Notícia

Acord per la recepció legal de TV3 i els altres canals de la CCMA a la Catalunya del Nord

TV3, Canal 33, 3/24 i Super 3 / 300 ja disposen de difusió legal i de qualitat a l'Estat francès · L'acord francoespanyol possibilita la correcta recepció dels canals després de mesos de precarietat

tv3-ccma-tvc-catalunya-nord
tv3-ccma-tvc-catalunya-nord

Malgrat que des de març de 2010 la Catalunya del Nord ja rep els quatre canals de televisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), és a dir, TV3, Canal 33, 3/24 i Super 3 / 300, fins ara ho ha fet fet sense un marc jurídic concret i sense un acord oficial entre els estats espanyol i francès, necessari donat que la titularitat de l'espai radiolelèctric és estatal a la UE. Aquest fet unit a una reducció de la potència de les emissions en dificultava la correcta recepció des de l'apagada analògica de 2010. L'abril de 2011 el govern francès va anunciar l'inici dels tràmits legals amb Madrid per legalitzar les emissions, uns tràmits que s'han concretat aquest 8 de febrer, tal com informa Open.cat. L'acord francoespanyol implica que des d'ara els quatre canals de la CCMA ja disposen de difusió legal i oficial a la Catalunya del Nord, després d'anys de presència "alegal" i de difícil recepció, i ben aviat seran visibles arreu des d'una referència única i no en freqüències diferents segons la zona.Així, els centres emissors de Cotlliure, Portvendres, Cervera i Sureda ja estan llestos i esperen que els que hi ha a Talteüll, Prats de Molló, Sant Genís de Fontanes, Arles de Tech i Prada s'hi afegeixin. Clouen així setze mesos de recepció precària i alegal dels canals de la CCMA a la Catalunya del Nord, d'ençà de l'apagada analògica a l'Estat francès.


Opina

Configuració
 • popcalent 11.308 11 181 👍 3.943

  Per lo que durarà TV3...

 • v.ramoneda 533 8

  "A la Catalunya del Nord"  Millor "el nord de Catalunya" Si no, sembla que no siguin catalans.

   

  • __24744__ 27.971 9

   És un nom històric

    

   Jo no crec que sembli res, si el propi nom ho indica: Catalunya nord.

  • FrancescCiuta 10.609 14 198 👍 9

   Estem fatal amb els noms. De fet, són bona causa (i en bona mesura, també conseqüència) del regionalisme que patim arreu, però la majoria s'estima més no pensar-hi.

    

   Aquest tema de Catalunya nord n'és un exemple molt il·lustratiu: mentre que els catalans de Catalunya són purament catalans, als del nord, òbviament, no els queda altre remei que ser nordcatalans. Dic òbviament, però la majoria no ho veu tan obvi.

    

   Admetem, també, sense passar cap pena, que, estesa la catalanitat més enllà del Principat, hom segueixi emprant "català" de forma privativa referint-se a les gents, símbols i afers del Principat (sovint aquell que no inclou la Catalunya nord <sic>). Clar, després defensem trets nacionals catalans i deixam de banda la resta de la catalanitat; ens queixem, açò sí, quan aquesta catalanitat té dificultats per reconèixer-se catalana, sense reconèixer la influència nefasta que tenen els noms en aquest fet.

    

   N'hi ha que ens esforçam sempre a reservar "català" per allò referent a tots, mirant de fer prevaldre el sentit nacional (el que fa referència al que som, no a l'estatus administratiu), i fomentam "principatí" per parlar privativament de les gents, símbols i afers del Principat. Sempre, procurant evitar tal denominació; procurant prioritzar el centrament en el tot en detriment de centrar-nos en una sola part que molts han assumit banalment com un tot -no cal dir que l'institucionalisme ens va a la contra, ja que fomenta tot d'opinions, interessos, discussions centrats en l'administració. Cal lluitar-hi, però, perquè a uns Països Catalans no hi pot haver uns catalans més catalans que d'altres; si som catalanistes, és clar. Tanmateix, totes les evolucions sociològiques que hem viscut per refer-nos de la divisió i la "francesització" i castellanització han partit de minories sensibles i militants (com ens mostra l'exemple de la renaixença o fets concrets com els jocs florals). Tothom sap què és el Principat gràcies a molta gent que ho recobrà i popularitzà, així que ara només és qüestió d'emprar-ho.

   • popcalent 11.308 11 181 👍 3.943

    Jo no veig que la denominacio nordcatala tingui connotacions de menys catalanitat. Es que potser la xocolata blanca no es xocolata pel fet de ser blanca?

     

    Be que hi ha Irlanda i Irlanda del Nord, i per a mi, els ciutadans de tots dos territoris son Irlandesos. Es cert que no vam ser els catalans els que vam decidir dividir Catalunya en la Catalunya Nord i Catalunya, pero avui dia es la denominacio mes estesa. De fet, ells mateixos la fan servir. Tambe hi ha la Franja que no te la paraula Catalunya en el nom i per mi son tant catalans com jo.

     

    A mi m'agradaria que en una Catalunya independent tot fos Catalunya, pero no veig de cap manera que ells siguin menys catalans pel fet que de que s'anomeni Catalunya Nord.

   • Tywyll Usuari sumador 41.690 11 13 👍 5.276

    Llavors per parlar d'algú del PV hem de dir un català del sud?

     

    Seria tot molt bonic així com ho pintes, un món fantàstic amb un gran país ple de catalans, però tots sabem que no és viable i ha fracassat. I mira que m'agradaria molt, eh, però val més començar a ser realistes. Avui en dia hi ha catalans (que són els habitants de Catalunya, evidentment incloent-hi el nord ocupat pels francesos), hi ha valencians (que són els habitants del PV/antic Regne de València) i hi ha illencs (cadascun amb la seva identitat pròpia), i la nostra única possibilitat és promoure i defensar la unió d'aquests pobles. Fins que no vegem, assumim i acceptem aquesta realitat no avançarem un pam.

  • joanpereCatalunyaNord 1.015 8 👍 2

   estem catala alla també i no m'agrada el que estas diuen aqui i hauria de demanar disculpes perqué et agressiu amb el Bressol de Catalunya i nosaltres el rossellones  i hi ha moltissims gents que es senten encara catalan i no es perqué tu has passat una vegada dos hores alla que pugui jutjar tan malament   !!!.

   • Tywyll Usuari sumador 41.690 11 13 👍 5.276

    No ho has entès bé.

    • joanpereCatalunyaNord 1.015 8 👍 2

     pero la teva manera de dir les coses no es la bona manera perqué tu no coneix per rés el meu tros de terra catalana i el Rossello i jo he nascut alla i malgrat i gairebé que poc gents sapiguen parlen el catalan ara mateix pero aixo no empedeix quemoltissim ens senten moltissim catalan i segur si hauria una guerra i poc asegurar-te que doncs la gent del Rossello i jo en primer aniriem a morir per Catalunya el nostre pais i aixo es cert i segur i doncs no hauria de ser tan irespectuos aixi amb nosaltres !.

     • Tywyll Usuari sumador 41.690 11 13 👍 5.276

      Jo no he dit pas res!  Ha estat en V. Ramoneda! Ell simplement ha dit que és millor anomenar la teva terra "nord de Catalunya" i no pas "Catalunya Nord", perquè si ho anomenes "Catalunya Nord" sembla que ho estiguis separant de Catalunya. Ho comprens?

      • joanpereCatalunyaNord 1.015 8 👍 2

       ok companys tywyll i esclatasangs i no passa res de greu ara i gracies per explicar-ho ben bé i tot va bé ara i he entens bé pero que es digui " nord de catalunya o catalunya nord"  pero jo prefereixo que es digui   "el Rossello" llavors estem Catalans i aixo es segur i cert i MAI CANVIARA !.

     • esclatasangs 5.079 12 422 👍 571

      JoanPere en Tywyll té raó, llegeix bé el que diu en ramoneda. Diu el contrari del que has entés, i parla de com anomenar al nord de Catalunya.

     • v.ramoneda 533 8

      Amic joanpereCatalunyaNord:

      En "Tywyll" i "esclatasangs" han entès el que vull dir.

      Efectivament! Catalunya ja està dividida i només falta que nosaltres i contribuïm dient-li a la part nord de Catalunya "Catalunya nord" com si fos una altra cosa. Molta gent quant li dius, me'n vaig al nord de Catalunya hauria de entendre que, me'n vaig al Vallespir o al Conflent o Capcir o Rosselló o la Cerdanya (tota) no al sud dels Pirineus. Espero que ho hagis entès Joan Pere. Gràcies!!*!!

      • Pensat i fet 2.794 8 674 👍 47

       Potser sóu vosaltres els qui no ho acabeu d'entendre.

       No enteneu que tantmateix com per a Espanya, catalunya és estríctament la CAC, per a França, Catalunya és només la part del Principat ocupada per ells. El problema no raja doncs en adjectivar sinó ben al contrari en no fer-ho. Allò contrari a raó i que tot ho desbarata és l'ofuscació en utilitzar privativament per a la CAC el nom que ens pertany a tots plegats.  

       Quan alguns principatins de la CAC dieu que la normalització terminològica " no és viable i ha fracassat" esteu fugint d'estudi; només fracassarà si compta amb la col·laboració  xauvinista dels regionalistes de la CAC (conscients o no conscients), i serà viable si es produeix una reflexió necessària per part dels principatins del Sud.

       La realitat no és inamovible, només hem de saber el que volem, ser coherents i anar per feina.

       "Tot està per fer i tot és possible".

      • joanpereCatalunyaNord 1.015 8 👍 2

       ok i gracies company i he entens ara i tranquil i una abraçada a tots vosaltres de un german CATALAN  del Rossello  ok i aixi m'agrada més anomenar el meu tros de terra catalana aixi  !.    ROSSELLO  

 • Pedro Larrocalla 4.968 14 433

  i els valencians sense veure TV3 i els catalans sense veure canal 9...

   

  clar que per lo que hi ha que veure a canal 9

 • cattarres 160 8

  Aleluia.. una notícia bona, PER FI!

 • Sonic 33.800 12 21 👍 1.102

  Bona notícia! ara bé, no crec que la mirin si passen dels catalans del nord com de la merda i només hi foten una notícia cada dos mesos...

   

  Per cert, el tema de drets televisius i tot això com queda? Sé que hi havia conflictes amb Canal Plus i altres televisions a l'hora de retransemtre pel·lícules o competicions esportives.

 • Foll Usuari sumador 77.355 12 3 👍 39.975

  Per fi alguna bona notícia.

 • __27853__ 3.914 7

  Tot això forma part dels pactes secrets CiU & PP.

 • FrancescCiuta 10.609 14 198 👍 9

  Quin goig de llegir bones notícies. Ara només falta que a TV3 no els tractin com a estrangers.

 • Puigdomènech 9.503 12 226 👍 2.475

   

  Ara cal fer una programació adient. (no com fins ara).

 • Soriguer 3.927 12 525 👍 345

  Cal recordar als professionals de TV3 que al nord no comprenen el castellà.

 • Senienc 21.982 10 61 👍 7.088

  I vosté que en pensa senyor President?

   

 • catMarc 3.106 12 637 👍 50

  Una importantíssima molt bona notícia que es vegi TV3, etc.. a la Catalunya del Nord.

   

  El que caldria ara és que als informatius de TV3 i al 3/24 parlessin de notícies de la Catalunya del Nord, i també d'esports (per exemple l'USAP).

   

  A part d'això, a TV3 hi han molts bons programes que no són informatius, i que els nord-catalans i nord-catalanes podran veure perfectament.

   

   

 • belenijosep 20 8

  jo crec que si fam com la televisió basca etb i la pujan al satel·lit amb la resta de canals TDT, com ara els paquets TNT-sat o FRANsat podriem gaudir de pel·licules, sèries programació infantil quasi 24 hores i informatius en català tota la gent de catalunya que visquem fora, la meva nena gaudirà de dibuixos en català

 • EmulatorQ Usuari sumador 61.082 15 7 👍 15.886

  Una bona notícia. Ara caldria que es millorés el nivell de català, que se suprimissin els anuncis en castellà, etcètera.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.176.513 missatges
 • 216.824 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat