Notícia

19 anys sense Guillem Agulló

El jove de Maulets va ser assassinat per un grupuscle feixista d'ultradreta a Montanejos, l'any 1993 · L'únic condemnat pels fets va sortir de la presó tot just 4 anys després

guillem-agullo-carrer-placa-sallent
guillem-agullo-carrer-placa-sallent

La matinada de l'11 d'abril del 1993, un jove de Burjassot, Guillem Agulló i Salvador, moria assassinat a un carrer de Montanejos, a l'Alt Millars. Els responsables foren un grup ultradretà anomenat "els de Marxalenes", de València. I el motiu fou el pedaç que en Guillem duia cosit al braç, i que exclamava un contundent "Nazis fora". "Nosaltres som els nazis" afirmen els seus amics que li van dir mentre se li tiraven a sobre. Quan els agressors van marxar entre visques a Franco i a Espanya, alertats per un gàrdia de seguretat, Guillem Agulló ja era a terra, tocat de mort. Han passat ja 19 anys. La policia espanyola no va efectuar cap detenció ni investigació aquella mateixa nit, ni tampoc el dia següent. De fet algun dels agressors fins i tot va esmorzar al mateix poble l'endemà i van anar marxant cadascú pel seu compte. La Guàrdia Civil només havia detingut els amics de Guillem Agulló i els va retenir tota aquella nit. No va ser fins dies més tard que gairebé tots els agressors es van lliurar a la policia de València i, de fet,  només un va ser detingut.Només un d'ells, Pedro José Cuevas "el Ventosa" va ser condemnat a 14 anys de presó per homicidi, després d'haver-se confessat autor material de la navallada que va acabar amb la vida de Guillem Agulló. Un dels absolts, Juan Manuel Sánchez, va participar dies després en una altra agressió amb navalla al barri del Carme, a València. Cuevas va complir només 4 dels 14 anys de presó a què va ser condemnat per l'assasinat d'Agulló. De fet el maig de 2007 fins i tot es va presentar a les eleccions municipals de Xiva amb la candidatura del partit d'ultradreta Alianza Nacional, concretament de número 6 de la llista.

 

 

Moltes entitats, grups polítics i organitzacions d'esquerres i nacionalistes van reclamar que el mòbil del crim havia estat polític, ja que els joves agressors eren coneguts per la seva ideologia espanyolista i ultradretana. A més a més, durant el judici la polèmica augmentà, ja que el jutge va acceptar un estrany testimoni de la defensa, anomenat "X", que va declarar sota secret de sumari, i que va servir per exculpar a la majoria d'acusats del crim.

 

 

El desembre de 2008 Burjassot va fer-li un homenatge multitudinari que va omplir el Teatre Tívoli de la localitat. L'any passat Sallent va dedicar un carrer al jove desaparegut fa 19 anys, en compliment d'un acord del ple de l'Ajuntament de feia 3 anys.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.226.624 missatges
  • 218.633 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat