Notícia

El Parlament Europeu aprova la directiva que pot impedir l'etiquetatge en català

La nova normativa obre la porta a que el govern espanyol imposi l'obligatorietat d'etiquetar en una de les llengües oficials de la UE · S'ha rebutjat l'esmena dels eurodiputats catalans

parlament-europeu-gran
parlament-europeu-gran

Tal com es preveia, el Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres la nova normativa que permet als Estats membres de la Unió Europea obligar a etiquetar els productes com a mínim en una llengua oficial de la UE. El text s'ha aprovat per 606 vots a favor, 48 en contra i 26 abstencions. A partir d'ara l'Estat espanyol podria fer ús de la normativa en el seu article 15(2), que fa referència a les llengües no oficials o minoritàries a la UE i on s'especifica que en aquest cas només es podran incloure a l'etiquetatge de forma "addicional" i sempre acompanyades d'una llengua oficial. La directiva aprovada diu literalment que "dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió". Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) han vist com la seva esmena per modificar el text era rebutjada pels grups socialista i popular.L'esmena dels eurodiputats proposava eliminar el contingut després de la darrera coma i que només digui que cal etiquetar "en una o més llengües". De fet fonts jurídiques de la UE han confirmat a Tremosa que "si un Estat Membre fa ús de l'article 15.2 i requereix l'ús d'una llengua oficial de la UE en les etiquetes, l'ús exclusiu d'una altra llengua no seria posible", fet pel qual el govern espanyol podrà usar l'article per impedir que un producte pugui estar etiquetat només en català.

 

Pels tres eurodiputats "aquesta situació, juntament amb la recent negativa del govern espanyol [i del PP] a donar suport a la plena oficialitat del català a Europa fa que cada dia més i més catalans tinguin incentius racionals creixents a demanar un Estat propi (...) atesa la inflexibilitat amb que els estats membres tracten les realitats nacionals europees que no disposen d'un estat".

 

Tremosa ha posat aquesta normativa com a exemple de la importància d'aconseguir l'oficialitat del català a les institucions europees i ha alertat que imposar aquesta directiva "afectaria milers d'empreses" que haurien d'etiquetar també en castellà productes que ara mateix només està en català.

 

D'altra banda aquest mateix dimecres la cervesera catalana Moritz ha enviat una ampolla de cervesa etiquetada només en català a cadascun dels diputats del Parlament Europeu, per reivindicar "el dret d'etiquetar en la llengua pròpia de Catalunya".


Opina

Configuració
 • popcalent 10.953 10 181 👍 3.169

  Em toca els collons com la gent interpreta que la normativa diu que s'ha d'etiquetar "com a minim en castella". Mentida! S'ha d'etiquetar com a minim en una llengua oficial de la UE. Si etiqueten en catala i gael-lic ja compliran la normativa. No tenen perque etiquetar en castella.

  • Llobregatenc 607 6

   Evidentment, però els empresaris catalans etiquetaran abans en castellà que no pas en gaèlic o maltès.

  • ReiDelMam 7.605 12 280

   Sí, però la normativa impedeix etiquetar només en català si l'Estat corresponent ho exigeix. Això afectaria a milers de productes que ara mateix s'etiqueten només en català (per exemple, La Fageda, o els productes Bon Preu).

    

   Suposo que en breu sortiran els Ciudadanos i els PPeros a protestar per aquesta imposició intolerable contra la llibertat de les empreses a etiquetar com vulguin

   • popcalent 10.953 10 181 👍 3.169

    Ja ho se que impedeix etiquetar nomes en catala, i el govern espanyol es frega les mans pensant que ara podran obligar a Catalunya a etiquetar com a minim en castella. I molts ho faran pensant que es el que toca. Pero aixo no es aixi. No podem etiquetar nomes en catala, ens haurem de fotre, pero ningu no ens obliga a etiquetar en castella.

    • CAT2014 834 8

     Exacte!! Internacionalitzacio dels productes catalans en català i anglés.

      

     D'altre banda sempre podrem fer boicot als productes espanyols comprant aquells que estiguin etiquats en castellà i altre llengua extrangera.

      

     Jo des de que treballo fora del pais, que de productes fabricats fora de catalunya no en compro ni un, a no ser que siguin autoctons del pais on treballo.

      

     Nota:  No soc a espanya.

  • CAT2014 834 8

   Els productes que s'hagin de vendre a espanya sols en castellà, i per la resta en Català i Anglés.

 • grinfild Usuari sumador 24.536 14 45 👍 3.127

  És una pena que no estigui el català, però com a minim no haurem de tenir les instruccions traduides al castellà, amb anglès, anem llestos per tota la UE

 • Pulker 9.330 7 226

  Igual que d'això es poden aprofitar els espanyols, hem de ser més llestos nosaltres i aprofitar-nos-en. Etiquetatge en anglès i català: és al més lògic que podem optar, i ens donaria veu internacional

 • CAT2014 834 8

  Donç vinga, a etiquetar en Català i en Anglés.  Aixi sabran quins productes tenen els Catalans a casa i ens conneixeran una mica a fora.  Encara ens faran un favor!!

 • RocBlanc 1.869 9 866 👍 297

  En aquest cas l'opció més coherent seria etiquetar en català i en la llengua internacional, és a dir l'anglès (això encara tocaria més els collons a Madrid).

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 8.969.554 missatges
 • 210.268 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums