Notícia

El polèmic documental 'Monarquia o República', finalment a TV3 malgrat les pressions del PP

L'any 2010 se'n va aturar l'emissió perquè, segons Mònica Terribas, 'requeria un altre enfocament' · S'emet aquest dimecres a l'espai 'Sense Ficció' a les onze de la nit

monarquia-republica-careta
monarquia-republica-careta

La polèmica per la seva no-emissió ha acompanyat el documental 'Monarquia o República' durant més de dos anys i aquest dimecres, després que el 2010 se n'aturés la seva emissió i malgrat les darreres pressions del PP, finalment s'emetrà pel programa 'Sense Ficció' a les onze i deu minuts del vespre. Fa dos anys la directora de TV3, Mònica Terribas, va justificar-ne l'aturada assegurant que "requeria un enfocament diferent al plantejat" pels seus autors -l'audiovisual està dirigit per Montse Armengou i realitzat per Ricard Belis- i aleshores hi va haver una allau de crítiques per part d'ens com la Comissió de la Dignitat. Ara, el PP en boca del seu diputat Santi Rodríguez ha mirat d'evitar-ne l'emissió considerant que no és un bon moment pel cas judicial que afecta el gendre de la Casa Reial, Iñaki Urdangarin. Malgrat això, el documental que s'emetrà recorre a les opinions de testimonis rellevants de l'entorn de la Casa Reial espanyola, així com de periodistes influents i filòsofs, entre altres, de manera que s'hi podran sentir les opinions de Sabino Fernández Campo, secretari de la Casa Reial durant molts anys, dels historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona, del periodista Luis María Ansón o del filòsof Josep Maria Terricabras, entre d'altres. 
Opina

Configuració
 • Falciot Usuari sumador 23.531 13 51 👍 42

   

  Se sap quan s'emetrà, ben bé? Aquesta setmana?

 • mai9 60 13

  http://www.tv3.cat/videos/3948930

   

  avui han penjat el trailer, així que imagino que serà aquest dimecres a les 23h.

  • ReiDelMam 7.605 13 283

   El vincle no funciona però a la pàgina web de TV3, a la programació, diu que dimecres a les 23:10h, després del futbol de Champions.

  • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

   avui n'han penjat el trailer

   • mai9 60 13

    puc dir perfectament "avui han penjat el trailer" igual que puc dir "avui he anat a correr" o "avui he cantat" o el que sigui.

     

    I les ganes de parlar bé el català no s'aconsegueixen posant una correcció i una emoticona. Com a mínim mulla't i escriu algun text que mostri que a més de saberut també saps tractar bé les persones.

     

    per cert, el trailer que diu que ja no es pot veure si que el podeu baixar i veure amb el programa TV3 al cabàs

     

    http://www.tv3.cat/videos/3948930

    http://mai9.net/wiki/index.php?title=TV3_al_Cabàs

     

    a part d'això, han fet un altre trailer més suau:

    http://www.tv3.cat/videos/3951330

     

     

    • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

     si dius han penjat el trailer la primera pregunta que se em ve al cap es el trailer de que?

      

     Es com si diguessis dema vaig. La pregunta que em vindra al cap es dema vas a on?

      

     Jo no soc saberut i faig moltes errades i ja he explicat algun cop que quan veig que algu es deixa els pronoms febles i el corregeixo no es perque em consideri millor que aquesta persona sino perque, de tot cor, vull que els catalans parlem be el catala, que no sigui un simple dialecte de l'espanyol (gramatica castellana amb quatre paraules en catala), que no anem pel mon donant la impresio que el catala es castella una mica diferent. Per aixo, si jo faig cap errada, tambe vull que em corregeixin.

      

     Ara, entenc que hi ha gent que no comparteix aquest mateix sentiment, i s'estima mes que no els corregeixin perque al cap i a la fi, el catala no el consideren prou important per parlar-lo be, ja fan prou parlant-lo, aixi que no volen que la gent els hi toqui els collons. Jo no penso aixi.

     • mai9 60 13

      Ja que ho dius, crec que venir no és un verb reflexiu i com a tal, apostaria que "se me ve al cap" és incorrecte.

       

      I si dius "demà vaig" és normal que vegis que et falta saber on va, però si estàs llegint aquesta notícia i no saps de quin trailer estem parlant, doncs vaja...

       

      I no és que no m'agradi que em corregeixin perquè el català no és prou important per parlar-lo bé, és que crec que no són maneres posant la correcció i una emoticona. I a més, crec que la frase no és incorrecte.

       

      I per últim, si vols que els catalans parlem bé el català, doncs el que tens a mà és parlar-lo bé tu. I si fas moltes errades, doncs mira, de mica en mica en faràs menys.

       

      • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

       Tens tota la rao. Es completament incorrecte: se me ve al cap.

        

       Es que he escrit se m'acudeix, i despres ho he volgut canviar per em ve al cap i he esborrat el m'acudeix pero no pas el se. Com pots veure ben clar ha quedat se em (que no te cap mena de sentit) i no pas se me (que podria ser l'errada que anomenes). A mes, com pots veure, la segona vegada que faig servir l'expressio venir al cap no faig servir el se. Es una errada tipografica.

        

       Tot i aixi, t'agraeixo que ho hagis comentat.

        

       però si estàs llegint aquesta notícia i no saps de quin trailer estem parlant, doncs vaja...

       - Tens cap germa?

       - Si, en tinc dos.

        

       Segons tu, hauriem de dir si, tinc dos, perque si no saps que estem parlant de germans, doncs vaja...

        

       I per últim, si vols que els catalans parlem bé el català, doncs el que tens a mà és parlar-lo bé tu.

       Tan de bo pogues parlar-lo perfecte, pero com que no puc ajudo en el que puc. Hi ha gent, com jo, que ho agraim, i altra gent que li toca molt els collons. En aquest mon hi ha de tot.

       • mai9 60 13

        T'equivoques amb el tema del germà. Germà és objecte directe, i quan dic "han penjat el trailer" doncs l'objecte directe és el trailer per tant no estic eliminant-lo.

         

        per cert, més enllà de tot això, aquí podeu baixar el documental en alta definició:

         

        magnet:?xt=urn:btih:KMWI37SSO2JSHN3P6NDJNPQJHRKJ3UBH

         

         

        • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

         doncs l'objecte directe és el trailer per tant no estic eliminant-lo.

         Per tant, aixo esta malament:

          

         -Has agafat pa?

         -Si, n'he agafat una llesca.

          

         Segons tu, hauria de ser he agafat una llesca. Perque llesca es objecte directe.

         • mai9 60 13

          Jo no he dit que això estigui malament.

           

          El que jo dic és si no t'han preguntat res, tu pots dir perfectament "he agafat una llesca". I tu dius que no, que he de dir "n'he agafat una llesca".

           

         • mai9 60 13

          per cert, permet-me que et corregeixi, llesca no és objecte directe, l'objecte directe és "una llesca de pa", perquè t'han preguntat pel pa, oi?

           

          Si volguessis podries obviar la llesca i respondre simplement "sí, n'he agafat". Però si concretes la resposta afegint "una llesca" no pots obviar el nom "pa" i només pots fer dues coses: o respons "sí, he agafat una llesca de pa" o "sí, n'he agafat una llesca".

           

          Si t'haguessin preguntat "has agafat una llesca de pa?" llavors podries respondre "sí, n'he agafat una", però diria que no és correcte "sí, n'he agafat una llesca" perquè la pregunta ja és de llesques i el pronom serveix per substituir el nom, no per dir nom i pronom a la vegada.

          • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

           per cert, permet-me que et corregeixi, llesca trailer no és objecte directe, l'objecte directe és "una llesca de pa" el trailer del documental, perquè t'han preguntat pel pa documental, oi?

           Però si concretes la resposta afegint "una llesca" trailer no pots obviar el nom "pa" documental i només pots fer dues coses: o respons "sí, he agafat una llesca de pa" han penjat el trailer del documental o "sí, n'he agafat una llesca" n'han penjat el trailer.

           .

            

          • mai9 60 13

           Si llegeixes el que vaig escriure veuràs que a mi ningú m'ha preguntat res, jo només he fet una frase. I això és un món de diferència, encara que no te n'adonis.

            

           Es pot dir "m'he menjat un bombó" sense haver de dir "me n'he menjat un bombó" amb l'excusa que la frase és "m'he menjat un bombó de xocolata blanca", i és el mateix que passa amb la frase que vaig posar, puc dir "han penjat el trailer" sense haver de dir "han penjat el trailer del documental monarquia o república".

            

           Però la teva resposta mostra que estàs ofuscat i que no t'interessa el català sinó fer-te el llest davant dels altres.

            

           És igual qui té raó. Tu no atens al contingut del que dic i ja t'he dit que l'exemple que has posat és correcte perquè és una pregunta i tu contestes amb això de posar la correcció que ja t'havia dit que era mal educat.

          • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

           Si llegeixes el que vaig escriure veuràs que a mi ningú m'ha preguntat res, jo només he fet una frase. I això és un món de diferència, encara que no te n'adonis.

           Tant hi fa, no cal que sigui una pregunta:

            

           -Dimecres emetran el documental de Monarquia o Republica.

           -Avui n'han penjat el trailer.


           -Dema portare pa.

           -Jo en voldre una llesca.

            

           Però la teva resposta mostra que estàs ofuscat i que no t'interessa el català sinó fer-te el llest davant dels altres.

           El mateix et dic. Mes d'un cop m'han corregit i ho he agrait, i a vegades he posat en dubte la correccio i si no tenia rao al final ho he reconegut. Aqui, al raco, es a dir, es poden cercar i trobar posts on dic literalment: tens rao, m'he equivocat.

            

           A tu t'ha tocat els collons que et digues que alla hi falta un en, i d'aqui no en sortirem ni arribarem enlloc.

          • mai9 60 13

           a mi m'ha tocat els collons la manera de corregir. I a més, ho crec que no és un error i ho he explicat, i no he vist cap explicació raonada de que sigui un error sinó exemples d'altres csoes. Segueixo pensant que puc dir que han penjat el trailer sense haver de dir de què és.

            

           amb les teves ganes de dir de què és el trailer, quan has escrit "m'he equivocat" també hauries de dir de què t'has equivocat i per tant li falta el pronom també. Això t'ho dic per despit, a mi ja em sembla bé la frase.

            

           que vagi bé.

          • mai9 60 13

           i que diguis això que a vegades has dit "m'he equivocat " és la prova que el que t'importa no és el català sinó la posició personal teva versus la persona a qui has corregit.

            

           El tema no és tu o jo, el tema és la frase. Jo no t'he dit que la teva frase sigui errònia. I ets tu que a més de dir que jo m'equivoco, a més dius que jo dic que tu t'equivoques.

          • mai9 60 13

           jo ja no diré res més (o hauria de dir "ja no en diré res més"?), i que et vagi bé en la creuada per posar pronoms a tot arreu.

          • popcalent 11.349 11 181 👍 3.999

           a mi m'ha tocat els collons la manera de corregir.

           Directament la correccio i aquesta emoticona "". En veuras milers d'aquestes correccions al raco. A tu et toca els collons que et corregeixin a tu. Perque es a tu al qui li fot que l'hagin deixat en evidencia davant de tothom.

           no he vist cap explicació raonada de que sigui un error sinó exemples d'altres csoes.

           Doncs trobo que he posat força explicacions. Tant fent servir trailer i documental com a exemple, com amb exemples diferents. Els exemples, son aixo, exemples: explicar exactament el mateix pero en un altre context per ajudar a entendre-ho millor.

           amb les teves ganes de dir de què és el trailer, quan has escrit "m'he equivocat" també hauries de dir de què t'has equivocat i per tant li falta el pronom també. Això t'ho dic per despit

           Aqui et deixes en evidencia. Tota l'estona dient que a mi tant em fa el catala, que nomes m'importa fer-me el llest, i mira't a tu, pero espera, espera, que encara n'hi ha mes:

           i que diguis això que a vegades has dit "m'he equivocat " és la prova que el que t'importa no és el català sinó la posició personal teva versus la persona a qui has corregit.

           Es a dir, que segons tu si insisteixo i em mantinc ferm es que no m'importa la llengua, nomes la meua posicio. I si admeto que m'equivoco tambe: nomes m'importa la meua posicio, i no pas la llengua. Faci el que faci tu sempre tens rao.

           jo ja no diré res més (o hauria de dir "ja no en diré res més"?),

           D'aquest tema en concret, ja no en diras res mes... o quan algu et corregeixi ja no diras res mes? Hi ha una diferencia si fas servir el pronom feble o no.

            

 • Francesc Bonastre 6.537 8 327

  Ja veurem com serà aquest enfocament!

   

  Com sigui, la monarquia que bé que ho ha fet, em queixaré de valent.

   

  Com sigui com els de la Lliga: Monarquia o República? Catalunya!

  I ja veieu que sembla que serà PP, Ciudadanos i altres perles del nacionalisme espanyol a part de la monarquiaconstitucional santa.

   

  El debat és fals. Contra el privilegi de la sang, la llibertat! A part, una Catalunya independent només pot ser republicana!

  Per la República Catalana!

  I a Espanya qui és republicà? Izquierda Republicana i Izquierda Unida o aquest ja no? I per això el debat? Ja dic fals en tots els sentits!

  • segur.que.tomba 7.066 7 304 👍 14

   I a Espanya qui és republicà? Izquierda Republicana i Izquierda Unida o aquest ja no? I per això el debat? Ja dic fals en tots els sentits!

    

   Exacte. És propaganda espanyolista encoberta.

    

   Algú s'imagina la televisió pública de Portugal emetent un documental sobre si Espanya ha de ser una monarquia o una república? No, per que als portuguesos els la bufa.

    

 • Pulker 9.330 8 230

  Ja era hora! Ara tot serà vore quin grau d'edulcoració el que sia té o deixa de tindre

 • Tywyll Usuari sumador 41.918 11 13 👍 5.613

  Com a independentistes ens hauria d'importar una merda què fan els espanyols amb el seu país. Monarquia o república serà la mateixa merda. Sembla que no hàgim après res en tres segles, vatua déu.  

 • Rolf Steiner 12.806 10 162 👍 5.078

  M'importa una merda si Ecspaya és republicana, monàrquica o el que els hi deixin fer, nosaltres marxem ja.

 • EmulatorQ Usuari sumador 63.386 15 5 👍 18.236

  El veuré!

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.239.538 missatges
 • 219.075 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat