 10.400 13 201

  A l'endema de que es va coneixer aixo, per RAC van trucar per telefon aleatoriament (suposo) a gent de la Franja. La conclusio que en vaig treure de les seves respostes es que ells es veuen aragonesos, que el nom "familair" del seu catala es "chapurriao", i que el nou  nom de la llengua, aixo del "aragones oriental", no els fa cap fred pero tampoc cap calor.

   

  Si a ells ells la sua, perque ens te que preocupar el tema a nosaltres? 

   

  Es com a valencia, on fora dels llocs mes polititzats, la gent que tota la vida ha parlat la llengua del pais no volen ni sentir parlar de que allo es catala. Tenen clar que allo es Valencia i que de Paisos Catalans, res de res. Una vegada mes, que ens importa? Tenim el pais envahit pels espanyols i tenim temps per a anar a fer d'alliberadors a casa d'un vei que no ens ho ha demanat?

   

  • Oncle Fido 2.583 7 702 👍 135

   I perquè no fem la pregunta al revés, si a ells els la sua, perquè el Gobierno de Aragón es preocupa d'inventar-se un nom per una llengua que ja en té?

   • JordiS 10.400 13 201

    En tot cas aixo seria una questio entre els aragonesos i el govern d'Aragó.

    • Oncle Fido 2.583 7 702 👍 135

     I el nom de la llengua hauria de ser una qüestió entre els qui parlen aquesta llengua.

     • JordiS 10.400 13 201

      DEpen de si parles del nom "comu" de la llengua o si parles del nom legal. Els problema de moslts qui al Raco es la obsesio per les lleis, com si les lleis fossin el remei universal. Pero mai s'ha parlat menys catala a Catalunya que des de que el catala es "legal" a Catalunya amb la Generalitat recuperada. Es fan lleis per imposar el catala al cinema que fracassen repetidadament, etc. A molts d'aqui els tindria que importar ems la vida i menys la llei, pero ja es sap que l'esquerra es estatalsta, i com a tal, preocupada mes per la llei que no pas per la realitat. Tambe hi fa que hi ha molta droperia, i es mes facil "exigir" una llei i esperar que es compleixi que no pas passar als fets, que sempre es mes cansat. Les lleis, sobretot les de "florero", com son gairebe totes les del PArlament, serveixen per a que alguns diguin allo de "ves, ja hem fet el que hem pogut".

      • Oncle Fido 2.583 7 702 👍 135

       No sé que t'empatolles. De quines lleis parles? De les que imposen l'espanyol, començant per la Constitución?

        

       En qualsevol cas estavem parlant d'una gent que viu en una franja de comarques que estan administrades pel Gobierno de Aragón, i que la llengua habitual de la gent que viu en aquest territori des de fa molts segles és el que en la ciència lingüística s'anomena llengua catalana.

        

       Aquesta gent, provablement com tu dius els hi sua el nom de la llengua que parlen, i molts li diuen xapurriat.

        

       Que a la seva llengua li diguin xapurriat els qui viuen a Benavarri i en canvi els qui viuen a Tremp n'hi diguin català, no és res fortuït, ja que estem parlant de la mateixa parla. És una voluntat expressa des del Gobierno de Aragón de menystenir aquesta parla, deixant-la en la indigència absoluta esperant que mori d'inanició.

   • FrancescCiuta 10.609 13 194 👍 9

    És un troll. Ve al racó català a fer anticatalanisme.

  • knox 28.730 10 32 👍 3.811

   La gent podem arribar a estar molt enganyats. La majoria de principatins que ara són independentistes --no és el meu cas--, abans de ser-ho, se suposa que vivien enganyats. Els franjolins, la majoria, viuen d'allò que els fan empassar els mitjans de desinformació. Són els valencians i franjolins que han estudiat la realitat dels Països Catalans els qui tenen raó. Els altres viuen en pur mesellisme, desinformació i engany.  

  • Pensat i fet 2.791 7 671 👍 47

   Sembles en Miquel Badia, 26 faltes d'ortografia comptant només els accents (no n'has posat cap ni un). Una mica anacrònic que algú gairebé analfabet com tu s'atrevisca a opinar sobre qüestions filològiques.

   En tot cas, quan dius "Tenim el pais envahit), s'enten que el teu "pais" són "las cuatro provincias", i n'ets molt lliure, però no aci. Si no estàs pels Països Catalans, no entres al "Portal dels Països Catalans" a trollejar, a intoxicar amb reduccionismes regionals, i a insultar la nostra intel·ligència amb tòpics ridículs sobre realitats que desconeixes absolútament.

    

   • FrancescCiuta 10.609 13 194 👍 9

     Aquests trolls que entren al racó a fer anticatalanisme els hauríem de tenir tots enemistats, així només es llegirien entre ells i viurien al seu racó autonòmic, de manera que els altres podríem gaudir tranquil·lament del nostre racó nacional.

    • Pensat i fet 2.791 7 671 👍 47

     El problema és que no tots són tant flagrants com aquest. Hi ha tot un ventall de diferents detractors dels Països Catalans que va des dels regionalistes de la "nació CAC", en perfecta sintonia d'interessos amb els de la "nació valenciana", fins els espanyolistes més descarnats. És cert que d'ençà que no hi ha karma, o han perdut motivació o sencillament no troben la forma d'intervindre sense evidenciar la transgressió sistemàtica a l'"esperit" del Racó, però no acabe d'entendre la condescendència d'alguns o molts de nosaltres davant el seu sistemàtic atac a la jugular.

     Potser la prudència ens està fent traïdors .

 • knox 28.730 10 32 👍 3.811

  Bon filòleg combatiu. Així ens calen els universitaris.

 • IGNASIcat 15.899 10 112 👍 2.121

  M'encanta la definició de sinistre organització per al PP, la trobo molt encertada.

 • komy 1.999 8 833

  en Bilboni m'agrada bastant

   

 • Pulker 9.330 7 227

  Contundent declaració

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.010.039 missatges
 • 211.520 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums