Notícia

El diari GOL inicia una campanya per retirar les Medalles d'Or del Barça a Franco

Espera tenir com a mínim el suport del 5% dels socis per poder prosperar

franco-medalla-or-barca
franco-medalla-or-barca

Els anys 1971 i 1974, ja a les acaballes de la dictadura de Francisco Franco, el FC Barcelona es va veure obligat a concedir dues Medalles d'Or al dictador amb motiu de la inauguració del Palau Blaugrana i del Palau de Gel i del 75è aniversari de l'entitat, respectivament. Ara, més de 40 anys després s'ha iniciat la campanya 'GOL a Franco' per aconseguir les signatures necessàries per portar a votació davant de l'Assemblea General Ordinària del FC Barcelona la corresponent retirada. Aquesta, però, no és la primera vegada que s'intenta retirar la condecoració del Barça al dictador, ja que l'Associació d'Amics de Josep Sunyol també hi ha treballat. En aquest mateix sentit, l'actual president del club, Sandro Rosell, durant la campanya electoral del juny de 2010 ja va assegurar que donaria el pas de portar la retirada de les medalles d'or al dictador davant de l'Assembla General per sotmetre-ho a votació si el soci li demanava. La petició ara ha arribat de la mà del diari GOL i espera aconseguir el suport escrit del 5% dels socis i sòcies del Barça (8.862 signatures), segons es recull a l'article 19 dels Estatuts del Club, per poder portar endavant aquesta iniciativa que, per damunt de tot, vol defensar la catalanitat del Barça. 
Opina

Configuració
 • Yoda 24.100 13 48 👍 528

  És trist que això es discuteixi el 2012 en comptes del 1976.

  • FLANXO Usuari sumador 7.993 13 268 👍 555

   Totalment d'acord. Jo al.lucino que s'estigui discutint això 40 anys després de la mort de Paco el granota.

    

   I més al.lucinacions en pensar per què collons no ho va fer el Laporta durant el seu mandat.

 • Joan-Karls 2.748 10 682

  i no ho pot fotre en sandrusco directament?

   

 • Orgull empordanès 5.722 13 371

  Oh! Alerta!! El Barça aquell equip tant antifranquista resulta que li manté les medalles d'or...

  • Soriguer 3.972 12 527 👍 389

   Pitjor és portar el nom del país d'en Franco.

  • Foll Usuari sumador 77.532 12 3 👍 40.399

   No el vostre equip que la directiva estava farcida de franquistes. Cal que recordem els temps de l'Espanyol a l'època franquista?

    

   On li dèien mini-Bernabéu i hi havia més banderes espanyoles que blanc-i-blaves? Cal que posi fotos?

  • CulerPPCC 4.172 8 510 👍 4

    

    

   Abans de parlar, documenta't! Sinó, pots fer el ridícul com acabes de fer..

   • Orgull empordanès 5.722 13 371

    Mira de quin any és del 1975. Ara estem al 2012 i el supermegaclubpatriotaisocialista que és el Barça encara té les medalles d'homenatge en Franco tot i haver-hi passat el megapatriota d'en Laporta i en Sandruscu el sociata.

    • CulerPPCC 4.172 8 510 👍 4

     La identitat de l'Espanyol

     Seguidors a l'estadi Lluís CompanysHi ha dues raons per les quals Daniel Sánchez Llibre no replicarà les declaracions que va fer Joan Laporta a una emissora de ràdio en el sentit que l'Espanyol alimenta la imatge d'etern agreujat pel Barça a fi de satisfer l'antibarcelonisme visceral de la seva afecció. Una, perquè l'Espanyol va guanyar el partit contra el Barça i això, ja se sap, apaivaga els ànims; i l'altra, perquè Laporta no va dir res que no fos veritat. Laporta va dir: "Es fan els ofesos aguantant una mentida [el cas Saviola] per vendre antibarcelonisme. [...] Ell [Sánchez Llibre] m'ha dit més d'un cop que ja li va bé aquesta situació, per tenir contenta la parròquia perica". Doncs sí, l'Espanyol funciona així. Té aires de grandesa i encaixa molt malament la seva petitesa, i això li fa desitjar jugadors que no pot pagar. Volia en Saviola, sí, però gairebé de franc, i com que el Barça no s'hi va avenir, l'Espanyol va decidir rendibilitzar la seva frustració acusant l'entitat blaugrana de voler-lo perjudicar. Però era mentida, és clar. Era mentida perquè no hi ha cap animadversió del barcelonisme cap a l'Espanyol, només indiferència. Tots dos juguen a la mateixa lliga, és cert, però el Barça ho fa en paral·lel a la Lliga de Campions i l'Espanyol es mou gairebé sempre de la meitat de la classificació en avall i, tot sovint, com ara mateix, lluita per no baixar a Segona Divisió. Jo, personalment, no he sentit mai cap odi per l'Espanyol. Simplement tant me fa que jugui a futbol com que jugui a petanca. Ho sento, però no puc dedicar més atenció a un club que només és capaç de guanyar un cop cada 27 anys al Camp Nou.

     L'arrel dels problemes de l'Espanyol són d'identitat, una identitat que el condemna de per vida a ser una raresa del futbol català. La mateixa raresa que suposaria fundar a Dublín un club que es digués Reial Club Esportiu Anglès o a Madrid un que es digués F.C. Català i que, a sobre, es preguntés com és que no en creix el sentiment entre els dublinesos o entre els madrilenys -i per extensió entre els irlandesos o entre els espanyols- malgrat el pas dels anys. No entendre'n la raó és viure fora de la realitat i veure's abocat no sols a la frustració permanent sinó també a un ressentiment insà. L'Espanyol no vol ser el Barça, és clar que no, però vol tot allò que fa gran al Barça. Per això exigeix la mateixa presència mediàtica que l'entitat blaugrana sense adonar-se que si els mitjans de comunicació catalans dediquen la major part del seu espai esportiu al Barça no és per fer la guitza a l'Espanyol, sinó perquè el que fa o deixa de fer aquest club interessa només a una petitíssima minoria mentre que el que fa o deixa de fer el Barça interessa a gairebé tot el país. O no és cert que la presidència del F.C. Barcelona té tanta o més projecció internacional que la presidència de la Generalitat i que l'odi de certs poders fàctics a Joan Laporta ve d'aquí, de l'al·lèrgia que senten per la catalanitat desacomplexada de la junta que ell dirigeix? El drama de l'Espanyol, per tant, rau en el fet de no assumir la greu contradicció entre allò que diu que és, allò que voldria ser i el nom que es dóna a si mateix. No dubto que hi pot haver independentistes entre els seus seguidors, però estaria bé que aquests reflexionessin sobre aquesta contradictio in terminis: ser independentista català i dir-se espanyolista, ni que sigui esportivament.

     Una de les línies argumentals de l'autodefensa de l'Espanyol ha estat sempre apel·lar a l'origen català de molts dels seus jugadors en contraposició al Barça, més ple de forans, però això és d'una pobresa extrema per tres raons: la primera, perquè denota un etnicisme altament perillós; la segona, perquè si l'Espanyol no té cracs internacionals no és pas per catalanitat, sinó perquè no els pot pagar; i tercera, perquè la catalanitat es demostra amb coses que no tenen res a veure amb l'origen dels jugadors. On és la catalanitat de la selecció espanyola, per més que hi juguin tres o quatre catalans? Quan l'Espanyol es queixa del seu poc arrelament en la societat catalana en contraposició a la simpatia que desperten clubs com el Nàstic, el Girona o el Sabadell hauria d'estudiar-ne la ubicació. El Nàstic de Tarragona no aspira a fer arrels a Girona, el Girona no aspira a fer-les a Sabadell i el Sabadell tampoc no ho pretén a Terrassa. I si l'Espanyol vol fer-les a Catalunya haurà de reconsiderar el seu nom i també la seva història, tant la de les seves complicitats amb el Reial Madrid com la de la simbologia espanyolista amb què s'identifica un sector de la seva afecció. La resta és enveja, pura i malaltissa enveja.

     Víctor Alexandre
     http://www.victoralexandre.cat

     • Orgull empordanès 5.722 13 371

      NOVETAT!!! No ho havia vist mai això!!

       

      La paraula d'en Víctor Alexandre és la veritat absoluta, Goebbels era un aprenent al seu costat!!

      • Foll Usuari sumador 77.532 12 3 👍 40.399

       Mira tio, seriosament, si un club català ha patit per culpa de les dictadures espanyoles aquest és el Barça.

        

       Amb Joan Gamper havent-se d'exiliar, amb el Camp Nou tancat per xiular l'himne d'Espanya, amb perjudicis com Di Stéfano fitxant pel Madrid i partits on es permetia de tot contra el Barça gràcies a la catalanofòbia imperant a Espanya.

        

       Mentrestant com sabràs, el camp de l'Espanyol era com les imatges que t'han posat al damunt i a sobre es coneixia com "mini-Bernabéu" perquè hi anaven (encara més que ara) tots els merengues a veure quan hi jugava el Madrid. I tothom sap a qui era afí la vostra directiva.

        

       O sigui que menys donar lliçons. Aquestes medalles es van haver de concedir perquè era el que tocava i ningú se n'ha preocupat perquè no hi han donat importància o hi ha gent que ho considera història tal i com també tenim copes del genralíssimo. Tard, però esmenarem els errors.

        

       Últim cop que responc seriosament.

       • Orgull empordanès 5.722 13 371

        Si si vau patir recalificació de l'antic camp, un munt de títols, nosaltres amb Franco no varem guanyar res absolutament. Varem tenir jugadors afusellats també, vegís en Martorell i altres que al exiliar-se van entrar a la resistència francesa, així que menys plorar pel franquisme que us va anar millor a vosaltres que no pas a nosaltres.

       • CulerPPCC 4.172 8 510 👍 4

         

        Foll escrigué:

        Mira tio, seriosament, si un club català ha patit per culpa de les dictadures espanyoles aquest és el Barça.

         

        Amb Joan Gamper havent-se d'exiliar, amb el Camp Nou tancat per xiular l'himne d'Espanya, amb perjudicis com Di Stéfano fitxant pel Madrid i partits on es permetia de tot contra el Barça gràcies a la catalanofòbia imperant a Espanya.

         

        Mentrestant com sabràs, el camp de l'Espanyol era com les imatges que t'han posat al damunt i a sobre es coneixia com "mini-Bernabéu" perquè hi anaven (encara més que ara) tots els merengues a veure quan hi jugava el Madrid. I tothom sap a qui era afí la vostra directiva.

         

        O sigui que menys donar lliçons. Aquestes medalles es van haver de concedir perquè era el que tocava i ningú se n'ha preocupat perquè no hi han donat importància o hi ha gent que ho considera història tal i com també tenim copes del genralíssimo. Tard, però esmenarem els errors.

         

        Últim cop que responc seriosament.

        Ningú ho hauria dit millor, gran com sempre amic Foll! 

         

         

      • CulerPPCC 4.172 8 510 👍 4

       Fauna espanyolista (membre de la XarneCurva i apolític.. )

        

       Anticuler

       • Orgull empordanès 5.722 13 371

        Torno a dir fotos d'individus sols, això és equivalent al tio del barça que va amb l'estanquera i l'escut, un individu no fa el tot.

        • CulerPPCC 4.172 8 510 👍 4

         La gran diferència és que de tios que porten l'estanquera amb el nostre escut només n'hi han ben pocs (i perquè no tenen puta idea del que representa el FCB) són els típics que juntament amb els sudamericans i guiris, van a les presentacions i prou... En canvi de tios com el de la foto s'en veuen molts a Cornellà i a la XarneCurva són majoria.

     • Foll Usuari sumador 77.532 12 3 👍 40.399

      Treu la carta de Víctor Alexandre. Article la identitat de l'Espanyol.

       

      Tots els espanyolistes perden automàticament la discussió.

      • CulerPPCC 4.172 8 510 👍 4

       El mestre V.Alexandre és un crac!! 

        

       L'odi al Barça

       AnticulerSento una gran estima per l'actor Carles Canut, amb qui he coincidit en algun programa de televisió defensant plegats els drets nacionals de Catalunya. M'agrada perquè és una persona amb caràcter i que no es deixa trepitjar. Defensa les seves idees amb vehemència, és cert, però ho fa com a extensió de la seva autenticitat, la qual cosa mereix respecte i és d'agrair. Això, però, no treu que discrepi civilitzadament de la seva opinió sobre el FC Barcelona. Per això, a propòsit de l'entrevista que Francesc Puigpelat li va fer al diari Avui titulada No al Barça, voldria fer algunes consideracions amb tota cordialitat. En primer lloc, Canut diu que no al Barça perquè "els seus estatuts fundacionals estaven escrits en alemany". No hi veig el problema, sobretot atesos l'època i l'origen suís del seu fundador. Seria millor si s'haguessin escrit en espanyol? El Real Madrid va ser fundat per uns empresaris catalans -els germans Joan i Carles Padrós- residents en aquella ciutat, i es podria haver donat la circumstància -si el context polític ho hagués permès- que els seus estatuts s'haguessin redactat en la nostra llengua. Això, però, no alteraria la història d'aquest club, estretament lligada al nacionalisme espanyol. Coincideixo amb Canut -per bé que discrepo en el temps verbal- que Catalunya ha de ser representada per la seva selecció nacional, no pas pel Barça. Canut diu que "només pot ser representada", jo dic que "només hauria de ser representada". És a dir, en un context de normalitat política -que ara no tenim- hauria de ser la selecció, no pas un club, qui representés el país. Mentrestant -així ho veuen milions de catalans i d'estrangers-, el Barça ocupa aquest lloc. Aquesta, de fet, és la raó per la qual és més que un club i té 160.000 socis.

       Jo, com Canut, també sóc del parer que és trist que, en el marc del franquisme, el nostre país s'hagués de reivindicar per mitjà d'un club de futbol, havent-hi, com hi havia, noms de prestigi de la pintura, de les lletres, de les ciències... "Sense el Barça hi hauria hagut altres possibilitats", diu Canut. Però, per què el Barça no hauria d'existir? Va ser la societat, no pas el Barça qui va decidir sentir-se més representada per aquesta entitat que no pas per Miró, per Dalí o per Pau Casals. Vull dir que, en tot cas, la culpa seria compartida. Tanmateix, és precisament perquè l'esport té una èpica molt superior a la d'un quadre o a la d'una partitura que mou tantes passions i és utilitzat pels estats com a instrument de cohesió nacional. Probablement és cert que, com diu Canut, les seccions del Barça, amb els seus fitxatges, dificulten el creixement de la resta de clubs catalans. Però cal admetre també que són els mateixos jugadors els qui, lliurement, decideixen marxar. Si algú considera que oferir més diners és negatiu, també ho hauria de ser acceptar-los, oi?

       Diu Canut que no tots els presidents del Barça han estat catalans. D'acord. Però, què importa? Crec que hauríem de fugir de l'estigmatització de les persones en funció del seu lloc d'origen. O no és cert que hi ha catalans vinguts de fora que defensen els drets nacionals de Catalunya, i catalans de soca-rel carregats d'autoodi? De debò creu Canut que el Barça "fa pena" amb jugadors com "Ronaldinho, Eto'o, Abidal..."? Jo diria que el Barça enlluerna amb jugadors que eleven el futbol a la categoria d'art, juguin en el club que juguin. No són nascuts als Països Catalans, és veritat, però, per què haurien d'haver-hi nascut? Thierry Henry, concretament, ha fet unes declaracions a favor de Catalunya que han donat la volta al món. Unes declaracions que cap jugador català del Barça o de l'Espanyol no ha fet mai. No s'equivoca Canut quan diu que la burgesia catalana -no pas tota- va donar suport a Franco des de la llotja del camp del Barça. Però era la mateixa burgesia que feia el mateix asseguda a la llotja del camp de l'Espanyol. També afirma l'amic Canut que es pot ser independentista i ser de l'Espanyol, i té raó. Ell mateix n'és una prova. També es pot ser independentista com Jaume Sobrequés o com Alfredo Preñanosa i ser del PSC i del PP, respectivament. Però sembla una contradicció que aquests senyors militin en partits que defensen la unitat d'Espanya, no? Fixem-nos que l'Espanyol és l'únic club de Primera amb nom nacional. Tota la resta de clubs tenen nom municipal. No entraré a dir si això és bo o dolent -és un altre debat-, només observo que un nom nacional com aquest s'adiu poc amb persones que consideren que el gentilici espanyol en el seu DNI és una imposició inadmissible i que, consegüentment, són al·lèrgiques a l'espanyolisme. Per tant, si la pregunta és si es pot ser independentista i seguidor de l'Espanyol, la resposta és sí. I tant que sí. Però només caient en una flagrant contradicció.

       Víctor Alexandre
       http://www.victoralexandre.cat

 • FLANXO Usuari sumador 7.993 13 268 👍 555

  Vatúa l'olla!, i per què collons no ho va fer en laporta el primer dia en estrenar càrrec?

 • Pulker 9.330 8 232

  Jo ni sabia això. Més tard que mai, però bé: almenys estàn en camí de fer les coses bé. No sé de què us queixeu: pitjor seria que no ho haguéssin fet.

 • CATALAN FOR EVER 1.180 12

  el diari GOL està vinculat al Laportisme?

 • Foll Usuari sumador 77.532 12 3 👍 40.399

  Què li ha passat al diari GOL?

   

  Per altra banda aquest és un tema que ja s'hauria d'haver abordat abans. Fa temps que haurien d'estar retirades.

   

  Només han d'anar als partits del Barça a recollir signatures. Si disposen de prou gent en tres partits tenen les signatures necessàries segur.

 • Arkaitz Usuari sumador 5.160 15 416 👍 554

  No en tenia ni idea d'això...m'ha deixat bocabadat i m'estranya molt que en temps d'en Laporta no s'hagues fet res al respecte, crec que s'haurien de retirar inmediatament.

 • Rampillet 5.111 8 420 👍 494

  Barça, Rossell, Àger, franquisme, lliga tot per fer una lliga.

 • RobRoy 7.260 16 294 👍 227

  Però si precisament aquest és el Barça de tota la història amb el que hauria disfrutat més en Franco.

   

 • Queralt 5.701 9 376

  Segons el diari Gol en Guardiola ja hi ha donat suport

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.253.923 missatges
 • 219.554 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat