Notícia

Els primers euros catalans, pel 2013

La Comissió Europea i Andorra signen l'acord monetari que permetrà al coprincipat encunyar euros andorrans d'aquí dos anys · El text sotmet Andorra a la legislació econòmica i al Tribunal de Justícia de la UE

euros-gran
euros-gran

Els primers euros del país arribaran a mitjans de 2013. És fruit de l'acord signat entre el govern andorrà i la Comissió Europea, que permetrà encunyar euros andorrans d'aquí dos anys aproximadament. El text, signat a Brussel·les pel cap del govern d'Andorra, Toni Martí, i l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, culmina 8 anys de negociacions entre el coprincipat prinenc i el govern europeu. L'acord "obre una nova era en les relacions entre Andorra i la UE" ha assegurat Rehn, que ha felicitat Andorra "pels esforços que ha fet per tancar les negociacions". Martí ha assegurat que l'entesa "demostra que el poble i el govern andorrà és conscient que té l'obligació de complir els seus compromisos internacionals". El nou conveni obligarà Andorra a assumir la legislació del sistema bancari europeu, per tal de lluitar contra el blanqueig de capital, el frau i la falsificació de moneda. S'espera que Andorra emeti aproximadament uns 2,3 milions d'euros el 2013, com podran fer altres microestats del continent europeu com Mònaco o el Vaticà.La primavera de 2013 Andorra haurà de complir la normativa sobre bitllets i monedes de la UE, i a la tardor la que ha de prevenir la falsificació i blanqueig de capitals. Entre 2016 i 2018 haurà d'assumir altres legislacions i regulacions d'acord amb les normatives econòmiques europees. L'acord també sotmet Andorra al Tribunal de Justícia de la UE en cas de litigis jurídics entre el coprincipat i les institucions europees.

 

Els euros andorrans s'encunyaran en base a un conveni amb els ens responsables de fabricar monedes dels estats espanyol i francès (la "Fábrica Nacional de Moneda y Timbre" i la "Monnaie").


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.010.038 missatges
  • 211.520 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums