Notícia

L'independentisme es dispara a Catalunya i podria guanyar amb facilitat un referèndum

La nova onada del Baròmetre polític del CEO mostra una clara victòria del 'Sí' amb vora el 65% dels vots en cas d'una consulta oficial · El concert econòmic té el suport del 75% de la població

independentisme-senyera-estelada-manifestacio-independencia
independentisme-senyera-estelada-manifestacio-independencia

La tercera onada [PDF] del Baròmetre polític feta pública aquest dimarts pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, torna a evidenciar que l'independentisme està en condicions de guanyar un eventual referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Segons les dades un 45,4% (+2,5 respecte la segona onada) votaria a favor de la independència, un 24,7% (-3,5%) ho faria en contra, un 23,8% s'abstindria o no aniria a votar, un 5,6% no ho sap o no contesta i un 0,6% votaria altres opcions. Això implica que en cas de celebració del referèndum, el "Sí" guanyaria amb el 64,7%, mentre que el "No" es quedaria a gairebé 30 punts de distància, amb el 35,2%. Pel que fa a la pregunta sobre el fet que l'administració catalana recapti i distribueixi tots els impostos dels catalans, el 75,7% s'hi mostra a favor (48,4% totalment i 27,3% més aviat a favor), mentre que menys d'un 19.7% s'hi oposa (10,5% totalment i 7,7% més aviat en contra).Això validaria amb fermesa un eventual referèndum autodeterminista de cara a la comunitat internacional, ja que comptaria amb una participació de més de 76,2% del cens i el "Sí" recolliria el 60% de suport. A Montenegro se li va exigir una participació per sobre del 50% i un resultat del 55% favorable, per exemple.

 

Sobre els motius per votar a favor de la independència (pregunta on es pot respondre diverses opcions) hi ha: capacitat i desig d'autogestió econòmica (32,2%), certesa que Catalunya milloraria (13,7%), sentiment identitari (11,7%), sentiment d'incomprensió (9,9%), sentiment de pertinença a Catalunya com a nació (9,2%), per guanyar capacitat de decisió i autonomia (8,9%), capacitat d'autosuficiència (5,5%), desig de model de país (7.6%), única via de millora (5,4%), entre d'altres.

 

Sobre els motius per votar en contra de la independència hi ha: preservació de la unitat d'Espanya (35,5%), sentiment identitari (13,9%), independència inviable (13,2%), partidari de globalització -treure fronteres- (12,3%), no seria positiu per Catalunya (10,5%), preferència de model federal (5,4%), no és un procés prioritari ni viable (6,1%), la independència és extremista (2,3%), entre d'altres.

 

D'aquestes dades se'n pot destacar que els que s'oposen a la independència ho fan bàsicament per motius espanyolistes o d'identitat espanyola, és a dir, per nacionalisme espanyol, que són precisament els motius que l'unionisme esgrimeix contra l'independentisme: el propi nacionalisme com a concepte negatiu. En canvi els principals motius dels favorables a la independència estan relacionats directament amb un millor futur per Catalunya i pels seus ciutadans, liderats per una millor capacitat d'autogestió econòmiuca (32,2%) i seguits pel convenciment que Catalunya milloraria. De la desena de motius esgrimits a favor de la independència, només 2 són identitaris i apareixen en 3r i en 5è lloc.

 

Sobre el sentiment identitari en sí mateix, un 20,5% assegura sentir-se només català, un 29,5% més català que espanyol, un 39,3% tant espanyol com català, un 3,3% més espanyol que català i un 5% només espanyol. A part el 65.3% considera que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, un 26% el veu suficient i un 4,4% creu que n'ha assolit massa.

 

Com a dada el Baròmetre del CEO inclou també la pregunta autodeterminista que demana als enquestats escollir sobre quin model polític voldrien per Catalunya. Un 28,2% (+3,3% respecte el darrer baròmetre) escolliria un estat independent, un 30,4% un estat dins una Espanya federal, un 30,3% mantindria l'actual autonomia i un 5,7% voldria que fos només una regió d'Espanya. Això demostra clarament que la pregunta autodeterminista, com ja hem dit altres vegades, no mesura el suport real a la independència, perquè en un eventual referèndum el "Sí" obtindria suport de totes les opcions. La pregunta directa dóna un 45,4% de vots totals a favor de la independència (que porta a un triomf al referèndum per 64% del "Sí" contra un 35% del "No") mentre que la pregunta autodeterminista deixa l'opció independentista en un 28,2%.

 

Cal anar amb compte també amb les respostes a la pregunta directa. Alguns mitjans han conclòs de les dades que un referèndum obtindria un 45,4% de vots a favor. Això no és cert, el resultat d'un referèndum s'obté respecte del total de vots favorables al Sí i al No; com a les eleccions normals, l'abstenció no es comptabilitza al resultat final, ni els vots nuls, ni els vots en blanc. CiU va obtenir el 2010 el 41% de suport a les eleccions al Parlament, no pas el 41% del total del cens de Catalunya.


Opina

Configuració
 • adriafb 5.964 10 358

  Aquestes dades no són reals, no sé perquè collons us ho creieu.

   

  A CiU ja li interessa que la independència voreji la meitat de la població segons les enquestes perquè tenen l'excusa perfecta per dir que la societat catalana està dividida i que el que toca és el concert econòmic.

   

   

  És molt evident que l'independentisme actualment ha augmentat, però ara mateix, d'obertament independentistes no sobrepassem el 35%.

  • goulah 18.718 13 82 👍 4.852

   sí que tenen poder els de ciu que han aconseguit manipular les enquestes dels últims 3 anys.

    

   estem arribant a la porta, o ja hi som, i ningú està preparat per portar la iniciativa d'obrir-la.

  • Tarraconí 511 7 👍 50

   Cal tindre però molt present que aquest independentisme és per motius econòmics no pas emocionals. Si no fos per la mala gestió dels nostres diners que va fer el tripartit i ara CIU, l'independentisme encara seria més elevat.

   Estic d'acord però que aquestes xifres estan molt inflades!!!! un gran percentatge de la societat catalana és massa curta per entendre que més enllà de la "Roja" hi ha un País que viu a costa nostra i que a sobre se'n riu de nosaltres.

 • nandu 4.210 7 506

   Gràcies Intereconomia, gràcies Tele5, sou unes grans màquines de fer independentistes! 

 • Pulker 9.330 7 227

  En el cas que Catalunya fes un referèndum i el guanyés... què us penséu que farà Putaspanya? L' UE probablement avalarà la veu democràtica, però Putaspanya mai admetrà ni donarà per vàlida la independència catalana.

  Què penséu que faria? Fer com si res hagués passat, com si fos il.legal el nou pais, o bé prendre mesures per a la nova situaciò?

 • PILO 9.014 14 244 👍 1.044

  Els que dubteu de l'enquesta vosaltres mateixos amb el vostre auto-odi gratuït, no calen enquestes nomes cal escoltar el carrer o els cercles de relacions personals( familia-feina- bar etc) cada cop i a més partidaris del Sí i el que és més important baixa el nombre dels que es mostren frontalment el rebuig a la idea de la independència, es un fet constatable, nosaltres avancem ells retrocedeixen, no se si som el 40, 45 o 55 % però cada dia som més i els contraris menys i això es ja imparable.

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.010.569 missatges
 • 211.538 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums