Publicitat

Notícia

El PP substitueix el terme 'català' per 'aragonès oriental' en l'esborrany de la nova Llei de llengües de l'Aragó

El Govern aragonès vol que l'aprenentatge del català sigui voluntari a les zones on es parla

franja-ponent-mapa-ppcc-gran
franja-ponent-mapa-ppcc-gran

De 'català' a 'aragonès oriental'. Aquest canvi el govern d'Aragó es fa palès a l'esborrany de l'avantprojecte de Llei d'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de la comunitat i que deixa de banda la denominació de català per passar a parlar d''aragonès oriental' per referir-se a la llengua parlada a la Franja de Ponent. Amb la voluntat, segons les seves declaracions, d'evitar "qualsevol tipus d'imposició", el PP fixa l'aprenentatge del català com a "voluntari" i, a més, vol evitar que la regulació de les llengües del territori es faci a través d'organismes de fora d'Aragó. Per aquest motiu preveu la creació d'una única acadèmia de la llengua. El mateix esborrany també estableix que el castellà és la llengua oficial d'Aragó i, com a llengües pròpies d'aquest territori, les llengües aragoneses, amb les seves diferents modalitats d'ús predominant a les àrees septentrional i oriental d'Aragó, que si bé és català a l'esborrany s'hi refereix com a "aragonès oriental". La consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esports del govern d'Aragó, Dolores Serrat, ha presentat l'esborrany i ha remarcat que el govern aragonès ha partit per redactar l'esborrany del que estableix l'Estatut d'Aragó, "que considera les llengües parlades a Aragó com inequívocament aragoneses". Per això, "la llei busca evitar que les llengües i les seves modalitats lingüístiques puguin dependre d'organismes reguladors aliens a la comunitat d'Aragó", ha remarcat la consellera. L'objectiu del govern aragonès amb la nova legislació passa per "potenciar les modalitats lingüístiques locals com el millor testimoni del nostre patrimoni posant l'accent en la seva protecció, promoció i difusió". Per Serrat, "hem de posar més èmfasis en allò que ens uneix que no pas en allò que ens separa en matèria de llengües".

 

Les associacions de la Franja exigeixen el reconeixement del català i l'aragonès

 

L'Institut d'Estudis del Baix Cinca, l'Associació Cultural del Matarranya i el Centre d'Estudis Ribagorçans, associacions culturals històriques de la Franja de Ponent aplegades en la Iniciativa Cultural de la Franja, han exigit que es reconeguin les llengües catalana i aragonesa a l'avantprojecte de llei d'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de la comunitat amb què el PP vol derogar tots els aspectes de l'actual Llei de llengües perquè "imposen" la normalització de l'aragonès i el català a l'Aragó. Les entitats demanen que s'assegurin "les mesures necessàries" perquè es conservin el català i l'aragonès allà "on és la llengua històrica", com és el cas del català a la Franja de Ponent.


Opina

Configuració
 • mikibc 10.445 14 204 👍 4

  Després de veure aquest anunci que sembla més aviat fet per un programa d'humor que s'enriuen d'ells que altre cosa, ja no em sorprèn de res d'aquests fills de puta.

   

  http://www.youtube.com/v/KBucYEG6H8E

 • Oriolà 976 14 👍 1

  quins fills de puta, xq altre nom no en tenen...q fort

 • albesenc 1.066 9

  Així que, segons aquest tipus, podriem dir que a Australia es parla l'australià d'ultramar. Vaja, capsigranys amb gasiveria

   

  Allò de...'pita, pita...' té la seva explicació. 

 • Moscatell1974 856 10

  mentre segueixin donant-lo als col·legis com a llengua vehicular a mi prim

 • Francesc Bonastre 6.537 8 329

   Clar, el meu besavi i rebasavis eren aragonesos orientals!? (Eren de Maella)

   

  Per cert, es dien Bonastre.

 • Moscatell1974 856 10

  pro es parla........*

 • __11694__ Usuari sumador 39.613 13 👍 17.702

  És graciós perquè després ens acusaran d'inventar-nos noms per a entitats històriques (quan per cert ells mai han entès la diferència entre els concepte "regne d'Aragó" i "Corona d'Aragó").

 • catMarc 3.109 12 639 👍 58

   Estem al segle XXI i encara hem de veure barbaritats com aquesta.

 • v.ramoneda 534 9

  El català passarà a ser "aragonès oriental".

  I el castellà passarà a ser "castellano occidental".

   

  Si na Dolores Serrat es la consellera d'Educació, Universitat i Cultura, . . .

  Com es que son tant incultes, i ases, en general, les persones que tenen el càrrec aquest?

 • PeixVerd 13.214 7 159 👍 5.887

  Aragonès Oriental... 

  Però a la resta d'Espanya no s'escandalitzen no, al contrari, riuen...
  Ara em pregunto...
  Què passaría si l'accent andalús passés a nomenar-se "castellà del sud". I això que l'andalús no és ni tan sols un idioma propi!!!
  Però fins i tot els asturians saltarien. Quina puta merda d'Estat, collons.  

  • Jordi de Blanes 9.682 14 221 👍 671

   Tot això es per omplir currículum, ara els del pp, podran fer valer dins a la unió europea el seu poliglotisme.

   De parlar sols castella, eren l'últim reducte al mon d'un poble monolingüe, ara dominen també l'aragonès oriental, aragonès occidental, aragonès septentional, i molt millor l'aragonès central. Destacant-hi la fermesa de les seves conviccions comunicatives, han establert reunions bilaterals amb els pobles marginals del centre, sud i nord-oest de la península, com a únics interlocutors vàlids, han prioritzat tractats culturals amb diferents pobles i diferents llengües coexistents, com son el madrileny central, el madrileny de la serra, el madrileny de l'autovia de no pagament i el madrileny de barajas, etc etc, i així successivament.

    

    Com a entitat responsable i moderna què diuen ser, volen programar per un futur no gaire llunyà, la introducció de la modernitat vers  uns territoris més enllà de les fronteres hídriques exteriors,   de parla estranya amb una població molt cabuda amb les seves institucions, un territori salvatge i gens afí a les idees obertes i democratitzadores.

    

    

      ai, quina enveja els hi tinc.  

   • PeixVerd 13.214 7 159 👍 5.887

    Realment no sé com ens atrevim a criticar l'Estat Espanyol, si és un Estat súper multicultural que defensa totes les seves llengües.

    I també s'ha de dir que no ens esforçem massa en aprendre totes les seves meravelloses llengües, he d'admetre que l'extremeny occidental em costa, però gens comparat amb el vallisoletà sud-est, que això si és molt més difícil que el vallisoletà nord. 
    Tot i així trobo molt fàcil el manxec central eh?

    • Jordi de Blanes 9.682 14 221 👍 671

      Ja veig què no estàs a la meva alçada en coneixements de llengües estrangeres,

     Tot i què et veig molt avançat, et puc donar fe, què totes aquestes què senyales ja fa temps son al cabàs, i ara m'estic assabentant com formar part d'un escollit grup de pocs privilegiats amb coneixements avançats en llengües què res tenen a veure amb el castellà amb totes les seves orientacions, i el aragonès d'aqui , d'allà,.

     Aquest curs avançat, com et deia, fa estudis sobre llengues amb tota la seva dificultat com son el argentí de mar, el argentí de dintre, i el argenti de hòstia quin fred fot, crec què també toca estudiar una mica el peruà de dalt i el peruà de baix, i em sap greu per què segurament no tindrem temps per fer un cop d'ull al veneçola antic. Be ja ho veus se'ns gira feina al centre d'estudis per llengües desconegudes.

      

       salut    

 • noi del sucre 5.423 13 392 👍 185

  Els fills de p.. dels espanyols van a totes contra nosaltres amb les seleccions, amb l'atac a la llengua, amb l'espoli fiscal, lleis,etc.. i nosaltres encara anant de figaflors pel mon. No imposem el català no vagi a ser que els espanyols es molestin, no els hi parlem català no vagi a ser que es molestin, no l'exigim, no posem l'estelada ni diguem les coses pel seu nom per si es molesten.

  O comencem a posar els collons a sobre de la taula i treballem units a través de mecanisme com l'ANC o ens eliminaran.

 • PILO 9.016 15 244 👍 1.045

  Estan bojos aquests espanyols i no paren de fer el ridicul.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.299.308 missatges
 • 221.226 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat