Notícia

Escòcia continuaria sent membre de la UE si declara la independència

El diputat escocès Kenneth Gibson considera en una entrevista que l'èxit de l'SNP a les eleccions s'explica per haver deixat la divisió entre esquerres i dretes en un segon pla · 'La transversalitat és un factor decisiu'

escocia-welcome-scotland-retol-cartell
escocia-welcome-scotland-retol-cartell

Escòcia continuaria sent part de la Unió Europea si al referèndum d'autodeterminació que és previst que organitzi el govern escocès de l'SNP hi acaba triomfant el "Sí". Així ho assegura el diputat de la formació independentista Kenneth Gibson en una entrevista a Vilaweb, afirmant que "ja fa anys que ens vam preocupar d'esbrinar-ho" i que "la integració serà automàtica". El diputat analitza l'espectacular triomf electoral de Partit Nacional Escocès (SNP) a les darreres eleccions escoceses, que li ha donat majoria absoluta al Parlament de Holyrood. Segons Gibson gran part d'aquest èxit s'explica per "haver deixat enrere la divisió entre esquerres i dretes" i haver prioritzat l'arribada de la independència, perquè "la transversalitat en pro d'un objectiu de caràcter nacional és un factor decisiu". De moment recorda que ara mateix la prioritat és incrementar l'autogovern i el sostre competencial escocès; per això el govern escocès negocia ampliar la Scotland Bill (l'equivalent a l'Estatut).Preguntat sobre el calendari del futur referèndum, confirma que "és una promesa electoral que ha estat generosament legitimada per les urnes i que evidentment complirem" malgrat que no es farà abans de la segona meitat de la legislatura que acaba el 2015, com ja ha indicat el primer ministre Alex Salmond.

 

Gibson recorda que la majoria parlamentària de l'SNP no té perquè correspondre amb un majoria social favorable a la independència, perquè "la gent vota l'SNP per moltes raons, no solament per la qüestió nacional", i perquè "també hi ha independentistes que no ens voten!". Per tot plegat apunta que "la majoria social per la independència, la sabrem quan fem el referèndum i haguem fet el debat sobre el nostre futur com pertoca".

 

Sobre l'actitud del govern britànic al voltant del referèndum, un executiu que ja ha anunciat que "respectarà" la celebració del plebiscit, Gibson considera que tot el Regne Unit "provarà de dificultar el procés tant com podrà, perquè no el vol. I tota la classe dirigent britànica farà mans i mànigues per fer oposició i perquè guanyi el 'no' ". Preguntat sobre una eventual fragmentació social a Escòcia si s'assoleix la independència, respon que no la tem "gens ni mica" i que no ha sentit mai ningú que suggerís aquesta hipòtesi: "no entenc quin sentit té".


Opina

Configuració
 • __23887__ 2.769 8

  Tan de bo tots els que posen l'anticapitalisme per sobre de la independència n'aprenguessin... 

   

  Enveja sana d'aquesta gent, endavant Escòcia!

 • onofre 7.654 11 279 👍 874

  Pròxima estació: Independència

 • vicentmontesinos 2.433 8 737 👍 7

  No tardarà molt, potser jo no ho veurè, però espere que el meu fill si.

   

 • JordiS 10.400 13 201

  I quins son els beneficis de ser a la UE?

   

  Restriccions en legislar?

  Obligacions mal pagades? (recordem que Catalunya es contribuent net a la EU)

  Pagar les malifetes dels bancs propis i aliens a tant per cap? (com passa ara mateix)

   

  Quin es el motiu del papanatisme europeista? Perque ens te que interessar a nosaltres quan no interessa a Noruegs, Suissos, Islandesos, i nomes a mitges a Britanics, Suecs, i Danesos? No teniu un complex d'inferioritat que us fa necessitar un amo? 

   

  • EmulatorQ Usuari sumador 57.650 14 6 👍 12.586

   Això només ens ho hem de prendre com una forma de desmuntar l'argument de la por que molts contraris a la independència fan servir per espantar-nos (o per intentar-ho), com el Duran i Lleida per exemple.

  • Rigel 54.631 9 9 👍 22.326

   JordiS escrigué:
   No teniu un complex d'inferioritat que us fa necessitar un amo? 
   Vet aquí el veritable motiu. De fet, aquests prou-UE són com els industrials catalans del s.XIX i llurs profecions de fe envers Espanya, amb la diferència que ara substitueixen Espanya per Europa.
  • catMarc 3.100 11 634 👍 46

   Estem a la Unió Europea.

   Primer, ens independitzem d'Espanya.

   I un cop independents, proposeu si ens quedem o sortim de la Unió Europea.

   • JordiS 10.400 13 201

    Catalunya no es a la UE per la senzilla rao de que no existeix com estat membre.

     

    En aquest moment la actitut de la UE sobre les independencies de troços dels estats membres es negativa. No t'esperis cap facilitat ni ajut de la UE.

     

    El que pugui passar donat el cas, no ho sap ningu perque no hi ha experiencia en el tema ni cap jurisprudencia. Aixi que deixeu d'enganyar la gent, que ja n'hi ha prou, colla de mentiders.

     

    Una altra questio, i molt important, seria si a Catalunya li interessa ser membre de la UE. Per exemple, et sembla que a Catalunya li vindria be que l'obliguessin a fer educacio en castella pels fills dels espanyols. Doncs aixo ja ha passat als estats baltics. T'agradaria que les teves estimades fronteres catalanes no servissin de res perque la UE ordena que s'obrin sense restriccions pels tercermundistes? Tambe ha passat. T'agradaria nacionalitzar els tercermundistes per reial decret de la UE? Doncs esta passant.

     • JordiS 10.400 13 201

      Els estudis sempre diuen el que el que els paga vol que diguin. El fet es que ningu de la UE s'ha expressat sobre la questio, i que els que pintin la entrada de una Catalunya independent a la Ue aixi per les bones estu enganyant la gent.

       

      I potser tambe que us plantegeu si realment val la pena ser a la UE. No es una opcio que nomes tingui beneficis, tambe te carregues, i son feixugues. Esteu fent el mateix que van fer els espanyols en el seu moment, quan van entrar a la UE per motius politics i despres es van trobar que el pacte d'entrada obligava a a desmantellar l'economia del pais. Res es gratis.

    • Witx 601 7

     Els catalans som ciutadans de dret de la Unió Europea, i quan Catalunya esdevingui independent, ho seguirem sent. A nivell de dret internacional, els nous estats han de ser reconeguts majoritàriament (no unànimement) per la resta d'estats membres. Un cop reconeguda Catalunya com a estat, aquest passa a ser automàticament membre de la UE. No cal ser acceptada. Tan nou serà l'estat català com el que resti d'Espanya.

      

     Abans de dir mentider a ningú, mira d'informar-te.

      

     I del comentari sobre el que tu anomenes tercermundistes, només et diuré que jo personalment els prefereixo a tots ells que a cap xenòfob català.

     • Rigel 54.631 9 9 👍 22.326

        Amb una mentalitat com la que mostres no es pot construir un estat seriós

     • JordiS 10.400 13 201

      Continueu dient mentides una darrera l'altre:

       

      1. Els "catalans" no som membres de la UE per la senzilla rao de que no existim. Els espanyols son membres de la UE, i si els catalans tambe ho som es perque tenim la nacionalitat espanyola. Oi que si perds la nacinalitat espanyola per adoptar diguem la dels USA, ja no seras ciutada de la UE? Doncs igual passa si ets ciutada d'una Catalunya que no es membre de la UE.

       

      2. Una Catalunya independent pot ser reconeguda internacinalment per majoria (sobre tot si te els USA a favor), pero la entrada a la Ue es fa per unanimitat dels membres actuals.

       

      Sincerament, em sembla que no saps del que parles ... o be ets un intoxicador dels que vol convencer la gent de que la independencia sera bufar i fer ampolles, cosa que evidentment no passara. Tambe et recomano que et prenguis la molestia de explicar perque a una Catalunya independent li interessa entrar a la UE. Al millor trobes que no hi ha cap rao.

       

 • Foll Usuari sumador 76.290 11 3 👍 37.672

  "haver deixat enrere la divisió entre esquerres i dretes i haver prioritzat l'arribada de la independència"

   

  "la transversalitat en pro d'un objectiu de caràcter nacional és un factor decisiu"

   

  Quina enveja...

   

  Aquest procés ens és molt favorable, perquè marcarà el camí i desmuntarà tots els mites que fan servir els unionistes, com el de quedar fora la Unió Europea.

 • Francesc Bonastre 6.537 7 332

  Encara Escòcia serà independent amb el permís dels anglesos i, els catalans, amb tant concert i pacte fiscal, estarem voler influència en Espanya!  

 • Myotragus 376 8

  ohh quina cosa més oportuna deixar de banda les esquerres i les dretes. (ironic) Fa temps que trob que s'hauria de presentar un únic partit independentista i res més. Encara no entenc perque a mallorca no es pot presentar el bloc.

   

 • EmulatorQ Usuari sumador 57.650 14 6 👍 12.586

  Espanyolistes demagogs buscant nous "arguments" en 3, 2, 1...

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.009.885 missatges
 • 211.512 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums