Notícia

L'independentisme català torna a arribar a la premsa francesa

El rotatiu 'Libération' publica un reportatge sobre les causes del creixent anhel per l'Estat propi

amena_31
amena_31

Que la voluntat d'independència per Catalunya ha anat creixent en els darrers temps és un fet i així ho constata, analitza i publica el diari francès 'Libération'. Stéphane Pelliter explica al seu text titulat 'Catalogne, le mirage de l'indépendance?' com l'independentisme "ha anat guanyant terreny" i que entre un 30% i un 50% dels catalans es mostren a favor d'un Estat propi integrat a la Unió Europea. Per il·lustrar-ho, recull algun dels darrers episodis recents més representatius com la sentència contra l'Estatut aprovat pel Parlament o l'històric desequilibri de les balances fiscals. Entre altres fets que destaca hi ha el suposat viratge de Convergència cap a l'Estat propi -si bé també posa en evidència "l'ambigüitat" de la formació respecte la independència- o la massiva manifestació del 10-J. Finalment, també apunta que "el fet diferencial" català no "data d'ahir".
Opina

Configuració
 • __9932__ 4.189 12

  Collons, no n'hi per tant, eh?

   

  No és la primera vegada que això surt a la premsa francesa...

 • Alwix 2.749 7 676 👍 1.082

  Normalment hi havia una certa connotació negativa, que en aquest article no s'hi aprecia tant. Potser cada cop interessa més a Alemanya una Espanya menys forta políticament. Si és així, hauríem d'aprofitar-ho.

  • Sabadellenc 3.729 14 546 👍 24

   Els gavatxos interessats en una Catalunya lliure? Ni de broma!

    

   En la seva concepció de nació-estat, no existeix el concepte independència, mira sinó els TOM-DOM o el cas d'Algèria. A ells ja els convé relegar a "patois" el català, no fos cas que quan ens independitzem els catalans del nord vulguin la nació natural.

    

   Per ells liberté, égalité et fratérnité vol dir legalitat francesa, uniformitat i paga impostos a l'estat.

   • Alwix 2.749 7 676 👍 1.082

    Sens dubte. Però afeblir Espanya els pot interesar, i poden veure la nostra independència com un estat satèl·lit. tenen molts interessos a Catalunya. Qüestió de saber-se'n aprofitar.

    • Sabadellenc 3.729 14 546 👍 24

     Alwix escrigué:

     Sens dubte. Però afeblir Espanya els pot interesar, i poden veure la nostra independència com un estat satèl·lit. tenen molts interessos a Catalunya. Qüestió de saber-se'n aprofitar.

     L'estat espanyol ja és feble, no li cal cap mena d'ajuda per ser feble, improductiu i semianalfabet. Per contra, l'independència de Catalunya obre les portes a la Catalunya Nord, Occitània, Còrsega, Bretanya, etc...

      

     Els gavatxos conspiraran amb els espanyols per tal que això no passi. A ells ja els va bé que Marsella sigui l'entrada Sud d'Europa en comptes de Barcelona.

      

     Salut!

      

      

     P.D.: Nunquam est fidelis cum potente societas.

   • elsenyordelesmosques 10.228 9 187 👍 16

    França vol una espanya dèbil i acostar com ja ho ha fet altres vegades Catalunya i en menor mesura el País Basc. Espanya sense aquests dos territoris passa a ser una zona agrícola i perd tot el seu dinamisme. França s'assegura dos territoris industrials que reforcen un sud molt dèbil.

   • EmulatorQ Usuari sumador 55.184 14 6 👍 9.360

    No parla dels francesos, sinó dels alemanys. I crec que podrien ser un molt bon aliat.

 • Sabadellenc 3.729 14 546 👍 24

  Jo em quedo en la seva visió autonomista, tot obviant interessadament la Catalunya Nord, i amb la seva visió jacobina i uniformitzadora: "la Catalogne ne diffère guère des seize autres communautés autonomes d’Espagne et son sort reste encore lié à celle-ci."

   

  Traducció: Catalunya no difereix gaire de les altres setze comunitats autònomes d'Espanya i el seu destí segueix estant lligat a ella.

   

  Salut!

   

   

   

 • Stoichkov Usuari sumador 13.352 13 148 👍 1.251

  La primera onada de consultes per la independència van sortir a la portada del Le Monde...

 • estelat 3.804 7 502

  M'encanta la premsa francesa. Ho expliquen tot amb extrem rigor, i parlen de coses importants. De vegades he llegit le monde i està molt però molt bé. Res a veure amb els d'aquí (a excepció gran part dels articles d'El País).

 • Pirinarra 17.745 8 86 👍 6.016

  Crec que el titular més adient hauria de ser:

   

  La 'Libération' de Catalogne.

   

 • Rampillet 4.621 7 461 👍 181

  Poc importen les opinions de francesos i castellans. 

Publicitat
Publicitat


Fòrums

 • 8.855.909 missatges
 • 206.479 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat