Notícia

Denuncien l'Estat espanyol per incomplir la Carta Europea de les Llengües

L'Observatori de la Llengua Catalana informa Estasburg de diverses qüestions, com la situació del català a la Franja, els atacs al model educatiu català o les accions contra TV3 al País Valencià, entre d'altres

europa-senyera-llengua-catala-bandera-unio-europea-jpg
europa-senyera-llengua-catala-bandera-unio-europea-jpg

L'Observatori de la Llengua Catalana ha remès un informe [PDF] al Comité d'Experts que s'encarrega de valorar i informar periòdicament del compliment dels estats de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, signat per l'Estat espanyol el 1992 i ratificat el 2001. En aquesta ocasió l'informe denuncia l'incompliment del govern espanyol de la Carta per diversos motius. Per exemple, denuncia la passivitat de l'Estat davant la creació d'un clima social i polític contrari al multilingüisme i la diversitat per part de poderosos mitjans de comunicació i sectors espanyols, denuncia els atacs al sistema educatiu català (que el Comitè d'Experts ha considerat en diverses ocasions com a modèlic), denuncia que els sistemes escolars valencià i de les Illes Balears no garanteixen acabar l'escolarització amb plens coneixements de català, denuncia la persecució de TV3 al País Valencià i la continuada manca de reconeixement oficial del català a l'Aragó, entre altres coses.L'informe, que porta per títol "La raó monolingüe d'Estat s'imposa antijurídicament als compromisos internacionals que configuren l'ordre públic europeu" i de 24 pàgines, que també pot ser consultat en anglès [PDF], denuncia també notables irregularitats en el compliment de la Carta a l'administració de justícia de l'Estat espanyol.

Cada tres anys, l'Estat espanyol ha d'enviar al Consell d'Europa un Informe sobre el compliment, per part de l'Estat, de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (o CELRM). El 30 de juliol de 2010 el govern de l'Estat va sotmetre el seu tercer informe a la consideració del Consell d'Europa. D'acord amb la Carta, organismes i associacions poden cridar l'atenció del Comitè sobre qüestions relatives als compromisos de la mateixa. El Comitè, prèvia visita al territori per comprovar les reclamacions, poden incloure les seves conclusions a l'informe final. Aquest informe contindrà en particular les propostes del Comitè d'Experts al Comitè de Ministres amb vista a la preparació, si escau, de recomanacions d'aquest darrer a una o diverses parts.

L'Observatori de la Llengua Catalana col·laborà activament en la preparació de les visites que va fer el mes de juliol una delegació del Comitè d'Experts a -pel que fa a la llengua catalana- les ciutats de Palma, València i Saragossa (on també s'ha interessat pel cas de l'aragonès).

 

L'Observatori de la Llengua Catalana fou creat per iniciativa de setze entitats cíviquesi i culturals d'arreu dels països de llengua catalana, que volien fer un seguiment i una avaluació de la llengua catalana -amb la major solvència i rigor acadèmic possible- pel que fa tant al seu ús social com al marc legal en què es desenvolupa.

 

Són membres de l'Observatori: Acció Cultural del País Valencià, Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, Casal Jaume I de Fraga, Centre Cultural Català-Casal Jaume I de Perpinyà, Centre UNESCO de Catalunya, CIEMEN, Comitè de Seguiment de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, Consell dels Il·lustres, Col·legis d'Advocats de Catalunya, Cultural Nord, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Institut Linguapax, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Organització pel Multilingüisme i Plataforma per la Llengua.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.946 missatges
  • 219.481 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat