Notícia

L'Any Patufet commemora el centenari de la revista amb dues exposicions

ImatgeLa revista 'En Patufet' celebra el proper 3 de gener el seu centenari i fidel als signes del temps ho fa amb la creació d'un Any Patufet que dirigirà l'antic comissari de l' Any Verdaguer, Víctor Batallé. L'any Patufet, que va ser presentat oficialment ahir dijous al Palau Robert de Barcelona, organitzarà dues grans exposicions promogudes i impulsades per una Comissió creada per la Generalitat de Catalunya on hi té una presència important la Fundació Folch i Torres.

En Patufet es va publicar entre el 1,904 i el 1,938, tot i que el 1,968 va ser represa la publicació de la revista fins al 1,973. Durant els seus primers 35 anys de vida, la publicació va constituir un dels primers fenòmens de cultura de masses a Catalunya i va contribuir així a la consolidació de l'ús social del català en aquella època decisiva. El seu objectiu era aconseguir que els nens i nenes de Catalunya llegissin en català des de ben petits. El mèrit d'En Patufet però, consisteix en el fet que va aconseguir arribar a totes les classes de la societat catalana, on era llegit per petits i grans, i d'haver contribuït extraordinàriament a la catalanització del país.

Segons sembla, la idea va néixer en una reunió de l'antic Foment Autonomista Català, i el seu primer editor i director va ser el gran folklorista Aureli Capmany (pare de la ja desapareguda Maria Aurèlia Capmany). Per la seva banda, el dibuixant Antoni Muntanyola creà la simpàtica figura del personatge 'Patufet', que tant s'havia de popularitzar.

Si els objectius patriòtics i culturals del petit setmanari no podien ser més nobles i enlairats, la seva aparença material era ben modesta quan va néixer. Segurament ni els més optimistes haurien pogut somiar que anys després, amb un format doble de l'original, els 900 exemplars del tiratge inicial arribarien a superar els 60.000!

Així, en les pàgines dels 52 números publicats el 1.904, trobem, entre d'altres, els noms il.lustres d'Aribau, Gaudí, Verdaguer, Clavé, Lluís Millet, el mestre Nicolau, Joan Maragall, Apel·les Mestres, Guimerà, Narcís Oller... I la col·laboració assídua de Josep Carner, que sota la signatura de 'Pepet C.', publicà nombroses 'Glosses' de les cançons i corrandes infantils més populars.

Però si entre totes les col.laboracions en destaca una per sobre de tots, és la de l'escriptor Josep Maria Folch i Torres, que va començar com a redactor, i va acabar com a director de la revista. Entre les seves històries més destacades podem destacar 'Les extraodinàries aventures d'en Massagran', 'En Bolavà detectiu', i fora d'en Patufet, sobresurten els més que coneguts 'Pastorets'.

Vincles relacionats:
- Mostres d'En Patufet
- 'Perdò per haver estat un antipatufet'


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.525 missatges
  • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat