Notícia

El Tribunal Constitucional espanyol aixeca la suspensió cautelar a la Llei catalana de consultes

El govern espanyol la va recórrer perquè creu que no s'adequa al marc jurídic i legal actual que reserva a l'Estat la competència per convocar referèndums

consultes-si-no-13d-osona-decideix
consultes-si-no-13d-osona-decideix

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha aixecat la suspensió cautelar dels articles que havia suspès de la Llei catalana de consultes populars per la via de referèndum, aprovada pel Parlament de Catalunya el març de 2010. Ara fa gairebé mig any l'alt tribunal en va suspendre temporalment la seva aplicació per tal de poder decidir si el seu compliment podia tenir conseqüències irreparables, en resposta al recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra el text. L'executiu espanyol opinava que la normativa catalana no s'adequa al marc jurídic i legal que marquen la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya perquè marca un procediment "per a un nou tipus de referèndum d'iniciativa autonòmica" quan aquesta competència la té l'Estat espanyol. El recurs es basa en la sentència del mateix TC espanyol sobre l'Estatut, tal com ho ha fet el TS amb la llengua vehicular a l'ensenyament català.Concretament el govern espanyol creu que l'article 122 de l'Estatut, un cop el va "reinterpretar" el TC, només és constitucional si s'entén que l'expressió que hi apareix "qualsevol altre instrument de consulta popular" no inclou "un referèndum". La llei catalana crea un règim jurídic i marca el procés, l'aplicació i la convocatòria de consultes populars "per via de referèndum" ja sigui per part de la Generalitat o dels ajuntaments catalans d'acord amb les seves competències. En aquest sentit el govern espanyol creu que aquesta llei creia "un nou tipus de referèndum no previst al marc actual" i infringeix la Llei Orgànica 2/1980 que regula les modalitats de referèndum. Així la competència autonòmica només pot "convocar consultes" segons l'article 122 de l'Estatut, un cop reinterpretat pel TC. La Llei de consultes, considera l'executiu espanyol, "suposaria equiparar les consultes populars als referèndums" només amb la limitació que necessita l'autorització estatal.

 

Ara la llei torna a estar en vigor fins que el TC espanyol emeti una sentència ferma, fet que podria trigar diversos anys a produir-se.

 

La posició de la Generalitat

 

L'actual govern de la Generalitat amb Artur Mas al capdavant ja va mostrar el seu desacord amb el redactat actual de la llei, donat que requereix el vistiplau de Madrid per a qualsevol consulta. Per aquest motiu CiU va votar en contra de l'aprovació de la llei al Parlament. Tot i això l'executiu català entén que l'actual llei catalana de consultes compleix l'actual marc jurídic i legal ja que va passar el vistiplau del Consell de Garanties Estatutàries, i per això va presentar al·legacions contra el recurs espanyol davant el TC

 

La Generalitat prepara mentrestant una nova Llei de consultes populars -no per la via de referèndum i per tant no vinculants- amb l'objectiu d'esquivar el vistiplau necessari de l'Estat, un text que espera tenir enllestit per aprovar-lo abans de les properes eleccions espanyoles previstes en principi per la primavera de 2012. La famosa consulta sobre el pacte fiscal català, que Mas ha insinuat que podria convocar -o no- per donar més legitimitat al govern català en cas d'una negociació sobre el finançament català el 2012, es convocaria en base a aquestes consideracions, és a dir, no seria vinculant però es convocaria per evidenciar suport popular català a aquesta reclamació.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.483 missatges
  • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat