Notícia

El Congrés dels Diputats aprova la reforma 'exprés' de la Constitució espanyola

La cambra espanyola dóna el seu vistiplau a la modificació constitucional pactada entre PP i PSOE · CiU i PNB no han votat i ERC, BNG, IU-ICV i Na-Bai han marxat de l'hemicicle durant la votació

congreso-congres-parlament-espanyol-gran
congreso-congres-parlament-espanyol-gran

El Parlament espanyol ha aprovat aquest divendres la proposta de modificació de la Constitució espanyola presentada conjuntament per PSOE i PP per introduir un límit a la capacitat d'endeutament de les administracions públiques, el "principi d'estabilitat pressupostària". Ho ha fet a més a més rebutjant pràcticament totes les esmenes presentades per l'oposició, en especial les 8 de CiU entre les que hi havia la que exigia que fossin els Parlaments territorials els que fixessin el límit d'endeutament i la que volia limitar el dèficit fiscal amb l'Estat espanyol. La votació ha comptat amb 316 vots a favor, dels diputats de PSOE, PP i UPN, i 5 vots en contra (2 del PSOE) mentre que PNB i CiU han preferit restar presents a la cambra però no votar en cap sentit. Els diputats d'ERC, BNG, IU-ICV i Na-Bai s'han retirat de l'hemicicle al moment de la votació com a forma de protestaDes del PSOE s'ha justificat la negativa a aprovar les esmenes de CiU assegurant que la que volia que el Parlament català fixés el límit català "trencaria la unitat de l'Estat" i la que volia limitar el dèficit fiscal amb les arques estatals -per reduir l'espoli fiscal- implicaria "que l'Estat hauria de fer un major esforç fiscal" per compensar el que es deixaria d'ingressar per no trencar el "principi de solidaritat".

 

La resta de partits han criticat el procés de reforma, on PSOE i PP han esquivat el consens per pactar-la pel seu compte i a corre-cuita, i han sol·licitat un plebiscit. UPN ha votat a favor de la moció mentre alguns grups han declinat participar a la votació com a protesta.

 

El text ha de rebre ara el vistiplau del Senat on PSOE i PP també hi sumen una àmplia majoria. El PP és qui més senadors té, 124, per 103 del PSOE, tot i que cal sumar-li els 10 del PSC que hi ha dins l'Entesa Catalana de Progrés i que pressumiblement votaran de nou al costat dels socialistes espanyols. Al Senat també es necessiten el 10% de les signatures del total de senadors (261) per sol·licitar un referèndum, és a dir, 26, i la resta de grups, ERC, ICV, CiU, PNB, BNG, UPN, CC i diversos independents sumen 24 senadors. Un acord entre els senadors del PSC i dels altres grups podria abocar la reforma a ser aprovada per referèndum; tot amb tot, no s'espera que hi hagi sorpreses en aquest sentit i amb tota probabilitat el PSC donarà suport a la reforma també al Senat i sense plebiscit.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.010.565 missatges
  • 211.537 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums